Πολιτική Συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο
Γ. Οικονόμου: «Με τη νέα συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση της ΚΑΠ με ενισχύσεις και επενδύσεις 19 δις ευρώ στον πρωτογενή τομέα»....
Συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ επετεύχθη στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.
«Σήμερα στο Λουξεμβούργο ολοκληρώθηκε η πιο σημαντική αλλαγή στην ΚΑΠ από την δεκαετία του '90. Με τη νέα συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση της ΚΑΠ με ενισχύσεις και επενδύσεις 19 δις ευρώ στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα μας μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον ΓΓ κ. Κ. Μπαγινέτα.
Μετά από μια εντατική περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, για την οποία χρειάστηκαν τρία έτη εξαντλητικής διαβούλευσης και έξι διαφορετικές Προεδρίες Κρατών - Μελών της ΕΕ, η Ευρώπη με ισχυρή πολιτική βούληση κατάφερε να βρει τις λύσεις και να διαμορφώσει το κοινό μέλλον των λαών της και των αγροτών της μέσα από βαθιά δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες.
Μια συμφωνία που καθιστά τους αγρότες μας πρωταγωνιστές στην επίτευξη περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων της νέας εποχής.
Μια συμφωνία που:
Προωθεί την ηλικιακή αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, ενισχύοντας στοχευμένα τους νέους γεωργούς
Στηρίζει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, ώστε να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές και κατ’ επέκταση βιώσιμες
Ενισχύει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα
Διευρύνει τις δυνατότητες καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα
Αναδεικνύει τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Μια συμφωνία που αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό σε σχέση με τις θέσεις του Συμβουλίου για ευελιξία και απλούστευση και του Κοινοβουλίου για ενιαία ενωσιακή διαχείριση. Αυτή, άλλωστε, είναι η πεμπτουσία της λειτουργίας της Ευρώπης: ανταλλαγή απόψεων, επίπονες διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικοί συμβιβασμοί.
Μια συμφωνία στην οποία η χώρα μας πέτυχε τη διατήρηση των πόρων της ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (της τάξης των 19,3 δις ευρώ), παρά την μείωση κατά 10% του συνολικού ενωσιακού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ.
Μια συμφωνία, η επιτυχής εφαρμογή της οποίας μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής του Στρατηγικού μας Σχεδίου, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά την πολυετή οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας. καθώς θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, θα προστατεύσει τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους και την πλούσια βιοποικιλότητα των αγροτικών μας περιοχών, θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου και θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης και απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.