Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Το Υουργείο Μεταφορών ...καταγραφει το αίτημα τον κατοίκων της περιοχής για την λειτουργία τρένων και ΚΤΕΛ


 Προς

τη Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Αναφορών


Κοινοποίηση

1. Βουλευτή κ. Γεώργιο Μουλκιώτη

2. Υπουργείο Εσωτερικών

Δια της Βουλής των Ελλήνων


Θέμα: «Ψήφισμα Πρωτοβουλίας Πολιτών Αμφίκλειας»

Σχετ: Η Αναφορά 271/01.11.2021 του Βουλευτή κ. Γεώργιου Μουλκιώτη.....

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Αναφοράς σας γνωρίζουμε ότι με το άρθρο 7 του Ν. 3891/04.11.2010 η αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και οργάνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων τις υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, τη διαχείριση του τροχαίου υλικού και την τιμολογιακή πολιτική, ανήκει στην Σιδηροδρομική Επιχείρηση.

Ο Διαχειριστής Υποδομής (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ – ΟΣΕ ΑΕ) λαμβάνει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα σιδηροδρομικής επιχείρησης (εν προκειμένω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ) και εκπονεί πλέγμα δρομολογίων για την εξυπηρέτηση επιβατικής ή εμπορευματικής μεταφοράς, εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, συστήματος σιδηροδρομικής υποδομής, και επάρκειας προσωπικού.

Στo πλαίσιo των μέτρων που ελήφθησαν για το Β’ κύμα της πανδημίας από 07.11.2020 ανεστάλησαν την κυκλοφορία των τακτικών και περιοδικών επιβατικών αμαξοστοιχιών στο τμήμα Αθήνας – Λειανοκλαδίου – Αθήνας (1520, 1521, 3522 & 3523), ενώ στο τμήμα Α.Ι. Ρέντη – Λειανοκλάδι – Α.Ι. Ρέντη επανακυκλοφορεί ήδη από την 03.09.2021 η αμαξοστοιχία 1520 και από 04.09.2021 η αμαξοστοιχία 1521, δύο φορές την εβδομάδα.

Η ισχύουσα Σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας, έχει αποκλειστικούς αντισυμβαλλόμενους την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε» και το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ». Στο πλαίσιο της Σύμβασης, η ΟΣΕ ΑΕ, ως Διαχειριστής υποδομής, πληροφορεί το Ελληνικό Δημόσιο για τις εκτελεσθείσες υπηρεσίες.

Η Υπηρεσία του Υπουργείου μας είχε αποστείλει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ το με αριθμ. πρωτ. Φ32.3/159747/17.06.2021 έγγραφο με το οποίο ζητούσε την άμεση αποκατάσταση του συνόλου των Υπηρεσιών του Παραρτήματος Α της σύμβασης παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας καθώς και την ενημέρωσή μας, αλλά και του επιβατικού κοινού, για το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς των δρομολογίων.

Η ΟΣΕ ΑΕ, μόλις λάβει το αντίστοιχο αίτημα επανέναρξης και των υπολοίπων δρομολογίων, θα φροντίσει για την άμεση εφαρμογή και την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για την κυκλοφορία τους.

Σε κάθε περίπτωση η Υπηρεσίες μας καταγράφουν τα αιτήματα κατοίκων των περιοχών, στις οποίες υφίσταται σιδηροδρομική υποδομή προκειμένου να υποβληθεί σχετική εισήγηση ολοκληρωμένου σχεδίου δρομολογιακής σιδηροδρομικής πολιτικής σε συνεργασία με τον διαχειριστή υποδομής και τον πάροχο στο πλαίσιο της νέας σύμβασης παροχής δημόσιας υπηρεσίας σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών.

Όσο αφορά τη λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής: 

• τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID 19 όπως επικαιροποιήθηκαν με την υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 66436 (ΦΕΚ 4919/Β/24.10.2021) προβλέπεται «η λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ και του σιδηρόδρομου με μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%)», χωρίς να υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την πυκνότητα των δρομολογίων. 

• Σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του Ν.2963/23.11.2001 (ΦΕΚ Α 268/23.11.2001) “Οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία, τεχνικός έλεγχος οχημάτων και ασφάλεια χερσαίων μεταφορών και άλλες διατάξεις”, ο χαρακτηρισμός των υπεραστικών τακτικών γραμμών καθώς και ο καθορισμός της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος αυτών αλλά και του αριθμού των δρομολογίων που εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ αποτελούν αρμοδιότητα των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Η εξυπηρέτηση επίσης των υπεραστικών γραμμών γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 9 του ιδίου νόμου.

• Οι βασικοί όροι καθορισμού των δρομολογίων, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια, καθορίζονται με την οικ. Β-15596/1141/2003 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου μας, «περί ελαχίστου αριθμού δρομολογίων». Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των ανωτέρω ανήκει στις Περιφέρειες. 

Εσωτερική διανομή:

Ιδιαίτερο Γραφείο Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών

Ιδιαίτερο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών

Ο Υφυπουργός

Υποδομών & Μεταφορών

Μιχάλης Γ. Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου