Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΩΞΙΤΗ “IMERYS”


Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι στα μεταλλεία εξόρυξης βωξίτη της εταιρείας “IMERYS” στη Φωκίδα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στα οποία επιτίθεται η εργοδοσία.....

Η εργοδοσία “IMERYS”, όπως με στοιχεία αναφέρει το σωματείο του εργασιακού χώρου, επιδιώκει να ανατρέψει την 5ήμερη εργασία με ψεύτικες υποσχέσεις, εκβιαστικά διλήμματα και τρίπλες. Η εργοδοσία, ενάντια στη θέληση των εργαζομένων, απέσπασε συμφωνία να εφαρμοστεί 6ήμερη εργασία με κυλιόμενο ρεπό για 9 μήνες.

Μετά το 9μηνο συνεχίζει αυθαίρετα το ίδιο καθεστώς και εκβιάζει ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί δεν θα βγαίνει η δουλειά! Κάτω από την πίεση που δημιούργησε η προκήρυξη στάσης εργασίας με αίτημα την επαναφορά του 5ήμερου, η εργοδοσία πήγε να “ντριπλάρει” προτείνοντας μερική εφαρμογή (σε μερικές βάρδιες) της 6ήμερης εργασίας. Πρόκειται για επιδίωξη ανατροπής κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος που και η ίδια η εργοδοσία αναγνώριζε αλλιώς δεν θα επιδίωκε συμφωνία του σωματείου για το 9μηνο. Η εργοδοσία αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων και τη διατάραξη της οικογενειακής ηρεμίας.

Θέλει διαθέσιμους εργαζόμενους για 6ημέρες χωρίς μάλιστα την προσαύξηση του 30% που προβλέπεται όταν κάποιος εργαστεί την 6η ημέρα ενώ έχει σύμβαση 5ημερης εργασίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που αγωνίζονται για την επαναφορά του 5ήμερου και καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου μας, τροφίμων και ποτών, να αξιοποιήσουν και αυτό το παράδειγμα όπου για μία ακόμα φορά προκύπτει ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία.

Είναι οι εκμεταλλευτές μας και για να αυξήσουν την εκμετάλλευσή μας, να βγάλουν περισσότερα και να είναι πιο ανταγωνιστικοί, θα χρησιμοποιούν άλλες φορές το καρότο και άλλες το μαστίγιο. Για τους σκοπούς τους θα αξιοποιούν και τους προδότες της τάξης μας, τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές τους οποίους πρέπει να πετάξουμε έξω από τα σωματεία.

Η επίθεση στα δικαιώματα των συναδέλφων που σχετίζεται με τη κατάργηση του πενθήμερου και τη συνολικότερη επιδείνωση των όρων και συνθηκών εργασίας, έχει τη σφραγίδα και της κυβέρνησης που μέσα στη πανδημία, λύνει και δένει με σκοπό να τσακιστεί οποιαδήποτε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων που έχει μείνει όρθιο. Την ίδια ώρα αντί να παίρνονται μέτρα για τη προστασία της υγείας, οι χώροι δουλειάς γίνονται υγειονομικές βόμβες και μετατρέπονται σε σύγχρονα κάτεργα με τα δικαιώματα και τα μέτρα προστασίας να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπρος στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η στάση των συναδέλφων στα μεταλλεία βωξίτη, όπως και κάθε τέτοιος χώρος δουλειάς που δεν υποστέλλει τη σημαία του, είναι φωτεινό παράδειγμα την ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία, έχοντας και την άδεια των εργατοπατέρων ετοιμάζονται να νομοθετήσουν καινούργιο έκτρωμα.

Τέτοιοι αγώνες χρειάζεται να πληθαίνουν για τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε χώρου και ταυτόχρονα όλη η εργατική τάξη να προετοιμαστούμε για απεργιακή απάντηση μπροστά στη νέα επίθεση της κυβέρνησης, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας, απέναντι στον σύγχρονο μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν, για την προάσπιση της υγείας και της ζωής μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου