Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΙΤΕΑΣ

Μιας και η κυρία Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θέλησε να επισκεφτεί τον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ιτέας, ....

απ’ ό,τι φαίνεται μονάχα για να βγάλει φωτογραφίες με τα παιδιά μας για να εμπλουτίσει το προφίλ της και όχι για να ακούσει τα προβλήματα των γονιών και τις ανησυχίες τους, θα κάνουμε μια προσπάθεια να τη γειώσουμε για το πού ακριβώς ήρθε, να της εξηγήσουμε αυτά που ούτε η ίδια ρωτάει ή θέλει να μάθει, ούτε οι παρατρεχάμενοι που την τρέχουν από δω και από κει της λένε. 

Καταρχάς να πούμε ότι σχετικά με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ιτέας, το βρεφικό τμήμα…παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας! Η Ιτέα, όπως άλλωστε πολλές ακόμα περιοχές, δεν έχει βρεφικό σταθμό! Πολλές μητέρες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους γιατί δεν έχουν να αφήσουν σε κάποιον τα παιδιά τους να τα φροντίζει, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους σε συνδυασμό βέβαια με τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως αυτός διαμορφώνεται από την ακρίβεια και την έλλειψη μέτρων προστασίας του εισοδήματος. Φυσικά θα μας έλεγε μάλλον ότι οι βρεφικοί σταθμοί είναι ευθύνη των Δήμων. Να πούμε εδώ ότι ανεξάρτητα από το αν μια Δημοτική Αρχή αντιτάσσεται ή όχι στην πολιτική που θέλει τους βρεφικούς και τους παιδικούς σταθμούς να περάσουν στην ευθύνη των Δήμων, δε μπορεί το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο να νίπτει πλέον τα χείρας του για τα προβλήματα, γιατί είναι ευθύνη και επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων το ότι έχουν περάσει στην ευθύνη των Δήμων, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπως και οι άλλες αρμοδιότητες και υποδομές του κράτους περνάνε στην ευθύνη της τοπικής διοίκησης δίχως την ταυτόχρονη μεταβίβαση απαραίτητου προσωπικού και πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και τα τροφεία και τα ανταποδοτικά. Χάνεται το ενιαίο αυτών των υπηρεσιών, διασπάται το τι παρέχουν ανάλογα με την οικονομική ευρωστία του κάθε δήμου. Άλλο η Δωρίδα και οι Δελφοί, άλλο το Ψυχικό και η Φιλοθέη. Αυτό αποδέχονται και υλοποιούν οι δημοτικές αρχές. 

Έχουμε να πούμε επίσης και για τα περιβόητα voucher για τα οποία καμία κυβέρνηση δε θα έπρεπε να πανηγυρίζει όσο κι αν αυξήσει τους δικαιούχους, γιατί είναι ντροπή μόνο και μόνο που συζητάμε ότι δεν μπορούν να δικαιούνται όλα τα παιδιά βρεφικό και παιδικό σταθμό τον 21ο αιώνα! Όσο κι αν προσπαθούν να μπαλώσουν τις τρύπες (έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις ανάγκες μας) με θεσμούς όπως οι «νταντάδες της γειτονιάς» , ένα πράγμα δεν μπορεί να κρυφτεί: η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και μέριμνας για την προσχολική αγωγή, η στήριξη του παιδαγωγικού έργου με ευθύνη του Κράτους. Η αντιμετώπιση των βρεφικών και παιδικών σταθμών ως…παρκινγκ παιδιών και όχι ως δομές που συμβάλλουν στην ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Τέλος, δε μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο Σταθμό, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να δουν από μέσα τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται τα παιδιά τους καθημερινά, λόγω μέτρων προστασίας από τον covid, η κυρία Υφυπουργός μαζί με το επιτελείο της φαίνεται πως έχουνε πάσο για παντού! 

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής της κυρίας Υφυπουργού στο Οικονομικό forum Δελφών. Εκεί, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη θεματική με τίτλο «φιλανθρωπία και αλληλεγγύη: η επόμενη μέρα για την Ελλάδα», μαζί με τον Γιαννόπουλο του Χαμόγελο του παιδιού. Έτσι αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την κοινωνική μέριμνα αυτοί, ως φιλανθρωπία. Και όπως οι αριστοκράτισσες της βικτωριανής εποχής, είπε να πεταχτεί σε κάποιον παιδικό σταθμό, αφού δεν έχουμε εδώ ορφανοτροφεία. 

Αυτά από εμάς, με την υπόσχεση ότι δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς δωρεάν για όλα τα παιδιά, με ευθύνη του Κράτους, μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ουσιαστική στήριξη του παιδαγωγικού έργου.

Δε θα ρίξουμε τις απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών μας για να σας βγαίνει εσάς ο λογαριασμός του πολέμου και της ενίσχυσης λίγων επιχειρηματικών ομίλων!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου