Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΣΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙ ΧΡΙΣΣΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΘΟΥΝ ΟΙ 18 ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πασχάλι Χρισσού Φωκίδας εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προκειμένου να τιμηθούν οι 18 αγωνιστές κρατούμενοι  που εκτελέστηκαν εκεί στις 17 Απρίλη του 1944 από τους ναζί.....

Στην εκδήλωση διαβάστηκε το χρονικό της θυσίας και έγινε αναφορά στην προσφορά του Χρισσού στην Εθνική Αντίσταση. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Παναγής μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. 

Ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "Η θυσία των 18 Αγωνιστών που τιμάμε σήμερα αποτελεί μέρος της αντιφασιστικής πάλης του λαού μας. Το τίμημα που πλήρωσε ο λαός την περίοδο της κατοχής ήταν πολύ βαρύ. Πάνω από 500 χιλιάδες οι νεκροί από την πείνα και την εγκληματική δράση των ναζιστικών στρατευμάτων, με τα ολοκαυτώματα, τα ποικιλόμορφα αντίποινα στην αντιστασιακή δράση, τις εκτελέσεις, αλλά και το πλιάτσικο στα αγροτικά και άλλα προϊόντα, για να ενισχύονται τα ναζιστικά στρατεύματα στον πόλεμο, οι υλικές καταστροφές στις υποδομές, στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας." Συνέχισε λέγοντας, "Συναγωνιστές και φίλοι,  τέτοια μέρα σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια,  στο γερμανικό Ράιχσταγκ κυμάτιζε η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο και σαν αύριο 9 Μάη η Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση της- σφραγίζοντας το νικηφόρο τέλος μιας τιτάνιας μάχης που έδωσαν οι λαοί με μπροστάρη τη Σοβιετική Ένωση και τους κομμουνιστές όλης της Ευρώπης, ενάντια στην πιο φρικτή, την πιο μισάνθρωπη, τη φασιστική ιδεολογία και πρακτική ,που γέννησε ο ίδιος ο καπιταλισμός που έφτασε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στην απόλυτη καταρράκωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Στη μάχη αυτή θυσιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στα πεδία των μαχών και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σήμερα, τιμαμε  όλους αυτούς που έπεσαν στα χαρακώματα, στα βουνά, στους κάμπους, αυτούς που αψήφησαν τους κινδύνους και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Χρέος μας η απότιση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία για τη συντριβή του φασισμού. Οι νεκροί που τιμάμε σήμερα μπορούσαν να γλιτώσουν αν ακολουθούσαν τις συμβουλές των συνεργατών των Γερμανών."

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το σημείο της ομιλίας που αναφερόταν στις τρέχουσες εξελίξεις, όπου ο Γιάννης Παναγής ανέφερε:

Αυτή η μεγάλη επέτειος δυστυχώς συμπίπτει με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία,  με την απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση της καπιταλιστικής  Ρωσίας στα πλαίσια της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη. Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία πληρώνει με εκατόμβες θυμάτων και τεράστιες καταστροφές υποδομών ο ουκρανικός αλλά και ο ρωσικός λαός καθώς επίσης και όλοι οι λαοί του κόσμου με τεράστιες συνέπειες. Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί συνέχεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού, στην Αφρική. Είναι το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στο μεγάλο κεφάλαιο και τα καπιταλιστικά κράτη που παλεύουν για σφαίρες επιρροής, για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών πηγών, των Δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτοί οι δύο λαοί που για δεκαετίες έζησαν μαζί, προόδευσαν μαζί στο σοσιαλιστικό καθεστώς, πολέμησαν μαζί το ναζισμό φασισμό, αυτοί πρέπει να βγουν νικητές. Να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση που θα απαλλαγούν από κυβερνήσεις και ηγέτες σαν τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, καθώς επίσης και από τους ολιγάρχες καπιταλιστές πού ξεφύτρωσαν μετά το 1991 με τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κλέβοντας στην κυριολεξία τον κόπο δεκαετιών του σοβιετικού λαού.

30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όλοι όσοι πανηγύριζαν, υπόσχονταν έναν κόσμο ασφάλειας, ελευθερίας Μάλλον έχουν διαψευστεί. Ο κόσμος τους,  ο περίφημος «κόσμος των δυτικών αξιών» είναι ο κόσμος της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, του πολέμου. Είναι με μία κουβέντα, ο καπιταλισμός. Σε αυτό τον κόσμο ανήκουν οι κάθε λογής Μπάιντεν, Πούτιν, Μακρόν, Ζελένσκι και τόσοι ακόμα. 

Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το εύφλεκτο υλικό του πολέμου συσσωρεύεται εδώ και χρόνια, με ευθύνη όχι μόνο της Ρωσίας. Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μεθοδεύουν και προωθούν τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Καταστρώνονται πολεμικά σχέδια, διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις στη Βόρεια θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική. Στην ίδια την Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οργάνωσαν πραξικόπημα, πορτοκαλί Επανάσταση το βάφτισαν. Στις διαδηλώσεις, έπαιρναν μέρος και τις διοργάνωναν Γερμανοί υπουργοί, η κυρία Νούλαντ, Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο κύριος Παιατ, μέχρι τώρα πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας. 

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και πολλούς ακόμα δεν αρκεί να καταδικάζεις και να στρέφεσαι εναντίον μόνο του ενός ιμπεριαλιστή. Πρέπει να αποκαλύπτεις και να στρέφεσαι εναντίον όλων. Και των Ρώσων και των Αμερικανών και των Ευρωπαίων."


Ακολούθησε, προσκλητήριο νεκρών. Στεφάνια κατέθεσαν το παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ και εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων.   








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου