Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Τόσο κοντά και τόσο μακριά οι "τοπικοί" και "κεντρικοί" παράγοντες από τις ανάγκες των κατοίκων...

Την Τετάρτη 18 Αυγούστου κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ επισκεφτήκαμε την Ελαία και συζητήσαμε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά......

Ενημερώσαμε για τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης, είπαμε ποια είναι η εμπειρία από τις πάμπολλες καταστροφές κάθε χρόνο και την ανταπόκριση του κράτους και καταγράψαμε τα προβλήματα. Δώσαμε ραντεβού για την Παρασκευή 20/8 το βράδυ, για να συναντήσουμε τους κτηνοτρόφους, που έχουν τις μεγαλύτερες ζημιές και χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Είχαν ήδη περάσει οι τοπικοί 'άρχοντες', ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, ο περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης, όλοι ... συγκινημένοι και αλληλέγγυοι.

Την επόμενη μέρα από την επίσκεψή μας έφτασε ο βουλευτής Φωκίδας και Γενικός Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Ι. Μπούγας. Στήθηκαν μεγάφωνα και διαβεβαίωσε πως φροντίζουν για όλα και οι καμένες ελιές δεν θα αποζημιωθούν με 3-10 ευρώ, χωρίς να δεσμευτεί ή να ξέρει πόσα θα πάρουν. Αυτή τη φορά δεν ευχήθηκε τίποτα.

Όλοι "οι επιτόπου" παράγοντες παρελαύνουν παντού. Σε όλα τα μέρη που η πολιτική που στηρίζουν προκαλεί συμφορές (η αντιδασική και η έλλειψη πρόληψης στην τωρινή περίπτωση ). Κάνουν "ευαίσθητες" δηλώσεις και υπόσχονται ό,τι νάναι, αγνοώντας τις δυσκολίες και τις ανάγκες των κατοίκων, αδιάφοροι για τα πραγματικά προβλήματά τους.

Τί κάνει η τοπική και περιφερειακή εξουσία λοιπόν για τα θύματα των αποφάσεων αλλά και των παραλείψεων της πολιτικής τους;

  • Τους 25 τόνους ζωοτροφών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους μοιράζουν όπως μοίραζε η UNRA την Αμερικάνικη βοήθεια. Δεξιά κι αριστερά σε καμένους κι άκαυτους, π.χ. στην κυρία Παναγιώτα, που κάηκαν τα μισά ζωντανά και το μαντρί, της έδωσαν ως τώρα 6 μπάλες τριφύλλι για 31 πρόβατα! Ούτε κουνέλια να ήταν! Πού να ξέρουν οι τοπικοί άρχοντες κι ο βουλευτής πόση τροφή χρειάζονται τα ζώα σ΄ένα καμένο τοπίο. Τους ένοιαξε μήπως να ρωτήσουν και να μάθουν; Ξένες έγνοιες, ξένα βάσανα.... Πώς θα βγάλουν το χειμώνα οι κτηνοτρόφοι; Τί θα τρώνε τα ζώα; Οι 25 τόνοι για μια βδομάδα, δέκα μέρες αρκούν, και αυτές περάσανε. Ποιες είναι οι προβλέψεις του λαλίστατου κατά τα άλλα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να βγάλουν το χειμώνα αυτοί οι άνθρωποι και τα ζωντανά; Αλλά και των “τοπικών – περιφερειακών", που τις ζωoτροφές του Υπουργείου, με λεφτά του ελληνικού λαού δηλαδή, τις πλάσαραν ως “κατόπιν ενεργειών μου” για να υφαρπάξουν κάνα “ψηφαλάκι”. Γιατί έτσι τους βλέπουν τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους, ως “ψηφαλάκια”… Οι πυρόπληκτοι δεν ζητούν ελεημοσύνη! Ό,τι δικαιούνται ζητούν. Κι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν μπορεί να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους...  

  • Τα καμένα λάστιχα που πάνε νερό για τα ζώα δεν σκέφτηκε κανείς να τα αντικαταστήσει, παρόλο που βγάζουν μάτι απλωμένα στις άκρες του δρόμου. Οι κτηνοτρόφοι κουβαλάνε νερό με μπιτόνια. Πόσο νερό μπορεί να κουβαλήσει για 30 - 80 - 120 ζώα, όλη μέρα ένας άνθρωπος; Πού να σκεφτεί ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι να βάλουν τους τεχνικούς του Δήμου, την άλλη μέρα κιόλας, να τα φτιάξουν.

  • Τα μαντριά από τσίγκο δεν καταγράφονται σαν ζημιές. Δεν έχουν άδεια οικοδομής (!) και δεν αναγνωρίζονται σαν απώλεια. Πόσο δύσκολο είναι για το Δήμο να στήσει τα μετρημένα στα δάχτυλα μαντριά, να βολευτούν τα ζώα που γλίτωσαν και να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι την, πράγματι, παραγωγική για την περιοχή δουλειά τους; Ο Δήμαρχος στην Καλλιθέα υποσχέθηκε τσίγκους για τα μαντριά, αλλά όχι στην Ελαία.

  • Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι πληρώνουν κινητή τηλεφωνία για τις ανάγκες τους. Πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι να αποκατασταθούν οι τηλεφωνικές γραμμές;

Κι αν αυτά τα αυτονόητα κι εύκολα δεν γίνονται, σκεφτείτε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Θα μετράνε με τη μεζούρα πόσο κάηκε το λιόδεντρο, πόσο φρυγανίστηκε το χωράφι, αν κάηκε πάνω από το 30% ή λιγότερο και στο τέλος θα τους δώσουν κι ένα χαρτζηλίκι στην καλύτερη περίπτωση. Και μόνο σε αυτούς που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ (που επιδοτούνται δηλαδή). Γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που η επιτήδεια κρατική μηχανή τους πετάει έξω με τα ψιλά γράμματα των εξαιρέσεων. 

Εμείς λοιπόν λέμε πως το κράτος, τη ζημιά που πάθαν οι κάτοικοι από δικές του ευθύνες και παραλείψεις, οφείλει να την αποζημιώσει στο 100%. Άλλωστε δεν θα το κάνει με τα δικά του χρήματα (πού τα βρήκε ) με αυτά που μας παίρνει, τα δικά μας λεφτά θα το κάνει.

Να αποζημιωθούν όλοι για όλες τις ζημιές - χωρίς να κολλήσουν στους κανόνες  του ΕΛΓΑ. Οι ελιές, το λάδι της χρονιάς, τα ζώα του σπιτιού (κι αυτά που δεν επιδοτούνται ) είναι το εισόδημα της κάθε οικογένειας.

  • Να δοθούν δωρεάν δέντρα ελιάς για φύτεμα. Να αποζημιωθούν- επιδοτηθούν  για το εισόδημα που χάνουν με την ποσότητα λαδιού που χρειάζεται η οικογένειά τους τα χρόνια, ώσπου να πάρουν νέα σοδιά. Να διευκολυνθούν για τα ποτίσματα και όλα τα αναγκαία για την καλλιέργεια των δέντρων. Ο κ. Χαλιορής αντί για τα 1500 εξωτικά δέντρα (από τα θεωρούμενα "άκαυτα" από τον Πρωθυπουργό -χαρουπιές, μυρτιές, κουμαριές, ράμνους (!) ας στείλει ελιές ναχουν οι άνθρωποι το λάδι τους. Τί να κάνουν στην Ελαία τα καλλωπιστικά και δασικά δέντρα;

  • Να αποζημιωθούν και να επιδοτηθούν για την αντικατάσταση όλων των καμένων ζώων.

  • Να κατασκευαστούν άμεσα τα μαντριά από τσίγκο κι όλες οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν.

  • Αύριο να φτιαχτούν τα λάστιχα να ποτίζουν τα ζώα.

  • Να προμηθεύσουν ζωοτροφές για όλα τα ζώα: μία μπάλα τριφύλλι ανά 10 πρόβατα και πέντε κιλά καλαμπόκι ανά 10 πρόβατα την ημέρα, για όσο χρειαστεί, που θα μοιράζονται ονομαστικά και με υπογραφή, πρώτα σ΄ αυτούς που κάηκαν οι εγκαταστάσεις τους και μετά και σε όλους τους άλλους, με βάση τον αριθμό των ζώων.

  • Να επισκευαστεί άμεσα το τηλεφωνικό δίκτυο.

  • Αύριο να αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, για να μην κλάψουμε από τις πλημμύρες όσους δεν κλάψαμε από τις πυρκαγιές.

Αυτά είναι τα άμεσα που δεν περιμένουν.

Ελπίζουμε πως δεν θα επικαλεστούν την έλλειψη χρημάτων!

Έχουμε να ανοίξουμε μεγάλη κουβέντα για τις πολιτικές ευθύνες και επιλογές το επόμενο διάστημα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου