Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ( ΜΕΡΟΣ Β` )


 ΘΑΝΑΣΗΣ     ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   

       Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας  μόλις προχθές  για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ του  κεντρικού δρόμου της Αμφίκλειας , αναφερθήκαμε όσο πιο  πειστικά μπορούσαμε Α ) στο γιατί  κατά την άποψή μας το έργο αυτό  είναι  αναγκαίο και απαραίτητο και Β ) γιατί  πριν την οριστικοποίησή του και την κατασκευή του θα πρέπει να τεθεί σε γνώση των συμπολιτών μας , υποστηρίζοντας ότι  λόγω της σπουδαιότητάς του μάς αφορά και μάς ενδιαφέρει προφανώς όλους . ....

Ούτε προνόμιο των ολιγάριθμων επαγγελματιών  τής  οδού μπορεί να είναι η ενημέρωση, ούτε και καμιάς οποιασδήποτε άλλης μικρής προνομιακής ομάδας . Βεβαίως να ερωτηθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους οι επαγγελματίες , αλλά όμως όχι μόνο αυτοί !!  Άλλωστε δεν νομίζω πως και οι ίδιοι διεκδικούν , αλλά ούτε και δικαιούνται ιδιαίτερη μεταχείριση  και επιπλέον δικαιώματα  σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους. 

     Συμπατριώτες , έργα ανάλογα έχουν γίνει  και κατά τα τελευταία δύσκολα χρόνια , αλλά και παλιότερα και μάλιστα αριθμητικώς  πολλά σε όλη τη χώρα . Και στους δικούς μας παλιούς  Δήμους ( που αργότερα συνενώθηκαν )  έγιναν τέτοια  στο παρελθόν. Και το πώς και τι , το γνωρίζουμε λίγο έως πολύ όλοι μας  γιατί τα έργα ευτυχώς ή ατυχώς  μένουν  και τα βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας . Εκεί και όπου όμως , οι Δημοτικές αρχές έστω και δύσκολα άκουσαν τελικώς  κάποιες ψύχραιμες  και σοβαρές  φωνές , οι τελικές αποφάσεις ή ακόμη και εφαρμογές υλοποίησης ( δεν αρίστευσαν ίσως ) αλλά βελτιώθηκαν πολύ. Και σήμερα συγκρινόμενα τα έργα αυτά με άλλα ανάλογα  που υλοποιήθηκαν ατέχνως και  έτσι ως έτυχε,  ξεχωρίζουν  και στη ποιότητα και στην αισθητική και στην τελική αποδοχή απ` τους  πολίτες.   Καλύτερο λοιπόν σε κάθε περίπτωση το προλαμβάνειν  απ` το θεραπεύειν . Το αποδεικνύει το παρελθόν και το επιβάλει  ως εμπειρία  πλέον  το παρόν  για το μέλλον . Και  ενώ σχεδόν για τα πάντα στην ιδιωτική και στη Δημόσια σφαίρα  την επικαλούμαστε ετούτη εδώ τή σοφή  λαϊκή  ρήση , αυτό δεν σημαίνει  όμως ότι την εφαρμόζουμε κιόλας …. δυστυχώς !! 

       Στην δική μας ειδικότερα τώρα περίπτωση και στο θέμα με το οποίο ασχολούμαστε και σήμερα , πεποίθησή μου είναι , πως πρέπει  οι σχεδιασμοί και οι μελέτες  για το πράγματι σημαντικό αυτό έργο , να τεθούν υπόψη όλων των  απανταχού Δαδιωτών  έγκαιρα και πριν οριστικοποιηθούν με αποφάσεις  των αρμοδίων οργάνων. Αν η  Δημοτική  Αρχή  σέβεται και εμπιστεύεται ( όπως και θα πρέπει ) τους συμπολίτες μας  που την ανέδειξαν άλλωστε στα σημερινά αυτοδιοικητικά αξιώματα  κι αν αφουγκράζεται επαρκώς και σωστά την ανάγκη τους  για ενημέρωση  σε τουλάχιστον τέτοια μείζονος σημασίας  ζητήματα , τότε η ενημέρωση είναι  μονόδρομος !!  Γιατί η πληροφόρηση και η διαβούλευση  με την τοπική κοινωνία και ως  κανονιστική υποχρέωση προκύπτει , αλλά πολύ περισσότερο είναι ηθική και  συναισθηματική υποχρέωση έναντι όλων  των συμπατριωτών μας που θέλουν να ξέρουν,  μα και πρέπει να ξέρουν και  να δούν , πριν τα έργα  εκτελεστούν.  Αυτό συμφέρει και ωφελεί  τον τόπο .

     Αυτή  την εποχή λόγω  του πακτωλού χρημάτων που ανέλπιστα και συγκυριακά εισρέουν  στη  χώρα από διάφορες πηγές  και κατευθύνονται διαμοιραζόμενα ασυστόλως σε διάφορους  τομείς  ( δεν θα κρίνω  εγώ  εδώ τώρα την ορθοτητα της ιεράρχησης   προτεραιοτήτων, αναγκαιοτήτων και λοιπών  επιλογών της πολιτείας , άλλη φόρα θα το κάνω αυτό ), έργα  παρόμοια σχεδιάζονται αλλά και ήδη εκτελούνται σχεδόν παντού . Αν θυμάμαι καλά είναι πάνω από 1.000ες οι ανάλογες παρεμβάσεις σ` ολόκληρη τη χώρα.  Αναπλάσεις  δρόμων, πλατειών , πεζοδρομίων , πάρκων, αλσυλλίων,  πεζόδρομων κλπ  και αναφέρομαι βέβαια  μόνο σε τέτοιου είδους έργα και μελέτες  ων ουκ έστιν  αριθμός!! 

       Σε πάμπολλες απ` αυτές  τις περιπτώσεις ( σήμερα σχεδόν παντού ), οι εκεί Δημοτικές και τοπικές αρχές  θέτουν τους σχεδιασμούς τους  και μιά και δυό και περισσότερες ίσως φορές αν χρειάζεται, υπόψη των συμπολιτών τους  εξηγώντας επαρκώς την πρότασή τους  και ζητώντας την γνώμη και τις απόψεις τους , με σκοπό την ευρεία συναίνεση για το  καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.  Έχω  δεκάδες παραδείγματα  να αναφέρω , αλλά αν καταχραστώ  κι αυτή τη φορά το  χρόνο σας  θα με μαλώσει πάλι ο φίλος  μου ο Γιώργος , οπότε ενδεικτικά  αναφέρω  το Δήμο Αλεξανδρούπολης  ή και το Δήμο Κομοτηνής,  που προσκαλούν και παρακαλούν μάλιστα !! με ευρείες  ανακοινώσεις  και ειδικές προσκλήσεις  τούς δημότες τους  να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση και να διατυπώσουν την άποψή τους . Δεκάδες άλλοι  Δήμοι σε όλη τη χώρα το ίδιο πράττουν . Το διαδίκτυο  βρίθει τέτοιων δημοσιεύσεων  σχεδίων  και τρισδιάστατων  εικονικών  παρουσιάσεων,  που  ο καθένας μας μπορεί να δει και να ενημερωθεί σχετικά .

      Το ένα λοιπόν πρώτο και μείζον που προκύπτει ως ανάγκη αλλά και ως ηθική υποχρέωση τής Δημοτικής και Τοπικής Αρχής, είναι η παρουσίαση  τής  μελέτης  αυτής  στο ευρύ κοινό τής Αμφίκλειας , στη μεγάλη αίθουσα του «ΠΑΠΑΚΩΣΤΕΙΟΥ» πολιτιστικού  μας κέντρου, ιδανικός  θεωρώ  χώρος για την απεικονιστική προβολή του έργου  με το μεγάλο προτζεκτορα , ελεύθερα, άφοβα ,φιλικά. Με τη συμμετοχή των μελετητών και με την πίστη κυρία Δήμαρχε και φίλοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι , ότι πράττετε έτσι  με τον καλύτερο  τρόπο το καθήκον σας, αλλά δίνετε παράλληλα την ευκαιρία και στους μελετητές  και στον εαυτό σας , ώστε να εξηγήσετε και να υπερασπιστείτε την  αρχιτεκτονική πρότασή σας  κερδίζοντας την συναίνεση  του κόσμου, απαραίτητη για κάθε τέτοιο μεγάλο έργο.  Και  να είστε σίγουροι όλοι σας,  πως αυτή η πρωτοβουλία και θα εκτιμηθεί και καθόλου δεν θα βλάψει ή καθυστερήσει  τούς σχεδιασμούς  και τις επιδιώξεις σας , ακόμη κι αν ήθελε διατυπωθεί οποιαδήποτε  ίσως λίγο διαφορετική άποψη που μπορεί θεμιτά να έχει κάποιος συμπολίτης μας . Καλός  πολίτης , συναινετικός συμπολίτης , συμμετοχικός  και χρήσιμος κοινωνικά , είναι ο ενημερωμένος πολίτης  κι αυτό είναι κοινό μυστικό. Και θα περιποιεί  τιμή για εσάς όλους κύριες και κύριοι του Δήμου μας  και «στολίδι» τής δημοτική σας θητείας  θάναι ,  εάν  συμμεριστείτε την ανάγκη και το δικαίωμα των συμπολιτών σας  για την απαραίτητη ενημέρωσή τους  και πράξετε ανάλογα.  Προσπεράστε αδιάφορα , ειδικά εσείς κυρία Δήμαρχε ( που όπως εικάζω  θα θελήσετε με την στήριξη των συμπολιτών σας  να ξαναείστε σ` αυτή τη θέση ), παρελθούσες πρακτικές και νοοτροπίες ανάξιες αναφοράς .   Εσείς  προσωπικά φαντάζομαι , πως   θέλετε να εκπροσωπείτε το μέλλον , που ανήκει βέβαια σ` ανοιχτόμυαλους , σύγχρονους ,  ευφυείς  και  συναινετικούς «άρχοντες» .  

      Δεύτερο  και επίσης σημαντικό κατ` εμέ : Για τους Δαδιώτες  και τους φίλους  του τόπου μας  που ζούν σε άλλες περιοχές της χώρας , η ανάρτηση των  προσχεδίων  στην ηλεκτρονική  σελίδα του Δήμου με κοινοποίηση και σε άλλες τοπικές και υπερτονικές ενδεχομένως ιστοσελίδες , θα τους δώσει τη δυνατότητα να λάβουν πλήρη γνώση και να μην παραμείνουν έκτος ενημέρωσης  καθώς αυτό δεν θα ήταν σωστό . Δεν μπορεί μέρες  που είναι μάλιστα ( εννοώ τώρα με τη επικείμενη απογραφή ), να τους ζητάμε και να τους προτρέπουμε να απογραφούν ως μόνιμοι κάτοικοι στα χωριά μας παρατύπως προφανώς  κι απ` την άλλη να μην συναισθανόμαστε την παραμικρή ευθύνη και υποχρέωση  να πληροφορούμε κι αυτούς  για τις μεγαλύτερες τουλάχιστον και σπουδαιότερες  παρεμβάσεις  στον τόπο μας,  όπως η εν λόγω. Το ίδιο βεβαίως κάνουμε  κι όταν τους ζητάμε να κουβαληθούν  για να μας ψηφίσουν !!  Είναι και πρέπει με αποδείξεις  να τους  θεωρούμε ισότιμους  κι όχι στην ανάγκη  πατριωτάκια και  μετά  «αδικαιώματους!!» . Το σωστό και δίκαιο  λοιπόν είναι : παρουσίαση  της τεχνικής πρότασης με ανάρτηση  στην ιστοσελίδα τού Δήμου και σε άλλες ιστοσελίδες  που πρόθυμα και αφιλοκερδώς  θα ανταποκριθούν  είμαι βέβαιος , κι αυτό καλύπτει  επαρκώς κάθε συμπολίτη & φίλο που επιθυμεί να ενημερωθεί . (Ανάρτηση μόνο των  σχεδίων σε εικόνες  προτείνω,  χωρίς την πολυσέλιδη –όπως εικάζω -- εισηγητική έκθεση  τεκμηρίωσης, που τίποτα δεν προσθέτει σε εμάς τούς πολλούς , γιατί οι εικόνες  μάς ενημερώνουν  για τα πάντα και μας αρκούν ) 

      Το τρίτο που προτείνω  και το θεωρώ  εντελώς απαραίτητο  για πολλούς λόγους ( αλλά αυτό ας  κριθεί ) είναι το εξής : όποια κι αν είναι η τελική αρχιτεκτονική πρόταση  για την διαμόρφωση του δρόμου ( μαζί  πιστεύω  και με κάποιες παρεμβάσεις στην πλατεία κι όχι μόνο, γιατί  τουλάχιστον έτσι είχε προβλεφτεί προ 12ετιας όταν ξεκινούσε αυτός   ο μακροχρόνιος  όπως εξελίχθηκε σχεδιασμός του έργου), να δοκιμαστεί  στην πράξη  πιλοτικά  για ένα μικρό έστω  χρονικό διάστημα , επί του πεδίου που λένεΗ  δοκιμαστική αυτή περίοδος  μπορεί να αναδείξει  την ανάγκη  για μικρές  ενδεχομένως  αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις και αλλαγές  που ίσως να μην προβλέφτηκαν  κατά τον αρχικό σχεδιασμό.  Και να μάς  δώσει την ευκαιρία ώστε αυτές  να εντοπιστούν  και να  διορθωθούν εγκαίρως  πριν  είναι πολύ αργά ή και πολύ δαπανηρά για εκ των υστέρων  βελτιώσεις . Γιατί  Δημοτικά έργα ατυχούς σχεδιασμού έχουμε βιώσει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η διόρθωσή τους μετά να έχει κοστίσει  ποικιλοτρόπως και στον  δικό μας Δήμο  και σε πολλούς άλλους . Βλέπετε οι όποιες αβλεψίες  και κάποιες λαθεμένες επιλογές δεν είναι αποκλειστικό μας προνόμιο !!!   Το χρονικό διάστημα της  δοκιμαστικής εφαρμογής μπορεί να καλύπτει ένα τετράμηνο ή ένα εξάμηνο , πχ  από  αρχές  Νοεμβρίου έως και αρχές Μαΐου. Μακάρι  να είχαμε  εφαρμοστικό αποτύπωμα  και κατά το διάστημα  του καλοκαιριού. Και μιάς και δεν έγινε αυτό το φετινό καλοκαίρι, εάν ο χρόνος  ένταξης  για υλοποίηση του έργου μάς το επιτρέπει ( που μάλλον θα μάς το επιτρέπει ), ας  το κάνουμε  το ερχόμενο καλοκαίρι διευρύνοντας λίγο την δοκιμαστική περίοδο και συλλέγοντας έτσι στοιχεία απ όλες τις εποχές του χρόνου.  Κατ` αυτό τον τρόπο θα έχουμε πραγματική χειροπιαστή απόδειξη :  ή της σχεδιαστικής πληρότητας και λειτουργικής  αρτιότητας , ή  εντοπισμό κάποιων ίσως αδυναμιών τού όλου σχεδιασμού τού έργου  πριν την εφαρμογή του . Κι αυτή η εμπειρική γνώση  (αναντικατάστατη! που θα λειτουργήσει και ως δικλίδα ασφάλειας ), θα μας οδηγήσει με σιγουριά όταν θα έρθει η ώρα, στην  αψεγάδιαστη τελική υλοποίηση της  σημαντικής  αυτής  παρέμβασης στο πιο κεντρικό σημείο του χωρίου μας. Επίσης κάτι άλλο σημαντικό που θα καταγραφεί και θα εκτιμηθεί , είναι η συμπεριφορική  αντιμετώπιση  και χρήση του έργου και κατά τον τρόπο που προτείνεται ,σε πραγματικό χρόνο  απ `τους συμπολίτες μας , ντόπιους , διερχόμενους , μερικώς διαμένοντες κλπ  και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε  θα οδηγήσει σε αρκετά ασφαλή συμπεράσματα . Γιατί στην πράξη κρίνονται όλα, πόσο μάλλον αυτού του μεγέθους  έργα εντός της οικιστικής περιοχής . Θα καταγραφούν λοιπόν έτσι με τον πιο πρακτικό και αξιόπιστο τρόπο για να ληφθούν υπόψη, πιθανά προβλήματα  και στην  λειτουργική χρήση του μελλοντικού  έργου απ` τους  πραγματικούς  και  εν τη πράξη χρήστες του, που είναι οι συμπολίτες μας .  

      Σε κάθε περίπτωση πάντως , οι δοκιμαστικές εφαρμογές σε τέτοια έργα  πριν την  υλοποίησή τους, έχει πλέον υιοθετηθεί απ` το σύνολο σχεδόν των Δήμων και των Δημάρχων τους . Συμβαίνει δε και στα «καλύτερα Δημοτικά σπίτια» εκτενώς πλέον και τουλάχιστον  πριν την υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων , μαζί και με την δημόσια  διαβούλευση  καθώς και την διαδικτυακή  παρουσίαση  τού όλου σχεδιασμού προς ενημέρωση  των πολιτών και την επιδιωκόμενη συμμετοχή τους  για το αρτιότερο  και πλέον συναινετικό  αποτέλεσμα . Άλλωστε οι τελικές αποφάσεις , απ`  τα Δημοτικά συμβούλια καθορίζονται και μόνο. Όλοι οι άλλοι απλώς  επιτελώντας τον ρόλο του ενεργού πολίτη  συμμετέχουν ενημερωνόμενοι  και εφ` όσον έχουν κάτι να προτείνουν  το καταθέτουν μετέχοντας εντελώς γνωμοδοτικά . Επομένως δεν συντρέχουν λόγοι φοβικού συνδρόμου απ` τις όποιες Δημοτικές αρχές έναντι ακόμη και των πλέων διαφωνούντων  Δημοτών , καθόσον αυτές  είναι οι μόνες  αρμόδιες επί των τελικών αποφάσεων  ανεξαρτήτως της  γνώμης  των  οποιονδήποτε άλλων .  

      Πρακτικά πράματα τώρα:  Αν σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο  χαράξουμε  κατά μήκος  και κατά πλάτος  της υφιστάμενης κατάστασης του κεντρικού μας δρόμου, αυτό που η μελέτη θα προβλέπει ( όπως πχ κάναμε τώρα για το παζάρι ). Κι αυτό το αποτυπώσουμε σχεδιαστικά στο οδόστρωμα διασφαλίζοντάς το  με διαγράμμιση, χρωματισμούς κι άλλες σύγχρονες βοηθητικές μεθόδους που υπάρχουν , τότε θα έχουμε μια εικονική αποτύπωση αλλά και δυνατότητα πιλοτικής  εφαρμογής στην πράξη αυτού που προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε ως  έργο  αργότερα. Αυτή η ενέργεια θα μάς  οδηγήσει (το ξαναλέω ) στην εξαγωγή των πλέον σίγουρων  και χρήσιμων συμπερασμάτων για την σχεδιαστική και λειτουργική αρτιότητα του αυριανού αυτού μεγάλου έργου .  

     Όλα σήμερα  κύριοι  Δ Ο Κ Ι Μ Α Ζ Ο Ν Τ Α Ι.  Ρούχα να αγοράσουμε ή να ράψουμε, τα δοκιμάζουμε, Παπούτσια  επίσης .  Αυτοκίνητο?  test drive. Καρέκλα να κάτσουμε την δοκιμάζουμε. Στρώμα για να κοιμηθούμε το δοκιμάζουμε πρώτα. Σπίτι να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε, το  βλέπουμε εκατό φορές και πάλι ερωτηματικά έχουμε. Καρπούζι να πάρεις.  σού δίνουν από μόνοι τους οι πωλητές να δοκιμάσεις  πρώτα. Το ίδιο και στα τυριά, στις ελιές, στις μορταδέλες! και τα συναφή και σε αναρίθμητα άλλα που θα μπορούσα  να σας πώ. Το ίδιο ακριβώς  πρέπει να ακολουθήσουμε  και στην περίπτωση του κεντρικού μας δρόμου που είναι κάτι περισσότερο από καρπούζι! , τυρί! ή μορταδέλα!   ΔΟΚΙΜΗ !!  Δοκιμάζοντας , βλέπουμε , ακούμε, καταγράφουμε, εγκρίνουμε,  ή  διορθώνουμε και εγκρίνουμε. Ας γίνουμε πιο ευέλικτοι και πρακτικοί . Αυτή την τακτική επιβάλει ο έξυπνος σχεδιασμός στην  εποχή μας , τουλάχιστον  για τα μεγάλα, τα πιο σημαντικά , τα κοστοβόρα και τα εμβληματικά παρεμβατικά  έργα . Όχι  κουίντες  και παρασκήνια , αλλά σε πλήρη δημοσιότητα και διαφάνεια . Με ελεύθερο  άφοβο διάλογο εάν προκύψει . Με εμπιστοσύνη, καλή προαίρεση  και  συναίσθηση  υποχρέωσης  για ενημέρωση των δημοτών.  Ως ουσιαστικό και ηθικό κυρίως  χρέος απέναντί τους κι όχι μόνο κανονιστικό .

     Αν  τώρα , τα κάνουν  όλα  αυτά  κάπως έτσι , τόσο ο μεγαλύτερος της  χώρας  Δήμος τής  Αθήνας , ή και της συμπρωτεύουσας, όσο κι ένα σωρό άλλοι μεγάλοι και μικρότεροι Δήμοι , ε δεν νομίζετε πως θα ήταν σώφρων , χρήσιμο κι ωφέλιμο να το κάνουμε κι εμείς έτσι  εδώ στην δική μας περίπτωση ??

    ΥΓ. Και επειδή  δυστυχώς και πάλι οι λέξεις δεν μού φτάνουν , θα έχουμε σύντομα και ένα τρίτο μέρος , πιο περιεκτικό  με μια συνόψιση  τρόπον τινά τών όσων προσπαθούμε με τις  μικρές μας δυνατότητες  να θέσουμε στο δημόσιο (τοπικό ) διάλογο και για προβληματισμό .

               Γιώργο  κουράγιο  ….κοντεύουμε!        Χαιρετισμούς  σε όλους σας .

                                               ΘΑΝΑΣΗΣ     ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου