Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛΛΙΝΙ» (2020) του Μάρκο Κροϊζπάιντνερ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 21/7 και Παρασκευή 23/7/2021 στις 9.15μμ

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛΛΙΝΙ» (2020) του Μάρκο Κροϊζπάιντνερ

με τον Φράνκο Νέρο και τον Ελίας Μ’Μπάρεκ

Μια συγκλονιστική υπόθεση δολοφονίας....

Ένας ύποπτος χωρίς κίνητρο

Ένας νεαρός δικηγόρος στην αναζήτηση της αλήθειας

Δικαστικό δράμα, πολιτικό θρίλερ ή ιστορία μυστηρίου; 

Βασισμένο στο bestseller του Φέρντιναχ φον Σίραχ που γράφτηκε με βάση αληθινή ιστορία.

Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=iqwkSqItffI&t=2s

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το 2001, ο Φαμπρίτσιο Κολλίνι (Φράνκο Νέρο), Ιταλός που ζει χρόνια στη Γερμανία, δολοφονεί εν ψυχρώ τον αξιοσέβαστο επιχειρηματία Χανς Μέγιερ. Παραδίδεται, αλλά αρνείται να μιλήσει σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον διορισμένο από το κράτος νεαρό δικηγόρο του Κάσπαρ Λέινεν. Ο τελευταίος, αν και γνωστός του Μέγιερ,  αποφασίζει να διερευνήσει πραγματικά την υπόθεση. Αρχίζει να αναζητά το κίνητρο του Κολίνι, επιστρέφοντας σε ένα παρελθόν γεμάτο σκοτεινά μυστικά. Στην έρευνα της υπόθεσης, ο νέος δικηγόρος συναντά ένα από τα μεγαλύτερα νομικά σκάνδαλα στη γερμανική ιστορία. Ο Κάσπερ, αδύναμος Δαβίδ απέναντι στους Γολιάθ του ποινικού δικαίου, φτάνει στα πραγματικά αίτια της δολοφονίας, που είναι επώδυνα για τον ίδιο, τους γύρω του και την κοινή συνείδηση.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Παναγιώτης Τιμογιαννάκης (pantimo.gr): «Μια ταινία που σε γεμίζει, που χαίρεσαι για το ότι έφτασες μέχρι την αίθουσα που την προβάλει. Η γερμανική αυτή  ταινία, με Ιταλό εμπλεκόμενο, πιστοποιεί την παγκόσμια επιρροή του είδους που καθιέρωσε ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ, του «πολιτικού θρίλερ». Το εξαίρετο αυτό γερμανικό φιλμ, που υπογράφει ο σκηνοθέτης ΜΑΡΚΟ ΚΡΟΪΖΠΑΙΝΤΕΡ, της μεγάλης καταρτισμένης σχολής του ΜΟΝΑΧΟΥ, είναι ακριβώς ένα τέτοιο δείγμα, ένας μοναδικός συνδυασμός δικαστικού δράματος και πολιτικού θρίλερ. 

Στην διανομή ρόλων πέτυχε διάνα: Ο νεαρός ΕΛΥΑΣ Μ’ΜΠΑΡΕΚ δίνει στον ήρωα του τα συναισθηματικά στοιχεία του ρόλου αλλά συγχρόνως και τη δικηγορική απόσταση μα και τα διλήμματα που τα δηλώνει με τις εκφράσεις του. Ο ΦΡΑΝΚΟ ΝΕΡΟ στο ρόλο του Ιταλού εργάτη είναι εκφραστικός, σιωπηλός, είναι αινιγματικός, φυσικά και δραματικός. Με την παρουσία του κλέβει τις εντυπώσεις. Ο ΦΡΑΝΚΟ ΝΕΡΟ είναι μια εξαιρετική περίπτωση ηθοποιού διεθνούς καριέρας, που κάνει μια καριέρα 55 χρόνων, με συμμετοχή σε διαφόρων λογιών ταινίες, όπου αυτό τον έχει εμπλουτίσει τρομακτικά και κάπως έτσι, σε συνδυασμό και με την προσωπική γοητεία , τον έχει καταστήσει περιζήτητο. Και τι δεν έχει παίξει.  Από Μπουνιουελ μέχρι Ταραντίνο κι ενδιάμεσα όλα τα είδη, σταρ κάποτε των σπαγγέτι. Καλύτερο Φαμπρίτσιο Κολίνι δεν θα μπορούσαν να βρουν.»

Λήδα Γαλανού (flix.gr): «Βαρυσήμαντο υλικό έχει στα χέρια του ο Μάρκο Κρόιτσπαϊντνερ γι' αυτό το δικαστικό θρίλερ - ένα εξαιρετικά πετυχημένο βιβλίο, το ομότιτλο του Φέρντιναντ φον Σίραχ, βασισμένο με τη σειρά του στην πραγματική Υπόθεση Ένγκελ που ταρακούνησε τη Γερμανία το 2002. Ο Κρόιτσπαϊντνερ μοιάζει να μην αφήνει παράγραφο του βιβλίου ανεκμετάλλευτη, σε μια ταινία που διατηρεί και τις ανατροπές της και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά της. Εξαιρετικός ο  Φράνκο Νέρο ως Κολλίνι, με το πάντα διαπεραστικό βλέμμα του.  Ο Ελίας Μ'Μπαρέκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανερχόμενος εμπορικός Γερμανός ηθοποιός, τραβά το βλέμμα στην οθόνη και αναδύει ένα star quality, είναι όμως, τελικά, η ίδια η ιστορία που κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό, ως το φινάλε.»

Θ. Κουτσογιαννόπουλος (lifo.gr): «Η Υπόθεση Κολίνι έχει πολύ δυνατό θέμα που ξεκινά από το βιβλίο του Φέρντιναντ Φον Σίρακ. Η ταινία κορυφώνεται με μια σειρά από διλήμματα ανάμεσα στην ηθική και τη δεοντολογία, με δυνατή ερμηνεία από τον Φράνκο Νέρο, που λέει πολλά με τα μάτια.»

Παύλος Γκουγιάννος (moveitmag.gr): «Ένα δικαστικό θρίλερ με ευρωπαϊκή σφραγίδα γεμάτο ανατροπές. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι η ραχοκοκαλιά της ταινίας καθώς δίνουν ρυθμό στην πλοκή και βάθος στους ήρωες.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου