Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Αυγούστου 2021

Βρύζες – Πυργάκι – Μακρυράχη – Πυρά του Ηρακλή

(Συνάντηση στις Βρύζες ώρα 9 το πρωί)....

 

 

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και το Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», καθώς και τους Συλλόγους των χωριών: τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες», τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παυλιανιτών Λαμίας, τον Εκπολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πυράς Φωκίδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πανουργιά Φωκίδας, τον Σύλλογο Νεοχωριτών Υπάτης και το Σύλλογο των Απανταχού Καστριωτών Παρνασσίδος «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» διοργανώνουμε τη Δεύτερη Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη, το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο βουνό, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19.

 

Να θυμίσουμε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών 37 ανεμογεννητριών, 120μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Για την αίτηση που αφορά στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες, έχει εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και έχουν γίνει δύο αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας: Μία από το Δήμο Λαμίας και μια από κατοίκους της περιοχής και συλλόγους. Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις, που αναφέρονται στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι (2) και Μακρυράχη, με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, έχουν πάρει Άδειες Παραγωγού και έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το Δήμο Λαμίας ενδικοφανείς προσφυγές για την ακύρωσή τους.

 

Να θυμίσουμε επίσης ότι αναφερόμαστε στην Οίτη με τον Εθνικό Δρυμό, την Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, στην Οίτη με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Αναφερόμαστε στην Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και το Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλή, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.

 

Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην ΠΟΡΕΙΑ Αλληλεγγύης για την Οίτη. Είναι χρέος ΟΛΩΝ μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό από τους δέκα της χώρας μας, που απειλείται σήμερα από την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τα συνοδά έργα των ανεμογεννητριών.

 

Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τώρα τα σχέδια αυτά και να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα! Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας». Να παγώσουν όλες οι αδειοδοτήσεις και να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

1.       ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

2.       ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

3.       ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

4.       ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

5.       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ «ΤΡΑΧΙΝΑ»

6.       ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΤΑΙΩΝ «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ»

7.       ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΑΥΛΙΑΝΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

8.       ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

9.       ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

10.    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ ΥΠΑΤΗΣ

11.    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ «Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου