Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Αποσύνθεση, εκφυλισμός και σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας στο Δήμο Δελφών!


 Γράφει ο Ηλίας Τσίγκας

Αίσθηση, αν μη τι άλλο, προκάλεσε η ψηφοφορία για το θέμα σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών. Αίσθηση όχι για τις θέσεις των παρατάξεων, ....

οι οποίες κινήθηκαν στην περιοχή του τετριμμένου και σε πλαίσια που είναι συνήθη και γνωστά για τις απόψεις κάθε μίας τα τελευταία χρόνια με βάση τον πολιτικό λόγο που έχουν εκφέρει είτε εντός της δημοτικής αντιπροσωπείας είτε μέσω ανακοινώσεών τους είτε μέσω συνεντεύξεων είτε με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο.

Αλλά γιατί κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας η μείζων μειοψηφία, πλην του επικεφαλής της, απουσίαζε παντελώς! Ορισμένοι από τους 9 συμβούλους της “Ανανεωτικής” δεν παρουσιάστηκαν καθόλου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ άλλοι, που παρουσιάστηκαν αρχικά, είχαν κιόλας αποχωρήσει την ώρα της ψηφοφορίας του θέματος, το οποίο ήταν μόλις το δεύτερο στη λίστα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης…

Για να μην παρανοήσει κανείς, να τονίσουμε ότι δεν επρόκειτο για αντίδραση σε κάποια απόφαση της δημοτικής Αρχής, η οποία οδήγησε τη μείζονα αντιπολίτευση, εκτός Αναγνωστόπουλου, σε συντεταγμένη αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή κάτι άλλο συναφές. Απλά, άλλοι δεν προσήλθαν καν στη συνεδρίαση και άλλοι έκατσαν λίγο και αποχώρησαν, προφανώς γιατί είχαν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν από το να εκπροσωπήσουν τους δημότες εκείνους που τους επέλεξαν με την τιμητική ψήφο τους να τους αντιπροσωπεύουν…

Επιπλέον, η ανερμάτιστη αυτή στάση των μελών της “Ανανεωτικής” τορπιλίζει πλέον και τις πιθανότητες να απορριφθεί η βούληση της δημοτικής Αρχής από πιθανή συντεταγμένη αρνητική τοποθέτηση του συνόλου της αντιπολίτευσης, καθώς η παράταξη που ασκεί τη δημοτική διοίκηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο (15 επί των 33 συμβούλων). Κάτι που συνεπάγεται πως πλέον η παράταξη Ταγκαλή καθίσταται ανεξέλέγκτη στο να περνάει τις αποφάσεις που επιθυμεί κάθε φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Ενώ οι δημότες της Παρνασσίδας δεν αποφάσισαν αυτό ακριβώς με την ψήφο τους!

Κι αυτό γιατί η μόνιμη πια και παγιωμένη αναχώρηση της μείζονος μειοψηφίας από τα έδρανα -έστω και της τηλεδιάσκεψης- του δημοτικού συμβουλίου, σε αντίθεση με την συντεταγμένη παρουσία της παράταξης της δημοτικής Αρχής- προσφέρει στην τελευταία την απόλυτη στην πράξη πλειοψηφία στη δημοτική αντιπροσωπεία. Πραγματικότητα που καταστρατηγεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαίου του 2019 και εγείρει σοβαρότατο πια πρόβλημα ποιότητας δημοκρατίας στην αυτοδιοικητική κονίστρα του Δήμου Δελφών. Και αυτό με απόλυτη ευθύνη της πρώην δημοτικής Αρχής που δυστυχώς δεν τιμάει την στήριξη που έλαβε από χιλιάδες δημότες!

Εικόνα που δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο αλλά συνηθισμένη πια πραγματικότητα στα δημοτικά πράγματα της Παρνασσίδας, αν και σε μικρότερο βαθμό, που όμως τώρα δείχνει να κορυφώνεται, και ενώ μόλις συμπληρώνεται ενάμιση χρόνος στη νέα δημοτική περίοδο.

Στην Εν Δελφοίς την ανισορροπία αυτή στο δημοτικό συμβούλιο την έχουμε επισημάνει πριν από έξι περίπου μήνες όταν είχαμε παρουσιάσει σε αναλυτικό ρεπορτάζ το τοπίο που από τότε είχε διαμορφωθεί, καθώς η αποσύνθεση της πρώην δημοτικής Αρχής και η αποστροφή της στην επιτέλεση του αντιπολιτευτικού της ρόλου αλλά και της υποβολής προτάσεων για το αύριο της περιοχής είχε ήδη προσλάβει μεγάλες διαστάσεις!

Κι είναι μια εικόνα που δεν τιμάει ούτε την αυτοδιοίκηση στο Δήμο Δελφών ούτε την εντολή εκπροσώπησης στη δημοτική αντιπροσωπεία και την εμπιστοσύνη που έχει λάβει από το 30% των δημοτών η μείζων μειοψηφία. Και το χειρότερο είναι ότι η συγκεκριμένη εικόνα εκφυλισμού της αυτοδιοίκησης στο Δήμο Δελφών θα τραβήξει σε μάκρος τουλάχιστον δυόμιση χρόνια ακόμα!

Εξέλιξη που, παράλληλα, υποθηκεύει τους σχεδιασμούς και του Λουκά Αναγνωστόπουλου να δώσει συνέχεια στην παράταξη της “Ανανεωτικής” και να τεθεί επικεφαλής της ως υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του 2023. Γιατί στρατηγός χωρίς στρατό δεν γίνεται! Εικόνα αποσύνθεσης και εκφυλισμού για την οποία ως επικεφαλής της παράταξης έχει την απόλυτη αντικειμενική ευθύνη.

Ενώ, ταυτόχρονα, αποδεικνύει αφενός την αδυναμία του να “μαζέψει” την παράταξή του και αφετέρου την προφανή έλλειψη πίστης στις τάξεις της “Ανανεωτικής” ότι μπορεί να την οδηγήσει σε νικηφόρο αποτέλεσμα στην εκλογική αναμέτρηση του 2023 και στην επαναφορά της στα έδρανα της δημοτικής Αρχής.

Πράγμα για το οποίο, την άσκηση δημοτικής διοίκησης και μόνο,  από την άρνηση επιτέλεσης των αντιπολιτευτικών τους καθηκόντων συνάγεται ότι θεωρούν πως είναι προορισμένοι να κάνουν.  

Και μπορεί ο Ταγκαλής να τρίβει τα χέρια του που κατ ουσίαν “παίζει μόνος του”, αλλά όλους τους υπόλοιπους θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ…

Εφημερίδα Εν Δελφοίς/fokidanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου