Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Δάσκαλοι στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. (φωτο)


 Δάσκαλοι στην ...εκπαίδευση! Πάνω από 50 εκπαιδευτικοί της Δ' Διεύθυνσης, πρώην Σύμβουλοι και Συντονιστές σε Σχολεια της Αττικής,.... πραγματοποίησαν εκπαιδευτική/ενημερωτική επίσκεψη στο Δίστομο Βοιωτίας και επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού της Μαρτυρικής κωμόπολης καθως και την παρακείμενη Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά- προστατευόμενο Μνημείο της UNESCO.



Οι δάσκαλοι, πέραν της ξενάγησης από τον Χρ. Παπανικολάου και την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ για το χρονικό της Σφαγής 228 Διστομιτων από τους Γερμανούς Ναζί στις 10 Ιουνίου 1944, ενημερώθηκαν για τα δεδομένα πραγματοποίησης μονοήμερων σχολικών εκδρομών ( απόσταση 149 χλμ, , δωρεάν είσοδος, τηλ. 2267-350130 κλπ ) καθως και για την αξιοποίηση προγραμμάτων που έχει επεξεργαστεί η συντονίστρια του Μουσείου, αρχαιολόγος Αμαλία Παπαϊωάννου για μαθητές, αναλόγως της ηλικίας.
Επίσης ενημερωθηκαν και για δράσεις που πραγματοποιούν Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δίστομο- στο Μουσειο και στο χωρο του Μαυσωλειου..Οπως αυτή που έγινε την περασμένη εβδομάδα Γυμνασίου της Γλυφάδας και η οποία αφορούσε πρωτότυπη παρουσίαση εκπαιδευτικής εργασίας των ιδιων των μαθητών στο υπαίθριο αμφιθέατρο στο Λόφο του Μαυσωλείου Διστομου, παρουσία και του Δημάρχου Γιάννη Σταθά. Ψυχή της εκπαιδευτικής δράσης των δασκάλων Αττικής ήταν ομάδα Συντονιστών μεταξύ των οποίων και η καταγόμενη από το Δίστομο Ιωάννα Καμπουρμαλη.


Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ιδρύθηκε το 2005 από τον τότε Δήμο Διστόμου.Σκοπός του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου είναι η απόκτηση, αποδοχή, φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη και ερμηνεία, καθώς η έκθεση και προβολή στο κοινό ιστορικών μαρτυριών, υλικών και άυλων, που αναφέρονται και τεκμηριώνουν το ιστορικό γεγονός της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, αλλά και της γενικότερης περιόδου της Κατοχής στους νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας.
Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στο κέντρο του Διστόμου. Στεγάζεται σ’ ένα διώροφο πέτρινο κτίριο. Στο ισόγειο οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ, αλλά και να επισκεφθούν μια συλλογή αντικειμένων της καθημερινής ζωής μιας αγροτικής κοινότητας του Μεσοπολέμου. Κάποια από τα αντικείμενα προέρχονται από τις οικογένειες των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου.
Στις δύο αίθουσες του ορόφου αναπτύσσεται η έκθεση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. Στην πρώτη αίθουσα, την Αίθουσα του Χρονικού, υπάρχουν αντίγραφα φωτογραφικών τεκμηρίων και αποκομμάτων του ημερήσιου τύπου, ενώ στην Αίθουσα των Θυμάτων, εκτίθενται οι φωτογραφίες των θυμάτων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου