Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

ΔΑΔΙ 1940 - 1944 Αληθινές Ιστορίες της κατοχής_ Ιωάννης Παν. Σκορδάς

Τη θερινή μας ραστώνη ήρθε πρόσφατα να ταράξει ευχάριστα ο αγαπητός συγχωριανός, συγγραφέας και ερευνητής, γεωπόνος Γιάννης Π. Σκορδάς με το πρόσφατο ενδιαφέρον 100σέλιδο συγγραφικό του πόνημα, εστιασμένο ως συνήθως στη γενέτειρα. ....

Αυτή τη φορά αναφέρεται στη σκοτεινή αλλά και ηρωική περίοδο 1940 – 1944, μέσα από στοιχεία και παλιότερες μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής και της εποχής οι οποίοι βιολογικά εξέλειπαν ή εκλείπουν σιγά – σιγά. Εκτός από τον κλασσικό τρόπο παράθεσης των τότε γεγονότων στην περιοχή μας, χρησιμοποιεί και την έγκυρη μέθοδο, κατά την οποία μέσα από ένα πλέγμα μικρών προσωπικών ιστοριών κατανοείς και την μεγάλη Ιστορία. 

Πολύ  ενδιαφέρον βιβλίο για όλους και ιδιαίτερα για τους ντόπιους.   

Δ.Ι.ΚΑΛΠΥΡΗΣ 07/2021







 

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΡΔΑΣ: Ένας Εξαίρετος Ιστορικός Ερευνητής. Ένας Υπέροχος Άνθρωπος.
    Αύγουστος του 2011.Σε μια από τις πρώτες μου εκθεσιακές απόπειρες που διοργάνωσα σε συνεργασία με τη Χρυσοντίνα Παπαδάμ στην Πλατεία Λιλαίας, είχα μια απρόσμενη και τιμητική νυχτερινή επίσκεψη. Ήταν ο Δαδιώτης γεωπόνος και εν σπέρματι ακόμα ιστοριοδίφης-συγγραφέας Γιάννης Σκορδάς, με την βετεράνο αρχαιολόγο και φιλόλογο σύζυγό του κυρία Δέσποινα Σκορδά.
    Τι ευχάριστη έκπληξη!!! Και επειδή το θέμα της εκθέσεως,( ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΣΤΗ ΛΙΛΑΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ) περιελάμβανε φωτογραφίες με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η συζήτηση δεν έμεινε μόνο στα συνήθη συγχαρητήρια, αλλά επεκτάθηκε και στα ευπρόσδεκτα αναγκαία διορθωτικά σχόλια. Κουβέντα στην κουβέντα, μου έγινε γνωστό ότι είναι αδελφός της Ιέρειας των Ελληνικών Γραμμάτων παλιάς μου Καθηγήτριας στο Λύκειο Αμφικλείας, Κούλας Σκορδά, και στο τέλος της μέρας βρεθήκαμε και συγγενείς. Η Πανωσουβαλιώτισσα προγιαγιά του Μαρία Σκορδά, ήταν σύζυγος του προπάππου της μάνας μου Αθανασίου Καλλιμάνη.
    Ξαφνικά και αναπάντεχα απέκτησα δύο καλούς φίλους και συμπαραστάτες στις μετέπειτα ιστορικές ερευνητικές μου αναζητήσεις. Η Δέσποινα με βοήθησε καίρια στην αρχαιολογικώς άπταιστη συγγραφή του "ΛΙΛΑΙΟΘΕΝ", (2016) και ήδη έχει "χτενίσει" τη νέα μου συγγραφική απόπειρα (ΛΙΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ) που είναι υπό έκδοση. Το αποκορύφωμα ήταν, η συμμετοχή της ταπεινότητός μου, σε ένα από τα βιβλία του Γ.Σκορδά, ως ιστορικής πηγής, με βάσει δημοσίευμά μου το 2014 με τίτλο "Ο ΑΓΑΣ ΚΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ" σε ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών.
    Οι συναντήσεις πύκνωσαν. Η επικοινωνία έγινε καθημερινότητα. Η συνεργασία είναι μόνιμη, σε όποια πολιτιστική εκδήλωση αφορά τον τόπο μας και μας ζητιέται.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ φίλε και συγγενή μου Γιάννη. Το έργο σου για την ιστορία του Δαδιού θα μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Έργο σοβαρό, αποτέλεσμα κοπιώδους και μεθοδικής προσπάθειας, θεματολογία πρωτότυπη και πλήρως τεκμηριωμένη. Τι να πρωτοδιαβάσεις;;;!!! Όποια σελίδα κι αν γυρίσεις θα σε συνεπάρει η πλούσια και καλογραμμένη Δαδιώτικη ιστορική μνήμη. Είθε να βρεις μιμητές. Όσον αφορά την κοινή γενέτειρά μας Σουβάλα, η μετριότητά μου παραδειγματίζεται από σένα και το προσπαθεί.
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
    ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ 7/2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.