Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΘΟΡΕΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ
Ιούνιος 2021
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΘΟΡΕΑ
Το Συμβούλιο της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ, ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ), ο Σύλλογος Γυναικών Τιθορέας, η Ένωση Τιθοριέων και οι παρακάτω υπογράφοντες, κάτοικοι του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας,.... εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στη σχεδιαζόμενη κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου (ΜΥΗΕ) στα «Διπόταμα» της χαράδρας «ΚΑΧΑΛΑ» στην Τιθορέα, (χαράδρα Βελίτσας για τους λάτρεις της πεζοπορίας) και την καταστροφή του «υδραύλακα» περιουσίας της Κοινότητας Τιθορέας. Οι βλαπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με την μικρή ποσότητα παραγόμενης ενέργειας.
Συγκεκριμένα:
 Θα κοπούν πολλά αιωνόβια έλατα και παρθένο δάσος ώστε να ανοιχθεί δρόμος πρόσβασης στα «Διπόταμα» για την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, σε περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη NATURA και ενταγμένη στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού (Ζ.Ε.Π 2410002 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, GR 2450005 ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ-ΔΑΣΟΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ).
 Το φαράγγι αποτελεί αναπόσπαστο και ενιαίο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και Αισθητικού Δάσους Τιθορέας, ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα, χαρακτηρισμένο με το ΠΔ 174 ΦΕΚ 125-Δ/27.2.1979, και η εγκατάσταση Υδροηλεκτρικού εργοστασίου θα αλλοιώσει τη μοναδικότητα του τοπίου από άποψη γεωμορφολογίας και βιοποικιλότητας.
 Η εκτροπή του νερού, ο εγκιβωτισμός και διασωλήνωση του θα οδηγήσει το ποταμό σε ουσιαστική ξήρανση και θα αποστερήσει το δάσος από την φυσική του αναζωογόνηση, αλλοιώνοντας το μικροκλίμα της περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα και προφανώς θα αυξήσει τους κίνδυνους πυρκαγιάς αλλά και κατολισθήσεων από την διάνοιξη δρόμων στα απότομα πρανή.
 Θα καταστραφεί το διεθνές και ιδιαίτερα δημοφιλές πεζοπορικό μονοπάτι «Διπόταμα -Τρύπη» που συγκεντρώνει πληθώρα πεζοπόρων-ορειβατών, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
 Οι φυσικοί καταρράκτες στο φαράγγι του Καχάλα θα μετατραπούν σε χώρο τσιμεντένιων εγκαταστάσεων και ένα σημείο «μαγνήτης» για κάθε επισκέπτη θα πάψει να υπάρχει.
 Η λειτουργία της τουρμπίνας παραγωγής ενέργειας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό θα δημιουργήσει αδιάκοπη ηχορύπανση στο ανθρωπογενές αλλά και το γενικότερο περιβάλλον.
 Η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής είναι στο κέντρο της περιοχής που έχει παραχωρηθεί από το παρελθόν στην κοινότητα Τιθορέας για μετεγκατάσταση του οικισμού ο οποίος κινδυνεύει από διαρκείς βραχοπτώσεις.
ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση, τους συναρμόδιους Υπουργούς να αναστείλουν την άδεια της Ρ.Α.Ε.. ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις αρμόδιας υπηρεσίες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να μην εγκρίνουν σχετική περιβαλλοντική μελέτη.
ΚΑΛΟΥΜΕ το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει τη σχεδιαζόμενη κατασκευή.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε την αλλοίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, που κάνει το χωριό μας δημοφιλή τουριστικό προορισμό.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου