Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

18/10/1944 Απελευθέρωση Λαμίας από τον ΕΛΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

77η Επέτειος απελευθέρωσης της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ. Το βράδυ της 18ης Οκτώβρη τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής εγκατέλειπαν άρον άρον, «νύχτα», τη Λαμία, κυνηγημένα ως τα σύνορα της χώρας από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. .....

Αποχωρούσαν βιαστικά από την Ελλάδα για να προλάβουν τον Κόκκινο Στρατό ο οποίος προήλαυνε απελευθερώνοντας τις σκλαβωμένες χώρες και «έβαζε πλώρη» για τα γερμανικά σύνορα. 

Στις 19 του Οκτώβρη του 1944, συντεταγμένα τμήματα της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ μπήκαν στην πόλη και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση ολόκληρων περιοχών της χώρας με τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΛΑΝ που είχαν οργανωτή, καθοδηγητή, αλλά και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ.     

Κατόπιν, σε ελάχιστες μέρες, έγινε δεκτός – θριαμβευτής, το άξιο τέκνο της Λαμίας, Άρης Βελουχιώτης. Τον αγκάλιασε το παραλήρημα της χαράς και της εθνικής ανάτασης ενός λαού που, απαλλάχτηκε πλέον από τη σκλαβιά, αλλά και κέρδισε ο ίδιος, με το σπαθί του, τη Λευτεριά του. 

Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλούμε το λαϊκό κόσμο της Λαμίας σε εκδήλωση τιμής και μνήμης τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη 2021 και ώρα 10.30 το πρωί στην Πλατεία Λαού, μπροστά στον έφιππο πρωτοκαπετάνιο, Άρη Βελουχιώτη.      


ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου