Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Γαλαξείδι» στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου


Π. Ταγκαλής: «Τιμούμε και αξιοποιούμε την ιστορική μας παρακαταθήκη»  .....

Εγκαιιάστηκε την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου η έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ», σε συνέχεια της συνεργασίας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το Δήμο Δελφών, το Δικτύου Δελφών, την Επιτροπή Μέριμνας του Ν.Ι.Μ.Γ. και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Ναυτικού & Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου».  

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γαλαξειδίου κ. Ευθύμιος Γρίβας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου Δελφών κ. Νικόλαος Κατσικούλης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Γαλαξειδίου κ. Σπυρίδων Μπαρλιακός, ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου και Δ/νων Σύμβουλος του Ιδρύματος Λασκαρίδη κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν, ο Εκπρόσωπος της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1821 -2021» κ. Ηλίας Τσαουσάκης και ο Επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM κ. Φίλιππος Μαζαράκης- Αινιάν.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31/12/2021, αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «1821-2021 / Initiative 1821-2021», με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και  Μποδοσάκη.  

Στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου παρουσιάζονται αυθεντικά ναυτικά κειμήλια από τις πλούσιες Συλλογές του Ε.Ι.Μ. καθώς και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την ιστορική σημασία της πόλης του Γαλαξειδίου ως ενός από τους σημαντικότερους ναυτοτόπους του ελλαδικού χώρου κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. 


Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής αναφέρθηκε στους παράλληλους βίους των δύο μουσείων, τα οποία δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της κοινωνίας της εποχής για κοινή δράση, μίας κοινωνίας η οποία μετεξελισσόταν γοργά, σε μια περίοδο με έντονη την αναζήτηση των συνεκτικών δεσμών που θα οδηγήσουν στην εθνική ταυτότητα, αλλά και στη δημιουργία θεσμών. «Ο Δήμος Δελφών τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων, δίνοντας στο πλαίσιο αυτών ιδιαίτερη σημασία στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, έναν χώρο με υψηλή Ιστορική παρακαταθήκη», σημείωσε ο κ. Ταγκαλής, κάνοντας ακολούθως αναφορά στις παρεμβάσεις που έγιναν, καθώς και σε εκείνες που δρομολογούνται σε αυτό, με κυριότερη όλων την επέκτασή του. Ο Δήμαρχος Δελφών στάθηκε στη θεματική διαδρομή «Οι δρόμοι του ‘21», μέσω της οποίας ο Δήμος μεταξύ άλλων έχει υποβάλει πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ψηφιοποίηση του Ναυτικού Μουσείου. «Ο χώρος αυτός πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και τον συνδετικό κρίκο των απανταχού Γαλαξειδιωτών», τόνισε, καταλήγοντας με την αφιέρωση της πρώτης επετειακής εκδήλωσής του στη μνήμη της Ροδούλας Σταθάκη-Κούμαρη.


Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Δεκεμβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00- 15:00

Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, οδός Μουσείου, Γαλαξείδι, ΤΚ 33200





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου