Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Μια αξιέπαινη δημοτική απόφαση στο Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας


 Υπάρχουν  πράγματα που έτσι αναπάντεχα πολλές φορές, μας  γεμίζουν  ελπίδα και αισιοδοξία, μας  υποψιάζουν  πως κάτι καλό γίνεται γύρω μας, κοντά μας,  κάτι  πραγματικά  χρήσιμο, άξιο προσοχής  και επιβράβευσης  συντελείται......

Εχθρός  του καλού  βέβαια είναι πάντα το καλύτερο,  αλλά  όπως κι αν είναι αυτό, είναι σίγουρα απείρως  προτιμότερο  απ` τις  περιπτώσεις εκείνες  που θα χαρακτηρίζαμε  μια ιδέα , μια πράξη , μια απόφαση , ως  ατυχείς ή και κακές .  Και το λέω τούτο  γιατί εγώ ο ίδιος μόλις προ τριών μηνών περίπου,  βρέθηκα στην καθόλου ευχάριστη θέση να σχολιάσω  και να  επικρίνω τότε ( με επιχειρήματα , όπως πάντοτε ) μια κατά την γνώμη μου καθόλα  αχρείαστη και εντελώς  βιαστική και άσκεφτη πράξη  των  αυτοδιοικητικών μας .  Έγραψα τότε  για την  «καρατόμηση» ενός  ( κι όχι μόνο ) πενηντάχρονου  ωραίου πεύκου που ολόρθο , στιβαρό , δίπλα στη βρύση  και με την κόμη του πλατιά κι ωραία έστεκε  εκεί  τόσα χρόνια , πρασίνιζε  σκίαζε κι ομόρφαινε  την  πλατεία  του  συνοικισμού  «Κουμπουριανών ». Μια «δέντρινη ζωή»  δίπλα στις  ζωές τόσων  συνδημοτών μας της περιοχής αυτής , ‘διαγράφηκε’  αίφνης και δια μιάς   δι` ασήμαντον ή και ανύπαρκτον  αφορμή!!.

Ας είναι όμως …..

Αυτό ήταν η μια όψη της αμφιβόλου ορθότητας δυναμικής  που έχουν ή και αποκτούν , πχ  μερικές εκ των αποφάσεων των εκάστοτε  αιρετών μας .  

Υποχρέωση  όμως είναι  όλων εμάς  των πολιτών  και το καλό μεν να  επαινούμε , αλλά και το κακό  κι επιζήμιο και κυρίως αυτό , να επισημαίνουμε και να επικρίνουμε .  Γιατί το μεν καλό  ως «καλά καμωμένο» έχει την αυταξία του…. και καθόλου εμάς ανάγκη .  Όμως  το «κακώς καμωμένο»  χρειάζεται  να κριθεί  και να επικριθεί  αν  πρέπει. Μήπως μπορέσουμε ίσως έτσι  ν` αμβλύνουμε τις επιπτώσεις του ή και να τις αντιστρέψουμε. Αλλά  και για να αποτελεί  στο μέλλον  η επιλογή αυτή την ενσυνείδητη  τακτική και πρακτική μας , ένα παράδειγμα καλό και  μονοπάτι  οδηγό , που σαν το περπατάμε και με συνέπεια τ` ακολουθούμε,  μάλλον όλο  και λιγότερο  πια  θα βρισκόμαστε στην ανάγκη  να  χρειάζεται να επισημαίνουμε  τις  αυτονόητες (φαντάζομαι )  διαφορές  μιάς  κακής  απόφασης ή πράξης  από  μια άλλη  καλή  κι ωφέλιμη  

Σήμερα είμαι  πράγματι στην άλλη πλευρά απ` εκείνη την προηγούμενη . Στην άλλη και ευχάριστη  μάλιστα θέση,  να επαινέσω  μια ξεχωριστή και  κατά πολλά συμβολική  ομόφωνη απόφαση  του Δημοτικού μας  Συμβουλίου , που με χαροποιεί  και με  ικανοποιεί  πολύ  και το ίδιο θεωρώ πως συναισθάνονται  και πολλοί άλλοι.  Πρόκειται  για μια   σπουδαία κατά την γνώμη μου και αξιέπαινη  απόφαση,  που ( μεταξύ άλλων )  για πρώτη φορά στο Δήμο μας,  μειώνει  δυναμικά  το Δημοτικό τιμολόγιο ύδρευσης –αποχέτευσης   κατά 50 %, σε όσους εκ των συμπολιτών μας  υιοθετήσουν  ένα (τουλάχιστον ) απ` τα  αδεσποτάκια που έχει έως τώρα με τις υπηρεσίες του και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών του καταγράψει  και «σημάνει» ο Δήμος  και  ζουν ακόμη ταλαιπωρημένα  περιφρονημένα  και περιφερόμενα ανάμεσά μας . Ζητώντας , να δώσουν  την άδολη  αγάπη τους  και  αφοσίωσή τους , ίσως και τις υπηρεσίες τους , σ` έναν απ` όλους  εμάς που θα θελήσουν  να την δεχτούν !! Γιατί  μόνο  αγάπη  κι αφοσίωση  απ` αυτά τα πλάσματα θα  εισπράξουμε , όσοι  βρούμε ως καταπληκτική ιδέα και  ευκαιρία μεγάλη  μια τέτοια πρωτοβουλία και τολμήσουμε να βάλουμε στη ζωή μας έναν πιστό σύντροφο, έναν τετράποδο φίλο  έναν ακάματο φρουρό  ένα ακόμα μέλος  στην οικογένειά μας .  Είναι άπειρες οι στιγμές  χαράς και ψυχικής . ευφορίας  που έχουμε να κερδίσουμε  ζώντας  μαζί  μ` αυτούς τους ξεχωριστούς μας φίλους. 


 

 Σας μιλώ  απ` τις δίκες μου 14ετής εμπειρίες  και τις υπέροχες  μνήμες που κουβαλώ  απ` τον δικό μας  σκυλάκο.  Όσοι έχουν ήδη κοντά τους ένα τετράποδο τόσο γλυκό σύντροφο  θα νοιώθουν   απολύτως  γιατί  σάς μιλώ .  Ας  κάνουμε αγαπητοί  μου συμπατριώτες  αυτό το βήμα  με τη σιγουριά και την βεβαιότητα  πως θα είναι μια ξεχωριστή πράξη. Που  χίλια καλά θα φέρει στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας  κάνοντάς μας  πιο ανθρώπινους , πιο ολοκληρωμένους και γεμάτους . Περισσότερο πολιτισμένους  και δοτικούς ,  πιο χρήσιμους , λιγότερο δύστροπους  ή θλιμμένους  και καλύτερα ψυχολογικά  ισορροπημένους .  Γεννά συναισθήματα δυνατά  μια τέτοια  σχέση .  Μας εμπνέει και μας ανοίγει διάπλατα , λες μαγικά , τις  πόρτες  της καρδίας , για να δώσει  μά και  να πάρει  και να  χωρέσει μέσα της  άπειρη αγάπη  αληθινή κι ατόφια. Μας κάνει να αφεθούμε και να εμπιστευτούμε  ξένοιαστα  χωρίς  λογισμούς και κρατούμενα.  Να συναισθανθούμε  περσότερα κι αλλιώτικα , να νοιώσουμε καλύτερα . Να αφιερωθούμε ίσως μερικοί  και για πρώτη φορά και σ` έναν ακόμα τόσο όμορφο και γλυκό σκοπό , όπως μπορεί να αποδεδειχθεί  και να είναι η φροντίδα και η έγνοια  γι`  αυτές τις απίστευτες κι αξιολάτρευτες  μουρίτσες .  Βάζοντας   και  νοιώθοντας  τούτη την επιλογή  μας  ως σημάδι  αλλαγής  και στροφής   σημαντικής  και  χρήσιμης  στη ζωή μας , επανακαθορίζοντας   αξίες , προτεραιότητες ,  επιλογές , τρόπο ζωής .

Και  ως αντίδωρο ,  θα εισπράξουμε τρανή μοναδική κι απέραντη αγάπη  κι ευγνωμοσύνη μόνο , από τούτα `δώ τα πλασματάκια του Θεού.  Απ` αυτές τις τετράποδες ψυχούλες  που απροστάτευτες  σέρνονται  εκεί έξω  στους δρόμους  γυρεύοντας  τι  τάχα θαρρείς  ??   Όχι μόνο φαγητό και νεράκι , μα περσότερο  αγάπη  αναζητούν  και χάδι και στοργή  να έχουν .  Και θαλπωρή σπιτικού λαχταρούν κι ονειρεύονται , σα  χουχουλιάζουν  κάθε βράδυ στους  αχυρώνες και στις  απαγκιερές  γωνιές  εκεί που κρύβουν  το ταλαιπωρημένο τους σαρκίο . Σάμπως  φροντίδα   ανθρώπινη  δεν  ‘ζητιανεύουν’ ??   Σπίτι και  «κύριο»  γυρεύουν.   Θέλουν  να νοιώσουν  και να ζήσουν ασφαλή και δεσποζόμενα  τ` αδεσποτάκια μας !!  Δεν είναι η μοίρα τους  ο δρόμος , αγαπητοί φίλοι . Δεν είναι  οι πλατείες , οι σκουπιδότοποι , τα μισογκρεμισμένα σπίτια και τα σκουριασμένα βαρέλια . Οι βρώμικες κι άβολες  γωνιές  ποτέ εδώ και ποτέ εκεί  που  γέρνουν  να ξεκουραστούν και να προστατευτούν και ποιος  ξέρει ….ίσως και να ονειρευτούν.  Ας  μην παραμείνει για πολύ ακόμα  «παρέα» τους  κι άσπλαχνη συντροφιά τους , μοναχά  ο Βοριάς,  το κρύο  η βροχή  το χιόνι, η μοναξιά ή και η σκληρή αγελαία συμβίωση . Η πείνα και η δίψα ας μην είναι η καθημερινότητά τους .  Ας  γενεί  μια δική μας φιλόξενη μικρή γωνιά  το νέο ζεστό σπιτάκι τους. Εκεί σιμά μας κι εμείς κοντά τους , σε μια ταιριαστή  σχέση  που μόνο θετικά  κι ωφέλιμα για `μας προοιωνίζει .  

Τούτες τις μέρες τις Άγιες , τις γιορτινές  και τις Χριστουγεννιάτικες  ας ανοίξουμε μαζί με τις καρδιές μας….  και τα μάτια μας . Κι ας ξεχωρίσουμε ένα απ` τα  αδεσποτάκια εκεί έξω , που μας ταιριάζει , μας  εμπνέει αλλά και μας προσμένει , ώστε να του δώσουμε μια θέση κοντά μας , δίπλα μας , μέσα στην καρδία μας και στο σπιτικό μας ,  αντάμα στις  ζωές μας και με τ` άλλα τα  παιδιά μας ίσως. Στο παραγώνι  των ηλικιωμένων γονιών μας δίπλα , οπουδήποτε , κοντά μας όμως. Μαζί  με τις άλλες έγνοιες και τις φροντίδες μας όλες  κι αυτά αντάμα .  Μοιραζόμαστε  τον πλανήτη και τον τόπο μας μαζί  τους , αργήσαμε να το νοιώσουμε  κι είναι καιρός  να τους δώσουμε,  στην καρδιά , στη ζωή , στο σπιτικό και στις προτεραιότητες μας  τη θέση που τους αξίζει.

Να συγχαρώ  λοιπόν σήμερα και να εκφράσω  εκ βαθέων   την εκτίμησή μου  προς όλους τους συντελεστές  αυτής  της  πολύ ωραίας και σημαντικής  απόφασης , που για πρωτη φορά θεσπίζει κίνητρα και δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε για τα αδεσποτάκια  του  Δήμου μας  και τώρα και πάντοτε , να ελπίζουμε  σε μια ζεστή και φιλόξενη σπιτική γωνίτσα και σε μια ανθρώπινη  χειρονομία γεμάτη  στοργή και ενδιαφέρον  γι` αυτά .


Αγαπητοί  φίλοι  αιρετοί του Δήμου μας  . Η απόφασή σας  εμπνέει , συγκινεί  και συνάδει με τη γενικότερη  προσπάθεια  που συντελείται  στη χώρα μας  τα τελευταία  χρόνια στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης και  κινητοποίησης  όλων των τοπικών αρχών και κοινωνιών,  για την προστασία της  ζωής  και των δικαιωμάτων  των ζώων . Όλων των ζώων , πόσο μάλλον των ζώων συντροφιάς , των πιστών κι αφοσιωμένων αυτών τετράποδων φίλων μας  που μόνο με τρυφερότητα στοργή κι  αγάπη μπορούμε  να τους φερόμαστε συμβιώνοντας μαζί τους υπό την ίδια στέγη . Να είστε περήφανοι κι ευλογημένοι για την επιλογή σας  όλοι εσείς οι συμπατριώτες , όσοι αποφασίσετε να κάνετε χρήση του «δικαιώματος» και της ευκαιρίας που σας προσφέρει, μαζί και με μια μικρή και συμβολική οικονομική βοήθεια , η σπουδαία αυτή δημοτική απόφαση .

Κυρία  Δήμαρχε , κυρίες  και  κύριοι  δημοτικοί και τοπικοί μας σύμβουλοι , χίλιες φορές μπράβο  για την πρωτοβουλία  και την απόφασή σας αυτή.  Και  εις άλλα  τέτοια . 

Για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς  που έρχονται , σας εύχομαι  ολόψυχα να είναι καλές και χαρούμενες  και η καινούργια χρονιά να είναι τυχερή  δημιουργική και ευλογημένη για όλους σας .  Καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά  πατριώτες , με υγεία πρωτίστως και χίλια καλά για σας και το σπιτικό σας .

                  ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ             22-12-2020



  *** ΜΙΑ  ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ( επιτρέψτε μου)   Επειδή  δυστυχώς  τα  περισσότερα απ` αυτά τα αδεσποτάκια μας , έχουν προφανώς εγκαταλειφθεί  τουλάχιστον μια φορά κατά το παρελθόν απ` τους  άστοργους  και ανεύθυνους  πρώην κυρίους τους.  Και επομένως έχουν ήδη υποστεί έναν πρώτο ισχυρό ψυχικό κλονισμό , ο όποιος έκτοτε και ποιός ξέρει πόσο καιρό τώρα , τροφοδοτείται και επιτείνεται  απ` την σκληρή αγελαία και ανασφαλή καθημερινότητά τους στους δρόμους και στο ύπαιθρο πότε νηστικά και πότε διψασμένα .  Θα ήθελα  με κάθε σεβασμό προς όλους σας , να επισημάνω  πόσο σοβαρή,  καλά μετρημένη και υπεύθυνη  θα πρέπει να είναι η όποια σκέψη και απόφασή  μας  για υιοθεσία ενός τέτοιου αδέσποτου. Αφού μια πιθανή νέα εγκατάλειψη αυτή τη φορά από `μας ,  θα πλήγωνε ανεπανόρθωτα  αυτά τα πλασματάκια - δημιουργήματα του ίδιου Θεού , που με αγάπη και ανυστερόβουλα  θα μας είχαν εν τω μεταξύ  εμπιστευτεί και δεθεί συναισθηματικά μαζί μας . Θα ήταν για εκείνα , ένα τέτοιο  θλιβερό γεγονός,  βαθύτατα  τραυματικό  και  σοκαριστικό  ίσως μέχρις θανάτου. Γιαυτό , επειδή η φροντίδα  ενός σκύλου προϋποθέτει  συνειδητότητα,  γνώση , αδιάλειπτη  προσοχή για την υγεία και την συμπεριφορά του ,  κάποια λίγα έξοδα , συνέπεια , υπευθυνότητα και κυρίως  διαρκή και αμείωτη αγάπη και φροντίδα, θα πρέπει να το σκεφτούμε  πολύ καλά  δυο και τρεις φορές ,  πριν καταλήξουμε στην πράξη υιοθεσίας . Αυτή η επισήμανση αφορά πρωτίστως  όσους δεν  έχουν και δεν είχαν πότε έως τώρα  ένα ζωάκι συντροφιάς  ή  φύλαξης  και θα τους πρότεινα ( ας μου το επιτρέψουν )  πριν αποφασίσουν   να ρωτήσουν και να ενημερωθούν επαρκώς  για την ευθύνη και την φροντίδα ενός τετράποδου .

Υιοθετούμε για να προσφέρουμε αγάπη και στοργή και να εισπράξουμε αντίδωρο παντοτινής  αφοσίωσης απ` τους  νέους μας φίλους  κι όχι για να πληγώσουμε εκ νέου τις ήδη λαβωμένες καρδούλες τους με μια καινούργια ενδεχόμενη  εγκατάλειψη εξ αιτίας μιάς  επιπόλαιης , βιαστικής  κι αβασάνιστης  απόφασής μας . Ας ρωτήσουμε την καρδία μας , ας συνεννοηθούμε με τους οικείους μας ,ας ενημερωθούμε σωστά , ας μετρήσουμε  τις δυνάμεις μας κι ας ρωτήσουμε τα κότσια μας ζυγίζοντας τις αντοχές μας  και τότε μόνο να προχωρήσουμε !!!  Ας αποφασίσουμε δηλαδή  με περίσκεψη  και γνώση και σαν  θάμαστε σίγουροι  καθόλα  για την ορθότητα και την  σοβαρότητα  της  επιλογή μας , ας βάλουμε στη ζωή και στο σπιτικό μας μια τέτοια νέα ψυχούλα .  

        Και δυο λόγια ακόμα  πριν κλείσω , ίσως φανούν  χρήσιμα .  Δεν γνωρίζω εάν ο Δήμος  μας  διατηρεί  κανονικό  αρχείο  στειρωμένων  , εμβολιασμένων και  τακτικά ελεγχομένων  αδέσποτων , με αριθμητική  καταγραφή , είδος σήμανσης   κλπ.  Επίσης  εάν διαθέτει για κάθε ζωάκι  «βιβλιάριο –ταυτότητα»  στο οποίο να αναγράφεται το γένος και η φυλή του  ζώου , η πιθανή ηλικία του , οι εμβολιασμοί και η στείρωσή του ,  η γενική κατάσταση της υγείας του , ενδεχόμενη αναπηρία του και άλλες χρήσιμες  πληροφορίες . Εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο , είναι σημαντικό νομίζω  να  δημιουργηθεί έστω και τώρα με την συνδρομή του υπεύθυνου κτηνιάτρου  αλλά και των γεωπόνων του Δήμου μας ,ίσως και τυχόν  εθελοντών  δημοτικών υπαλλήλων ή και δημοτών . Το κάθε υιοθετούμενο ζωάκι  και τώρα και στο μέλλον , θα  πρέπει να έχει πλήρη φάκελο χαρακτηριστικών  και υγειονομικής του κατάστασης .  Όλα αυτά δεν αποτελούν βέβαια Γολγοθά , παρά είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία  πέραν του απαραιτήτου και αναγκαίου του χαρακτήρος της βέβαια .  Ο υιοθετών  πρέπει και οφείλει να γνωρίζει  τα χαρακτηριστικά και την εν γένει κατάσταση  του αδέσποτου της προτίμησής του  .  Και ο Δήμος πρέπει επίσης να ξέρει,  τι έχει , τι προτείνει , τι παραδίδει  προς υιοθεσία .  Επειδή ο εντοπισμός και  η επιλογή  ζώου προς υιοθεσία μάλλον υπό τις παρούσες συνθήκες και αβεβαιότητες  είναι προφανώς δύσκολος,    θεωρώ πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν εις το εξής  στο βιβλιάριο –φάκελο  τού κάθε αδέσποτου  και κάποιες φωτογραφίες  του , ώστε και ο εντοπισμός καθώς και η δυνατότητα μιας πρώτης επιλογής  από τον επιθυμούντα υιοθεσία , να καθίσταται  ευχερέστερη .



ΥΓ. 1)  Νομίζω πως το οικονομικό κίνητρο  θα ήταν σκόπιμο να διευρυνθεί επεκτεινόμενο  πχ και στα τέλη καθαριότητας  ( μέσω ΔΕΗ ) ώστε να υποστηριχθεί  καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο σκοπός , μιας και η οικονομική δαπάνη συντήρησης ενός κατοικιδίου  δεν είναι αμελητέα,  ούτε καν μικρή. Ας φανούμε πιο γενναιόδωροι.

ΥΓ.  2) Είχε αποφασιστεί  στο παρελθόν,  η από κοινού με μερικούς άλλους Δήμους της Φθιώτιδας  αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων , με δημιουργία  σύγχρονου και επαρκούς  κυνοκομείου  κατά πως  επιβάλει  το  νομοθετικό πλαίσιο . Τι γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή ?? προχωρούν οι διαδικασίες και οι αποφάσεις?? Ας επιταχύνουμε  λίγο !! 

ΥΓ.  3) Ο νόμος  ορίζει και επιβάλει  στους ιδιοκτήτες  την «σήμανση»,  την καλή  φροντίδα κλπ  των κατοικιδίων τους  καθώς  και την  κατάθεση δήλωσης  ιδιοκτησίας και κατοχής  τέτοιου ζώου στους κατά τόπους  Δήμους  ( περιλαμβάνονται και μερικές ακόμα υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων , αλλά και των Δήμων ) . Ως προς την υποχρέωση αυτή έχει γίνει κάτι  με την συστηματική καταγραφή , σύνταξη  και  τήρηση  μητρώου δεσποζόμενων  ζώων  και των ιδιοκτήτων τους  στο Δήμο μας ??

ΥΓ. 4 ) Η συγκεκριμένη απόφαση  περί κινήτρων υιοθεσίας  αδέσποτου , αν και υπαρκτή από μηνός και πλέον τώρα  , δεν έχει νομίζω γνωστοποιηθεί  επαρκώς  και  γιαυτό  θεωρώ  πως απαιτούνται  ενέργειες ευρείας  δημοσιότητάς της , αλλά και συνεχούς  υπενθύμισης  και σχετικής  πληροφόρησης ώστε ο σκοπός  να εξυπηρετείται διαρκώς.   Για παράδειγμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν , πέραν των τοπικών ιστοσελίδων και εκείνης του Δήμου βέβαια , επίσης οι τοπικές  εφημερίδες  που εκδίδονται στην Αθήνα και διανέμονται στους  συμπατριώτες  μας κλπ , και θα μπορούσε επιπροσθέτως και φωτοαντίγραφα αποσπάσματος  της απόφασης αυτής   με την πρώτη ευκαιρία να συμπεριληφθούν σε τυχόν και άλλη  αναγκαία έγγραφη ενημέρωση των Δημοτών  και να αποσταλούν μαζί,  με κοινή ταχυδρομική  αποστολή……  κ.αλ.

      Μετ` ευχών     Θανάσης  Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου