Ο προϋπολογισμός του 2021 δεν μπορεί παρά να διέπεται από μια βασική ιδέα: Να κρατήσουμε όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του covid -19 υποστήριξε ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Γιάννης Οικονόμου κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής......
Ο προϋπολογισμός εστιάζει στην επίτευξη αυτών των στόχων με πολιτικές που αντανακλούν αυτό που είναι η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του βουλευτής τονίζοντας πως «όπως και μέχρι σήμερα έτσι και για όσο χρειαστεί το 2021 το κράτος θα επιτελεί το ρόλο του: Θα στηρίζει πληττόμενους κλάδους. Θα επιδοτεί τους μισθούς και τις εισφορές. Θα στηρίζει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση. Και φυσικά θα μεριμνήσει έτσι ώστε να φτάσει σε κάθε πολίτη που το επιθυμεί δωρεάν το εμβόλιο. Όλα αυτά καθώς και πολλά ακόμη, αναπτυξιακού χαρακτήρα χωρίς να περιλαμβάνεται καμία αύξηση φόρου. Αντίθετα έχει υπολογιστεί η εκ νέου μείωση σειράς επιβαρύνσεων, κυρίως στην μισθωτή εργασία. Να γιατί ο προϋπολογισμός του 2021 είναι απολύτως συμβατός με αυτό που είμαστε. Μια παράταξη πατριωτική με βαθιές ρίζες σε πλατιά λαϊκά στρώματα, μια σύγχρονη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που μπορεί να διευρύνεται χωρίς να μεταλλάσσεται».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τις προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να κάνει αυτό που δεν έκανε ούτε με τα φθηνά δάνεια της ΟΝΕ, ούτε με τους εξαναγκασμούς της οικονομικής κρίσης: να αποκτήσει επιτέλους ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. Θα αναφερθώ σε 2 μόνο κρίσιμα ζητούμενα της επιδίωξης αυτής που αφορούν ιδιαίτερα και τον τόπο μου τη Φθιώτιδα αλλά και την γενιά μου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Στο θέμα της παραγωγής ο κ. Οικονόμου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι την πενταετία 2015- 2019 το ισοζύγιο εισαγωγών -εξαγωγών, στις κατηγορίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, τροφίμων και ζώντων ζώων είναι αρνητικό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 30% επί του συνόλου των εισαγωγών τροφίμων αφορούν κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα με συνολική αξία περίπου 9 δις ευρώ, περίπου δηλαδή όσα εισπράξαμε το ίδιο διάστημα ως άμεσες ενισχύσει στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
«Από τα στοιχεία αυτά αντιλαμβάνεται κανείς ότι για μια σειρά από λόγους, επισιτιστικής ασφάλειας, δημογραφικούς, ισόρροπης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφειας της οικονομίας είναι επιτακτική η θεαματική αύξηση της παραγωγής προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα διεθνώς εμπορεύσιμων», υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.
Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο βουλευτής είναι αυτό της ανεργίας αλλά και της χαμηλά αμειβόμενης μισθωτής εργασίας.
«Η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα έχει διάρκεια ρεκόρ. Άρχισε τη θυελλώδη άνοδο της προ δεκαετίας, κορυφώθηκε το 2013 και σήμερα μετά από μια 7ετία παραμένει στο 18%. Καταστρέφονται γνώσεις και δεξιότητες, καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές, κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην χώρα μας έχουμε πολύ χαμηλή συμμετοχή του ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών και το χειρότερο από όλα η μεγάλη τους πλειοψηφία πληρώνεται με τον κατώτατο ή πολύ κοντά στον κατώτατο μισθό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
«Αν όμως ο στόχος μας είναι μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που δεν χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα τους χαμηλού κόστους παραγωγικούς συντελεστές αλλά δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για εργαζομένους και επιχειρήσεις τότε πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο στο τέρας της ανεργίας και της κακοπληρωμένης μισθωτής εργασίας», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
«Οι επενδύσεις που επιδιώκουμε και η ανάπτυξη που ευαγγελιζόμαστε πρέπει να απαντήσουν στα δύο βασικά αυτά ζητήματα» υποστήριξε ο βουλευτής και κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ξεκαθαρίσουμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της πολιτικής στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση της χώρας , ποιοι θεσμοί, ποιες δημόσιες πολιτικές, ποιο ρυθμιστικό πλαίσιο, ποια επιχειρηματική κουλτούρα μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.