Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου

Καλό μεσημέρι.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  εξακολουθεί να συγκλονίζει και να κινητοποιεί ολόκληρο τον κόσμο, να τονώνει την ενότητα και αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, .....

απέναντι στον  αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στέλνει ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της Ρωσίας και συνιστά έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στον αγώνα που δίνει.

Η Ελλάδα -όπως διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- ενώνει τις δυνάμεις της με τους εταίρους και τους συμμάχους της, απέναντι στους εισβολείς, δίπλα στους ομογενείς μας, δίπλα στους Ουκρανούς που μάχονται για ελευθερία και Δημοκρατία. 

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, διασφαλίζοντας την Πατρίδα και τους ανθρώπους της. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο και να καραδοκεί στη γειτονιά μας.

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν επίσης τις επιλογές για την ενίσχυση της άμυνας μας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Αυτό που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι καταρχήν μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική σου κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, η δύναμη του Κράτους και το σφρίγος της κοινωνίας, είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα τις επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών -ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- που θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται απέναντι στους ταραξίες -εν ενεργεία και δυνητικούς- που υπάρχουν στην Ήπειρό μας. Δείξαμε έμπρακτα το δρόμο με τη Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τη Γαλλία και παραμένουμε στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας.  

Στο μεταξύ, η χώρα μας υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η είσοδός τους στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά. Εντός του διαστήματος των 90 ημερών θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για  εργασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Ουκρανοί πολίτες, που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το  εν λόγω Τμήμα.

 

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται αυτόματα ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την ταυτοποίησή τους αν αυτό  είναι απαραίτητο.

 

Η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου, καθώς οι Έλληνες, μέσα στον 20ο αιώνα, εξωθήθηκαν στην προσφυγιά αρκετές φορές. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει οργανωθεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων, ώστε να προσφέρει όσα ο ανθρωπισμός, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, λαμβάνει μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών.

Πρώτον: Εφαρμόζουμε ένα συγκροτημένο πλάνο για την εξασφάλιση και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει μέριμνα για την διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξήσουμε τη προμήθεια από τον αγωγό ΤΑΡ. Τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο.

Δεύτερον: Η Κυβέρνηση διέθεσε μέχρι τώρα πάνω από  2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο. Παράλληλα, προετοιμάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους. 

Τρίτον: Προωθούμε την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Η συζήτηση ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και προσδοκούμε να προχωρήσει γρήγορα. Ζητούμε τη  δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές. 

-Τέταρτον: Δίνουμε έμφαση στην προστασία και τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.  Αυτή την πολιτική υπηρετούμε με συνέπεια τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν και τα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: Το νομοσχέδιο για ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων.

 

Το νομοσχέδιο για τον  ΕΝΦΙΑ μειώνει τα ποσά που θα πληρώσουμε φέτος και διορθώνει  στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος. Συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018, γεγονός που υπερκαλύπτει την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Παράλληλα, διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του φόρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ταυτόχρονα, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχουμε και αύξηση της περιουσίας -μέσω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου- για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών  παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού χιλιάδων ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του  κάθε νοικοκυριού, το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών. 

Η Κυβέρνηση, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και συναίσθησης του ιστορικού βάρους των στιγμών, στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο  και τη νομιμότητα. Η Ελλάδα διαθέτει ιστορικό και πολιτικό βάθος, που της επιτρέπει να ακούγεται δυνατά η φωνή της στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα έχει επενδύσει επί μακρόν στην οδό του Διεθνούς Δικαίου και δεν πρόκειται να αποστεί από αυτήν. Σε συνδυασμό με τη μέριμνα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με εθνική ομοψυχία διασφαλίζουμε την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, από κάθε πλευρά και με κάθε διαθέσιμο μέσο. Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκιο. Δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο. Η σθεναρή στάση της διεθνούς κοινότητας θα αποδώσει καρπούς και θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό.  


Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Α. ΚΑΤΖΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω για το πλαφόν σε καύσιμα και σε σιτηρά και σε άλλα προϊόντα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πότε θα είναι έτοιμη η ρύθμιση και αν γνωρίζετε και τι θα περιλαμβάνει ακριβώς;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν πρόκειται περί πλαφόν τιμής. Πρόκειται για μια ρύθμιση, η οποία νομίζω πολύ σύντομα θα κατατεθεί και στη Βουλή, που σκοπό έχει να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Δηλαδή, από κινήσεις αποκόμισης κέρδους, οι οποίες δεν ερμηνεύονται και δεν δικαιολογούνται, ακόμη και από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Τι έχουμε παρατηρήσει; Ότι, βεβαίως, έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών, αλλά η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν αυτές να μεταφέρονται μέσα σε λίγες ώρες στον Έλληνα καταναλωτή. Όπου, λοιπόν, παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, ενεργοποιώντας ή και επικαιροποιώντας ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν και αξιοποιήθηκαν και την περίοδο της πανδημίας ορισμένες φορές, δίνουμε στην ελληνική Πολιτεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους, εργαλεία προκειμένου να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν έτσι τον σωστό τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Το γεγονός ότι η κρίση αυτή επηρεάζει όλες τις οικονομίες, τις αγορές και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το spread των ελληνικών ομολόγων, σας ανησυχεί για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και, γενικότερα, την οικονομική θέση της χώρας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης προφανώς και μας ανησυχούν και για αυτό ακριβώς η αντίδρασή μας οφείλει να λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους. Αφενός μεν να στηρίξουμε την κοινωνία και να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται από πολύ μεγάλες αυξήσεις, αφετέρου δε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε να εκτελεστεί σωστά ο Προϋπολογισμός, να μην διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, να μη θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την αξιοπιστία της χώρας σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της. Δεν είναι μια εύκολη άσκηση. Είμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες. Έρχονται ακόμη περισσότερες δυσκολίες. Με σύνεση, με σώφρονες αποφάσεις, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν μόνο του. Με παρεμβάσεις και στήριξη εκεί που υπάρχει ανάγκη για όλη την κοινωνία, αλλά και πιο ουσιαστική στοχευμένη στήριξη για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών, χωρίς -επαναλαμβάνω- να θέσουμε σε κίνδυνο συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υιοθετεί η Κυβέρνηση την άποψη ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι κανονικοί πρόσφυγες και πώς ορίζεται αυτό; Από το χρώμα του δέρματος ή από τη θρησκεία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι απάντησε ο κ. Μηταράκης στη Βουλή. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Γιατί φαντάζομαι σε αυτό αναφέρεστε. 

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με τους πρόσφυγες: Με δεδομένο ότι χθες είχαμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στα σύνορα, υπάρχει κάποια  αναθεώρηση προβλέψεων; Πρώτον, έχετε κάποια εικόνα σε σχέση με αυτούς που θα έρθουν στην Ελλάδα; Δεύτερον, θα δημιουργηθούν και άλλα hotspots;  Και κατά τρίτον, θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει κάποια επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) τις τελευταίες ώρες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τις τελευταίες ώρες δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky). Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, είμαστε συντονισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή συνεννόηση, ένας μηχανισμός κατανομής των ανθρώπων αυτών. Στη χώρα μας γίνεται μια προετοιμασία, σε σχέση με τομείς που οι πρόσφυγες αυτοί θα μπορούσαν να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν τα προσόντα και οι δεξιότητές τους. Προφανώς θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες φιλοξενίας που έχουμε, ανάλογα με τον αριθμό και τη διάρκεια που θα αποφασιστεί να φιλοξενήσει η χώρα μας, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν την αντιμετώπιση και τη φιλοξενία σε συνθήκες που πρέπει να έχουν.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι είναι αυτοί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει αυτού του τύπου η κατανομή σε επίπεδο ευρωπαϊκό, συνολικό. Όπως καταλαβαίνετε, τα γεγονότα τρέχουν, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Παρακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αντίστοιχα θα προσαρμοστούμε και θα διαχειριστούμε και εμείς το θέμα. Η χώρα θα συμβάλλει, για ανθρωπιστικούς λόγους, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος που προκύπτει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να δηλώνει ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan). Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Και θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχουμε κάτι από αυτό το μέτωπο, αν προετοιμάζεται κάτι για μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan).

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Ισχύουν απολύτως αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

ΣΑΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Έχετε στοιχεία πόσοι έχουν έρθει πρόσφυγες μέχρι στιγμής; Είναι περίπου 1.500 νομίζω μέχρι προχθές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτής της τάξης μεγέθους είναι. Δεν υπάρχει κάτι μαζικότερο, αυτή την ώρα, που να έχει έρθει στη χώρα. Είναι αυτής της τάξης μεγέθους ο αριθμός.

ΣΑΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μια δεύτερη ερώτηση. Έχετε δει τις επιπτώσεις που θα έχει όλη η κρίση πάνω στον τουρισμό, με το γεγονός ότι έρχονται Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση του τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό για τον τουρισμό. Δεν είναι ανησυχητικές οι επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την τουριστική αγορά με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο. Προφανώς, η ευχή όλων μας θα ήταν να μην είχαμε πόλεμο, να μην είχαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έτσι ώστε να μην έχουμε αναταράξεις ούτε από επισκέπτες από τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά ούτε από άλλους ενδεχόμενους κινδύνους από αυτούς που ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πως θα βάλουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι, με τον πόλεμο να έχει έρθει ξανά στην αυλή της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, η εκτίμηση που υπάρχει αυτή την ώρα είναι ότι γενικώς για το τουριστικό μας προϊόν, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα ή ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες. Προφανώς, θα θέλαμε να έχουμε μηδενικές απώλειες.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ωστόσο, τόσο εσείς, όσο και ο Πρωθυπουργός εκθειάσατε τη συνετή και υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι η Βουλή δεν προσφέρεται για πλήρη ενημέρωση για εθνικά θέματα, υπάρχει πιθανότητα να καλέσει ο Πρωθυπουργούς πολιτικούς Αρχηγούς για ενημέρωση, για τις κινήσεις του και για τα νέα δεδομένα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήταν θετικό ότι υπήρχε μια ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, πέραν από την Κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή φανερά, αποφασιστικά, πολύ καθαρά πήρε τη θέση αυτή και από άλλα κόμματα στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έκανε πλήρη ενημέρωση για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για τις αποφάσεις της χώρας και για το πώς στέκεται η χώρα μας απέναντι στις συνέπειες όλης αυτής της υπόθεσης. Αν κάποιος πολιτικός Αρχηγός θεωρεί ότι χρειάζεται παραπάνω πληροφόρηση, ενημέρωση ή επικαιροποίηση ανάλογα με το πώς προχωρούν τα πράγματα, ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν έχει αρνηθεί -ούτε κανένας Υπουργός- θεσμική ενημέρωση.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Προ της αποχώρησης των δικών μας από τη Μαριούπολη, το Γενικό Προξενείο είχε κάνει μια ενημέρωση εκεί ότι ενδέχεται κάποιες ομάδες να παρεμποδίσουν την αποχώρηση. Υπήρξαν καταγγελίες στον ελληνικό Τύπο, για παράδειγμα στον ΣΚΑΪ, βγήκαν συγκεκριμένα άνθρωποι από την περιοχή και μίλησαν για δράση των ναζιστικών ομάδων, π.χ. το τάγμα του Αζόφ. Υπάρχει αντίστοιχη εικόνα, εδώ στην Αθήνα, στην Κυβέρνηση για δράση τέτοιων ομάδων; Με δεδομένο ότι, ας πούμε, έχετε κάνει παρέμβαση και σωστά στη Ρωσική Κυβέρνηση για προστασία των ομογενών μας εκεί, έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο και στην Κυβέρνηση Ζελένσκι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μεταφερθούν. Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά αυτή με ασφαλή τρόπο, ανθρώπων μας από την Μαριούπολη, σε ασφαλή προορισμό.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους ομογενείς μας τι γίνεται στη Μαριούπολη; Επειδή χθες είχαμε αναφορές από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για δεκάδες θύματα. Για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη, αλλά και στις γύρω περιοχές, εκεί στην Αζοφική και στην Κασπία δίπλα στην Οδησσό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως γνωρίζετε, εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία τα ελληνικά Προξενεία και στην Οδησσό και στη Μαριούπολη. Οι προξενικές μας Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους ομογενείς μας, που βρίσκονται εκεί. Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες. Πολλές φορές η επικοινωνία με το κέντρο κόβεται, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν τηλεφωνικές συνδέσεις και ρεύμα, αλλά επανέρχονται. Οι ομογενείς γνωρίζουν ότι οι προξενικές Αρχές βρίσκονται εκεί, είναι σε λειτουργία, υπάρχει επικοινωνία με το κέντρο. Προσπαθούμε να είμαστε στο πλευρό τους μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες όσο και όπως μπορούμε να προσφέρουμε την κάθε δυνατή συνδρομή.  

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε αναφορές για θύματα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχουμε κάτι νεότερο προς το παρόν. Όχι.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω λίγο στην εσωτερική επικαιρότητα, που συνεχίζεται παρά τον πόλεμο. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το βράδυ των εκλογών θα υπάρχουν δύο ηττημένα κόμματα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το βράδυ των εκλογών ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει με την ψήφο του το αποτέλεσμα. Όταν το διαμορφώσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, τότε θα μπορούμε να κάνουμε τους οποιουσδήποτε σχολιασμούς. Οι εκλογές, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, νομίζω ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Αλλάζουν μείζονα πράγματα στην Ήπειρό μας με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή και στη χώρα μας και η Κυβέρνηση ασχολείται με αυτό.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Έχετε εικόνα αν ο κ. Μπλίνκεν στην ευρωπαϊκή περιοδεία θα έρθει και στη χώρα μας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το γνωρίζω. Θα ενημερωθώ από το Υπουργείο Εξωτερικών και θα σας πω.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξέρω ότι δεν θα απαντήσετε ευθέως, αλλά θέλω να σας ρωτήσω για το επίδομα Πάσχα. Γι’ αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που το προηγούμενο διάστημα γραφόταν εντόνως ότι θα δοθεί σε ευάλωτους, σε κάποιες κατηγορίες, αν είναι στο πλάνο της Κυβέρνησης και πότε αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα και προηγουμένως ότι πέραν της οριζόντιας στήριξης, χρειάζονται και στοχευμένες παρεμβάσεις. Τα πράγματα ήταν δύσκολα, γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Υπάρχει κόσμος που θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, εξαιτίας και του ότι εισοδηματικά ανήκει σε κατηγορίες πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε εργαλείο που υπάρχει, για να σταθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων. Σύντομα θα υπάρχουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Τη νέα συμφωνία για την αμυντική συνεργασία με τις Η.Π.Α. πότε να την αναμένουμε στη Βουλή; Έχει δρομολογηθεί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το επόμενο διάστημα. 

Ευχαριστώ πολύ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου