Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ


 ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                     

ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

 

Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια ο κλάδος των σουπερμάρκετ γίνεται αποδέκτης του τρόπου με τον οποίο η εργοδοσία αντιμετωπίζει την πανδημία.....

Τα μόνα πρωτόκολλα που εφαρμόζει πιστά είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών.

 

Η αύξηση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ, η εφαρμογή υγειονομικών πρωτόκολλων κατά το δοκούν από την εργοδοσία και τα ελλιπή μέτρα προστασίας συνοδεύονται με μια άνευ προηγούμενου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα, υπερκόπωση, επαγγελματικές ασθένειες, αυξημένα εργατικά «ατυχήματα» συνθέτουν την παράνοια που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ.

 

Οι “ήρωες” βεβαίως δεν γλυτώνουν από τις αξιολογήσεις, τις επιπλήξεις και την απόλυση που συμπληρώνουν το πάζλ της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού. 

 

Οργανωνόμαστε, παίρνουμε στα δικά μας χέρια την υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων!

 

Δίνουμε μάχη να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας, να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Αυτόν τον αγώνα είναι ανάγκη να τον δυναμώσουμε, περισσότεροι συνάδελφοι να συσπειρωθούν στο σωματείο μας για να μην βρίσκει χώρο ο φόβος, η απογοήτευση, για να βάλουμε εμπόδια στην εργοδοτική και κυβερνητική ασυδοσία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και το αποδεικνύει το γεγονός ότι όσα μέτρα έχουνε παρθεί μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα της ανυποχώρητης παρέμβασης σωματείων του κλάδου. Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο εργασιακό τους χώρο. 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας.

 • Να χορηγούνται εντελώς δωρεάν μάσκες FFP2/ΚΝ95 με ευθύνη της εργοδοσίας.

 • Προστατευτικά τζάμια στα ταμεία και στους χώρους του κρεοπωλείου και αλλαντικών - όπου δεν έχουν μπει.

 • Απολυμάνσεις σε καθημερινή βάση από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των καταστημάτων.

 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους συναδέλφους που είναι κρούσματα ή σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να βαρύνει το Κράτος και την εργοδοσία. Να μην χαριστεί η κανονική άδεια στην εργοδοσία. 

 • Ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.

 • Να σταματήσουν οι παράνομες παρακρατήσεις από το μισθό όταν γίνονται ταμιακά λάθη ή παρεκκλίσεις από τις απογραφές από τη στιγμή που δεν δίνεται το ταμειακό επίδομα.

 • Να δίνεται το ταμειακό επίδομα στους συναδέλφους που απασχολούνται στα ταμεία - όπου αυτό δεν γίνεται.

 • Καμία ώρα παραπάνω μετά το πέρας της εργασίας, να γίνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.

 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών υγείας. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.


Το Διοικητικό Συμβούλιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου