Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Δελφών για το θάνατο της Ροδούλας Σταθάκη- Κούμαρη


 Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα του τόπου μας, έναν σπουδαίο άνθρωπο, την αγαπημένη μας Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη..... Η εκλιπούσα αποτέλεσε έναν πολύτιμο συνεργάτη, που για πέντε σχεδόν δεκαετίες, υπηρέτησε με μοναδική αφοσίωση και αγάπη, ανιδιοτελώς, το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, από τη θέση της Επιστημονικής Συμβούλου, συμβάλλοντας τα μέγιστα, στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. 

Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1925, με σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας και Σχολής Ξεναγών στην Αθήνα, καθώς και Σχολής Γραμματέων στην Βέρνη της Ελβετίας, εργάστηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Σταθμός στη ζωή της ήταν τα δυο χρόνια που, ως γραμματέας της Λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, έμαθε την αξία της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης. Ξεναγώντας σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο με κρουαζιερόπλοια, ήρθε σε επαφή με πολλούς χειροτέχνες. Επί σειρά ετών δίδαξε στη Χ.Ε.Ν. Αθηνών και έδωσε διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας. 

Το 1974 ορίζεται Έφορος του Μουσείου Γαλαξειδίου, όπου παρέμεινε έως σήμερα, έχοντας τη θέση της Επιστημονικής Συμβούλου. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξωστρέφεια του Μουσείου με διοργανώσεις διαλέξεων, εκδηλώσεων, ημερίδων, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το 1981 ορίζεται και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, όπου παρέμεινε έως σήμερα. 

Με την ευαισθησία που την χαρακτήριζε και την αγάπη της για τον συνάνθρωπο οραματίστηκε τη δημιουργία μιας Κοινότητας για την φροντίδα ατόμων με αναπτυξιακές ειδικές ανάγκες. Το 1988 δημιουργείται το σωματείο των φίλων ατόμων με νοητική στέρηση «ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ», με Πρόεδρο την εκλιπούσα Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη. Διαθέτει το κτήμα της στη θέση «ΠΕΛΕΚΑΡΗΣ», για να χτιστεί μια υποδειγματική μονάδα, όπου τα Ελληνόπουλα με νοητική στέρηση θα έχουν διά βίου μια αξιοπρεπή διαβίωση. Το 1992 ιδρύεται το κοινωφελές Ίδρυμα ‘ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ’ με Αντιπρόεδρο την εκλιπούσα Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη, το οποίο ασκεί στην Ελλάδα δραστηριότητα διά του παραρτήματός του, που είναι η ‘ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ' στη θέση «ΚΕΡΑΜΟΥ». 

Το 1994 με τον αείμνηστο Γεώργιο Τσαουσάκη και φίλους του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου ιδρύουν το Σωματείο «Οι Φίλοι του Ναυτικού & Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου». 

Το συγγραφικό της έργο (16 βιβλία και περισσότερα από 60 δημοσιευμένα άρθρα από τις μελέτες της), αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. 

Δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει σε όλους μας η απώλεια της αγαπημένης μας Ροδούλας Σταθάκη - Κούμαρη. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της. 

Ας είναι η μνήμη της αιώνια.



Ο Πρόεδρος Κοινότητας Γαλαξιδίου   Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γαλαξιδίου        

        Σπυρίδων Π. Μπαρλιακός                 Ευθύμιος Π. Γρίβας                   


Ο Δήμαρχος Δελφών

Παναγιώτης Αγ. Ταγκαλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου