Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021 στην ΤΙΘΟΡΕΑ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τον Εκπολιτιστικό Τουριστικό Μορφωτικό Όμιλο Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ) και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Τιθορέας.....
Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του ΕΤΜΟΤ και της ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ να συμμετέχει στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με την έκδοση του βιβλίου «Η Βελίτσα στο ΄21», συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της Ιστορικής μας μνήμης και εκφράζοντας την αγάπη για το χωριό . Το βιβλίο εκδόθηκε δωρεάν από τις εκδόσεις Ψυχογιός για λογαριασμό των πολιτιστικών συλλόγων, Ε.Τ.Μ.Ο.Τ. και ΕΝΩΣΗ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ και αποτελεί δημιουργία του συντοπίτη μας Άγγελου Ν. Παπαδημητρίου ο οποίος ερεύνησε, συνέλεξε και κατέγραψε υλικό και στοιχεία για τη συμμετοχή της Τιθορέας (Βελίτσας) στην Επανάσταση του ΄21. Ευχαριστίες θερμές στον συμπατριώτη μας Άγγελο Παπαδημητρίου καθώς και τον εκδότη και συντοπίτη μας από την Αγία Παρασκευή, Θανάση Ψυχογιό, για την προσφορά της έκδοσης και για τη συνεχή στήριξη του στις πολιτιστικές προσπάθειες των συλλόγων. Το βιβλίο διατίθεται από τον ΕΤΜΟΤ στους δημότες και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου μας.
Ξεχωριστή υπήρξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ανήμερα το 15Αύγουστο, στην πλατεία της Τιθορέας και που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλόγους της Τιθορέας, με κεντρική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό κ. Μαρία Ευθυμίου η οποία αναφέρθηκε σε πτυχές της επανάστασης του 21στην Ανατολική Στερεά και στον ρόλο του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσο.
Σημαντική επίσης ήταν η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, αφιερωμένη στον Θρασύβουλο Δ. Σκλαβούνο που έφυγε φέτος τον Απρίλιο από τη ζωή. Ο ΘΡΑΣΎΒΟΥΛΟΣ είχε καταγωγή από Τιθορέα, γεννήθηκε στο Βόλο και ζούσε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ παράλληλα έπαιρνε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές θεματικές εκθέσεις όπως: α) «Ελληνική πραγματικότητα» στο Ισπανικό Μορφωτικό Ίδρυμα (Instituto Cervantes) Αθήνα 1991, β) «Σκιαθίτικο Φώς» Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου Μπούρτζι, Σκιάθος 1999, γ) «Άνθρωποι κι αεροπλάνα» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζωγράφου, Βίλλα Βουγά, Αθήνα 2001, δ) «Airports" Lufthansa C.I.P. Lounge» Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Σπάτα 2002 και σε ομαδική στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα 2004. Η αγάπη του για το χωριό αποτυπώνεται σε έργα που έχει κάνει δωρεά στον ΕΤΜΟΤ και στην ΕΝΩΣΗ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ και εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο Τιθορέας το γνωστό «Σχολαρχείο».
Έκπληξη για μικρούς και μεγάλους ήταν το ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ το ΣΚΑΚΙ. Όλοι έπαιζαν καθημερινά στον προαύλιο χώρο του «Σχολαρχείου» απολαμβάνοντας τις δεξιότητες και την στρατηγική της σκακιστικής σκέψης των μικρών και μεγάλων φίλων.
Ενθουσιασμό προκάλεσε το «ΦΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ», δημιούργημα της Μαρίας Μπατσούτα, προέδρου του ΕΤΜΟΤ, επιδαπέδιο πολιτιστικό παιχνίδι, μεγάλων διαστάσεων (3 x 3) μέτρων, στο οποίο ενσωματώνει Ιστορικά, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά στοιχεία της Τιθορέας. Τα παιδιά γίνονταν τα ίδια "πιόνια" και μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία μαθαίνουν τα Μνημεία και την Ιστορία του χωριού μας.
Την προσοχή των επισκεπτών κέντρισε η ΕΚΘΕΣΗ με τις κεραμικές δημιουργίες της Βέρας Θεοδώρου, τις πλεκτές δημιουργίες της Λουκίας Σκούρτη, και τα χειροποίητα κοσμήματα της Δήμητρας Θοεδώρου και Κωνσταντίνας Θεοδώρου. Ιδιαίτερη νότα έδωσαν τα τοπικά προϊόντα με έμφαση στο Τσίπουρο Τιθορέας του Πενταρίτσα και τα παραδοσιακά γλυκά της Βίκης Γαζή.
Τις καθημερινές εκδηλώσεις πλαισίωναν το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙ και το ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι …… και εξακολουθούν να παίζουν και μετά το πέρας των εκδηλώσεων.
Κάθε βραδιά έκλεινε με την προβολή κινηματογραφικής ταινίας για τους μικρούς μας φίλους.
Από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του κόσμου αναδεικνύεται η μεγάλη επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δικαιολογούν απόλυτα την πορεία του Εκπολιτιστικού Τουριστικού Μορφωτικού Ομίλου Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ), την προσφορά του και την ιστορία του.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλα τα μέλη του ΕΤΜΟΤ, τους χωριανούς μας, όσους προσέφεραν εθελοντική εργασία και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε στη συμμετοχή και βοήθεια όλων για να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις του ΕΤΜΟΤ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η Πρόεδρος
Μαρία Μπατσούτα









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου