Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

TE Φωκίδας του ΚΚΕ - Ανακοίνωση για την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές στη Φωκίδα και σε όλη την Ελλάδα


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....

Η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας – πυροπροστασίας στην Φωκίδα και σε ολόκληρη την χώρα ανέτοιμο, όπως αποδείχτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο. Ο χειριστής που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια να σβήσει η φωτιά είναι και αυτός θύμα της ανυπαρξίας σχεδίου και μέσων προστασίας. Ως Τομεακή Επιτροπή εκφράζουμε συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση μας στην οικογένεια του.      

Για το ΚΚΕ, οι δραματικές στιγμές που ζούμε δεν οφείλονται στην “κακιά ώρα” και στον “αέρα”, όλες οι κυβερνήσεις μεθοδικά και συστηματικά απάλλαξαν το κράτος από την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης και προστασίας του δάσους. 

Αποδιοργάνωσαν και υποβάθμισαν την αρμόδια για τη διαχείριση και προστασία του δάσους, δασική υπηρεσία. (Την υποχρηματοδότησαν, την υποστελέχωσαν, εγκατέλειψαν τη διαχείριση και φροντίδα, ανάθεσαν την πυροπροστασία του δάσους στην πυροσβεστική υπηρεσία).

Κατακερμάτισαν τις ευθύνες για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση σε Περιφέρειες, Δήμους, κυρίως σε ΜΚΟ, εθελοντές, επιχειρηματίες, εργολάβους, στο όνομα της πολιτικής προστασίας.

Άνοιξαν έτσι, με πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων, το δρόμο στην επέλαση της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας στα δάση, αφού η στρατηγική της Ε.Ε για τη “βιώσιμη ανάπτυξη” επιβάλλει “όπου η ανάπτυξη συναντά το δάσος δεν θα εμποδίζεται”! Γι’ αυτό υποβαθμίζεται η ικανότητα των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (δασική υπηρεσία, Πυροσβεστική) και γιγαντώνεται ο ρόλος της ατομικής ευθύνης ο εθελοντισμός οι ΜΚΟ και οι “ανάδοχοι” εργολάβοι, όπως δήλωσε ο υπουργός.


Παραδίδουν σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες “fast track”. Αλλάζουν τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους, με τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Το θράσος των κυβερνητικών στελεχών και το φτηνό εμπόριο ελπίδας που επιχειρούν είναι απύθμενο, δεν περιορίζεται μόνο στον πρωθυπουργό ή τους άλλους υπουργούς, αλλά έχει και τοπική έκφραση με χαρακτηριστικό παράδειγμα: 

Την ώρα που δεκάδες πυρκαγιές κατακαίγαν μεγάλες κατοικημένες και δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο δήμαρχος Δωρίδας εκλιπαρούσε για εναέρια πυρόσβεση ώστε –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του– “η φωτιά να μην φτάσει στην Άμφισσα”, ο βουλευτής Φωκίδας και Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Μπούγας, ευχήθηκε “με τη βοήθεια του Θεού να πάνε όλα καλά”. Φαίνεται ότι γνώριζε από πρώτο χέρι πως, από την κυβέρνηση που υπηρετεί, ο λαός της περιοχής δεν είχε να λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων σημειώνουμε ότι δεν περιμέναμε να τοποθετηθεί, για την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας από την σημερινή κυβέρνηση (για την οποία άλλωστε έχει και προσωπική ευθύνη) και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Ούτε βέβαια για την μεγάλη υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και τις μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των ΟΤΑ και άλλων φορέων της πολιτικής προστασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και επιστρατεύοντας μπόλικα ψέματα, ντυμένα με μελοδραματικούς τόνους, οι οργανώσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα εμφανίστηκαν μετά από μια βδομάδα αφωνίας και αφού κατακάηκε η χώρα και η Φωκίδα, με ανακοινώσεις τους προσπαθούν να δικαιολογήσουν την διαχρονική εγκληματική τους πολιτική στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση. Απευθύνονται στο λαό σαν να απευθύνονται σε “ιθαγενείς με χάντρες και καθρεφτάκια” και τον καλούν να πάθει αμνησία.

Οι δε εξαγγελίες της κυβέρνησης με τα αποσπασματικά μέτρα που ανακοίνωσε, δεν προσφέρουν ολοκληρωμένη αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση διότι: Σπίτια που ενδεχόμενα αποτελούν δευτερεύουσα κατοικία ή λόγω παλαιότητας δεν έχουν άδεια από την πολεοδομία, σταυλικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν σχετικές άδειας, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αποζημιώσεων. Ενώ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, πρόκειται για κοροϊδία, αφού οι ελαιοκαλλιέργειες που κατά βάση επλήγησαν στη Φωκίδα, αποζημιώνονται, ανάλογα με την έκταση, από 2 μέχρι 10 ευρώ το δέντρο στην καλύτερη περίπτωση.

Η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, καλεί τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, όλο το λαό, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν δασοπροστασία – πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι κατεπείγουσα προτεραιότητα

Η εγκατάλειψη των πληγέντων από προηγούμενες καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες, πανδημία μας διδάσκουν πως δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από αυτούς που άφησαν να καούν τα χωριά μας. Το πραγματικό μας συμφέρον είναι να παλέψουμε για:

  • Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Να υπάρξει εξασφάλιση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Για όσους δεν καταστράφηκε από τη φωτιά το σπίτι ή/και η περιουσία τους, να προσδιοριστούν οι απώλειες που προκλήθηκαν λόγω της πυρκαγιάς (π.χ. καταστροφή οικοσυσκευών, Η/Υ, κλπ από τις αλλεπάλληλες πτώσεις της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος) και να αποζημιωθούν.

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθεί νέα καταστροφή από πλημμύρες το χειμώνα στις περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές, π.χ Τολοφώνα. 

  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.

Για να υπερασπιστεί καθένας και καθεμία τη ζωή,  το βιός, το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια στον τόπο του, οφείλει συλλογικά και οργανωμένα να παλέψει ώστε: 

  • Να αναλάβει το κράτος αποκλειστικά την ευθύνη της διαχείρισης και προστασίας των δασών.

  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Νatura.

  • Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.

  • Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων. 

  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.

  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, όλες τις δασικές εκτάσεις. Τα δάση να ανήκουν στο λαό.


Πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα αναθέσει στους κατά τόπους επιχειρηματίες, ΜΚΟ και λοιπούς “νονούς” να γίνουν ανάδοχοι της αναδάσωσης των καμένων! Δεν διορθώνονται!

Ο λαός της Φωκίδας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από αυτή την τραγωδία, να γυρίσει την πλάτη σε όσους τον αφήνουν απροστάτευτο και επιδιώκουν εμπόριο ελπίδας, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. 

Στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που δεν θα υπηρετεί το κέρδος αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου