Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ

Βασίλης Κεγκέρογλου : Συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία για τα Περιφερειακά Μέσα – Μόνο την συνέχιση δημοσίευσης των διακηρύξεων –προκηρύξεων για 1 χρόνο αποδέχτηκε ο κ. Πέτσας.....

 

Ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Κεγκέρογλου, έθεσε σήμερα στην Βουλή τα προβλήματα των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης με την επίκαιρη ερώτηση που ανέπτυξε στην Ολομέλεια :

«Η πανδημία ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειακών και Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά ταυτόχρονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη να στηριχθούν τουλάχιστον αναλογικά με τα κεντρικά μέσα.

Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την κατανομή της χρηματοδότησης της κρατικής ενημέρωσης, με εφαρμογή του ν.2328/95 που προβλέπει ότι το 30% τουλάχιστον της χρηματοδότησης αποδίδεται στα τοπικά και περιφερειακά μέσα και διαφανή κριτήρια ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, την τηλεθέαση, την ακροαματικότητα, την επισκεψιμότητα και την κυκλοφορία.

Η Κυβέρνηση διέθεσε στην α΄ φάση 20 εκ. ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς διαφάνεια και συγκεκριμένα κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2% διατέθηκε στην Περιφερειακή Τηλεόραση ενώ έχει τουλάχιστον το 25% της τηλεθέασης. Πρόσφατα, αποφασίστηκε η διάθεση 2 εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε έξι (6) Κεντρικά Κανάλια αποκλείοντας την Περιφερειακή Τηλεόραση και τα άλλα Μέσα

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου συνεχίζοντας ανέφερε ότι:

«Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η περιφερειακή τηλεόραση περνά την δυσκολότερη περίοδο της και απαιτεί να ληφθούν τέσσερα (4) μέτρα επιβίωσης όπως τα χαρακτηρίζει :

1.Εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης εργασίας και όχι αναστολής της εργασίας για να δύνανται να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό

2.Μείωση της υπερφορολόγησης , κατάργηση του φόρου 5% επί των προβαλλόμενων διαφημίσεων και ορισμένων φόρων και τελών υπέρ τρίτων.

3. Παράταση έκπτωσης 50% του ενοικίου της DIGEA μέχρι τέλος του έτους .

4.Συμμετοχή της Περιφερειακής Τηλεόρασης στις διαφημιστικές εκστρατείες του δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο κριτήρια της τηλεθέασης και του αριθμού των εργαζομένων »

Επίσης ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στα προβλήματα των Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων και του Επαρχιακού Τύπου . Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι :

«Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων αλλά και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) θέτουν τα ζητήματα για:

1.Επικαιροποίηση και ενιαιοποίηση του Μητρώου περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων καθώς και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων.

2.Επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων και προκηρύξεων (ν.3548/07) και σε κάθε περίπτωση παράταση για 1 έτος της αναστολής κατάργησής της.

3. Εφαρμογή των προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας και για τα περιφερειακά μέσα.

4.Επιπλέον πρόγραμμα ενημέρωσης για την πανδημία μέσω των περιφερειακών μέσων»

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε απαντήσεις για όλα τα παραπάνω θέματα από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Πέτσα.

Ο Υφυπουργός, απαντώντας, απέρριψε ουσιαστικά όλα τα αιτήματα επιβεβαιώνοντας την Κυβερνητική αδιαφορία για τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και αποδέχτηκε μόνο την πρόταση για 1 έτος της αναστολής της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των κρατικών δημοσιεύσεων και προκηρύξεων.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Συνεχίζουμε με την έβδομη με αριθμό 77/19-10-2020 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Στυλιανό Πέτσα, με θέμα: «Στήριξη των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης». 
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Στυλιανός Πέτσας. 
Κύριε συνάδελφε, έχετε δύο λεπτά για την ερώτησή σας. 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε ότι η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της ενημέρωσης και βέβαια, των Περιφερειακών Μέσων που συνδράμουν έγκαιρα και έγκυρα αυτήν την προσπάθεια. Ωστόσο, δεν υπήρξε η ανάλογη στήριξη στα μέσα αυτά προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους.
Το Κίνημα Αλλαγής σας είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούσαν αφενός, την εφαρμογή του νόμου για την κατανομή του 30% στα Περιφερειακά Μέσα και αφετέρου, για να ληφθεί υπόψιν, κριτήριο που έχει σχέση με την τηλεθέαση, την ακροαματικότητα, την επισκεψιμότητα ή την κυκλοφορία και βεβαίως, τον αριθμό εργαζομένων των Μέσων.
Η πράξη έδειξε ότι η Κυβέρνηση και στην κατανομή των 20 εκατομμυρίων ευρώ αδίκησε κατάφορα τα Περιφερειακά Μέσα και βεβαίως, στην κατανομή των 2 εκατομμυρίων ευρώ πρόσφατα, η οποία έρχεται μόνο για τα κεντρικά τηλεοπτικά Μέσα.
Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας θέτει τέσσερα ζητήματα και τεκμηριώνει ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Το πρώτο θέμα που θέτει είναι η εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης εργασίας και όχι αναστολής και ανεργίας. Δεύτερον, μείωση της υπερφορολόγησης. Τρίτον, παράταση της έκπτωσης του 50% του ενοικίου της DIGEA.Και βέβαια, συμμετοχή της περιφερειακής τηλεόρασης στις διαφημιστικές καμπάνιες.
Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, αλλά και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου θέτουν το ζήτημα της ενιαιοποίησης καιεπικαιροποίησης του μητρώου ως εργαλείου που θα εντάξει μέσα και την ψηφιακή έκδοση των εφημερίδων, αλλά και τις ιστοσελίδες, προκειμένου να υπάρχει στην Κυβέρνηση αυτό το θεσμικό εργαλείο για την αποτύπωση των Μέσων.
Δεύτερον, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κρατικών δημοσιεύσεων διακηρύξεων και προκηρύξεων του ν.3548/2007 και σε κάθε περίπτωση να παραταθεί η αναστολή, όπως ισχύει μέχρι τώρα, για την εφαρμογή της κατάργησης.
Τρίτον, εφαρμογή των προγραμμάτων επιδότησης εργασίας που είναι από χρηματοδότηση 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.Άλλως, εάν δεν λειτουργούν αυτά τα προγράμματα, να καταργηθεί το 2%.
Τέταρτον, επιπλέον πρόγραμμα ενημέρωσης πανδημίας μέσω των Περιφερειακών Μέσων, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που υπήρξε στην πρώτη φάση και συνεχίστηκε και με την τμηματική επιχορήγηση για τη δεύτερη φάση που ανακοινώσατε πρόσφατα.​

Και το ερώτημα είναι αν αυτά τα θέματα σάς έχουν απασχολήσει -σας έχουν  τεθεί σίγουρα υπόψη από τους ίδιους τους φορείς-, και θα θέλαμε την άποψή σας αλλά κυρίως, θέλουμε τις αποφάσεις σας, προκειμένου να δοθούν λύσεις και να μπορέσουν τα Μέσα να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι μόνο. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. 
Είναι οκτώ τα ερωτήματα. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Θα ήθελα την ανοχή σας. 
Είναι θέμα επιδότησης εργασίας κι όχι ανεργίας, όπως είπατε, κύριε Κεγκέρογλου. Δεν κατάλαβα αν επιθυμείτε την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας. Παρακαλώ να μας διευκρινίσετε. Εμείς πάντως προχωρούμε και στα δυο.
Μαζί με τα παραδοσιακά επιδόματα ανεργίας, προσθέτουμε εργαλεία, όπως το πρόγραμμα «Συνεργασία» που έχει επιδότηση καθαρών αποδοχών εργαζομένων για να παραμείνουν στη θέση τους και το πρόγραμμα των εκατό χιλιάδων θέσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, το οποίο υλοποιείται. Επίσης, η μείωση των φόρων στο εισόδημα των φυσικών προσώπων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν ενισχύει επίσης την εργασία προκειμένου να μείνει ο εργαζόμενος στη θέση του; 
Δεύτερο θέμα, μείωση υπερφορολόγησης. Κατηγορείτε τη σημερινή Κυβέρνηση για υπερφορολόγηση; Ποιος μείωσε τον φόρο στις επιχειρήσεις στο 24%; Ποιος μείωσε τον φόρο μερισμάτων στο 5%; Ποιος μείωσε την προκαταβολή φόρου; Ο Μητσοτάκης. Ποιος επέβαλε τον φόρο 1,5% υπέρ του κινηματογράφου στον οποίο αναφέρεται ο σχετικός σύνδεσμοςπου μου κοινοποιήσατε; Το ΠΑΣΟΚ το 2010.
Σε κάθε περίπτωση, θέλετε να καταργηθεί κάποιος φόρος που ενισχύει τα οπτικοακουστικά μέσα στην Ελλάδα; Εμείς πάντως εξετάζουμε φόρους υπέρ τρίτων όπως ο φόρος υπέρ τυφλών 0,3%, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρίες που είχε εξαγγελθεί στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο.
Παράταση έκπτωσης50% για την DIGEA. Η παράταση αυτή έγινε απ’ αυτήν την Κυβέρνηση για πέντε μήνες και πραγματικά έδωσε ανάσα στα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια.Όμως, το ποσό το οποίο αφορούσε στα δικαιώματα χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προς την ΕΕΤΤπου πλήρωνε η DIGEA εξαντλήθηκε με αυτή την παράταση.
Επομένως, δεν υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο για να συνεχιστεί αυτή η παράταση. Τι υπάρχει;Υπάρχουν τα μέτρα στήριξης και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών που ισχύουν από την Κυβέρνηση οριζόντια για πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως το πρόγραμμα «Συνεργασία»,η αποζημίωση ειδικού σκοπού και μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία σήμερα το απόγευμα θα ενισχυθούν με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών.
Συμμετοχή περιφερειακής τηλεόρασης στις διαφημιστικές εκστρατείες του δημοσίου.Φυσικά και συμμετέχουν.Στα προγράμματα που εγκρίνονται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης φυσικά και τηρείται το 30%.
Όσον αφορά τα προγράμματα «Μένουμε ασφαλείς» και «Μένουμε σπίτι», ήτανμια έκτακτη κατάσταση.Το θεσμικό πλαίσιο ήταν η ΠΝΠ της 13ης Μαρτίου 2020 και στόχος ήταν η μέγιστη ταχύτητα, η μέγιστη κάλυψη και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του μηνύματος που είχαμε εκείνη τη στιγμή σε έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης πανδημίας.Κυριολεκτικά η εκστρατεία έσωσε ζωές από την πανδημία.
Όσον αφορά το μητρώο περιφερειακού τύπου, λέτε ότι είναι απαρχαιωμένο. Θα καταθέσω στα Πρακτικά το Δελτίο Τύπου που εξέδωσα στις 24 Ιουλίου 2020 με την δεύτερη επικαιροποίηση του μητρώου αυτού το οποίο θεσπίστηκε το 2017 και δεν ξεκίνησε να λειτουργεί.Λειτουργεί από το 2019 με δική μου απόφαση και επικαιροποιήθηκε τον Ιούλιο 2020 πάλι με δική μου απόφαση. Συμμετέχουν σήμερα διακόσιες είκοσι τέσσερις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Στυλιανός Πέτσας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κρατικών δημοσιεύσεων. Πράγματι, είναι κάτι το οποίο λήγει στις 31-12-2020. Προτιθέμεθα ως Κυβέρνηση να δώσουμε παράταση για ένα έτος. Θα συμπεριληφθεί η σχετική διάταξη που έχει προετοιμαστεί σε συνεργασία με τον κ.ΆδωνηΓεωργιάδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις πουεπικαιροποιεί τον ν.4412/2016.
Κατάργηση εισφοράς 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Η υπόθεση αυτή, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επέμβει και δεν πρόκειται να το κάνουμε όσο εκκρεμεί αυτή η δίκη.
Τελευταίο θέμα, το πρόγραμμα ενημέρωσης για την πανδημία μέσω περιφερειακών μέσων. Σε αυτή τη φάση, δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο.Προχωρούμε στο πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων και υλοποιούμε σε λίγες ημέρες, όσον αφορά τα 2.000.000 ευρώ για μία νέα καμπάνια που θα τρέξει όλο τονΝοέμβριο στα μέσα εθνικής εμβέλειας, γιατί αυτό επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή κάλυψη και αποτελεσματικότητα του μηνύματος με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Ευχαριστώ. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. 
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά. 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. 
Κύριε Υπουργέ, δεν απαντάτε σε μένα και δεν θέτω εγώ τα ζητήματα.Είναι αυτολεξεί όπως τίθενται από την Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού τύπου, την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου. Σας καταθέτω στα Πρακτικά τέσσερα έγγραφα που αφορούν αυτά τα οκτώ θέματα που θέτουν.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Θα ήθελα όμως συγκεκριμένα να δούμε δύο-τρία από τα θέματα αυτά για τα οποία προσπαθήσατε να απαξιώσετε την ερώτηση.Καταρχήν για το θέμα της εργασίας, τα μέσα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αναστολή εργασίας.Και όταν όλα είχαν σταματήσει, όλα είχαν παγώσει στην οικονομική δραστηριότητα,τα μέσα λειτουργούσαν.
Αυτό σημαίνει ότι αντί δυνατότητας αναστολής, χρειάζεται η ενίσχυση με επιδότηση εργασίας. Είναι απλά πράγματα. Αν θέλετε,λάβετέ το υπόψη σας.Δεν το αντιμετωπίζει με αυτήν την οπτική το Υπουργείο Εργασίας.
Το δεύτερο θέμα που αφορά την παράταση έκπτωσης του ενοικίου της DIGEA, θεωρώ ότι δυο μήνες θα έπρεπε ήδη να είχατε δώσει. Το θέτουν ως βασικό ζήτημα. Εξάλλου, δεν είναι χάρισμα.Είναι παράταση της έκπτωσης του 50%για ένα διάστημα δύο μηνών.Θεωρώ, επομένως, ότι μπορείτε να το επανεξετάσετε.
Για τη μείωση της υπερφορολόγησης, σε περιόδους με διαφορετική αντίληψη και οικονομική ευμάρεια θεσπίστηκαν φόροι υπέρ τρίτων σε όλο το δημόσιο. Από κει και πέρα, υπήρξε ένας εξορθολογισμός. Εγώ δεν λέω ποιοι θα καταργηθούν και ποιοι δεν θα καταργηθούν. Αλλά όταν αναγνωρίζετε ότι το 20% φορολόγηση ήταν καταστροφικό και το κάνετε 5%, με το ίδιο σκεπτικό αυτής της καταστροφικής αντίληψης που επέβαλε το 20%, ζητούν να εξαλειφθεί το 5%, να μην υπάρχει, να μην υφίσταται, γιατί είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της δραστηριότητας.
Έρχομαι τώρα στην καμπάνια.Στα 20 εκατομμύρια που δόθηκαν, οι περιφερειακές τηλεοράσεις που είχαν το 26% της τηλεθέασης πήραν το 2% της χρηματοδότησης.Άρα, δεν τηρήθηκε το κριτήριο της τηλεθέασης.
Έρχομαι και διαβάζω την υπουργική σας απόφαση και έχετε υιοθετήσει επιτέλους το κριτήριο της τηλεθέασης. Μόνο που το υιοθετήσατε μόνο για τα κεντρικά μέσα. Η απόφαση αυτή για να ήταν ολοκληρωμένη, έπρεπε να περιλαμβάνει και τα περιφερειακά μέσα που με βάση όλες τις μετρήσεις, έχουν το 25% της τηλεθέασης, είτε το θέλετε είτε όχι. 
Και βέβαια, θα μπορούσε αντί να είναι 2.000.000 ευρώ, να είναι 2.500.000ευρώ και να μην υπάρχει καμία ζημιά για κανέναν, αλλά ωφέλεια για την ενημέρωση και άρα, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.Γνωρίζετε την υπουργική σας απόφαση.Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση του κριτηρίου, μόνο που εφαρμόζεται μερικώς και άρα, ακυρώνεται στην πράξη.
Έρχομαι στο μητρώο. Ίσως η λέξη «απαρχαιωμένο» δεν αρμόζει για το θέμα του χρόνου. Όμως, ζητούν την ένταξη των εφημερίδων ψηφιακής μορφής και των ιστοσελίδων, πράγμα που δεν υπάρχει. Με αυτή την έννοια είναι απαρχαιωμένο όταν έχεις μόνο το έντυπο, όχι με την έννοια του χρόνου.
Θετική η ανταπόκρισή σας για την παράταση της αναστολής κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης διακηρύξεων και προκηρύξεων.
Κι έρχομαι στο 2% του ΕΔΟΕΑΠ. Εγώ δεν παρεμβαίνω, λέγοντας τι πρέπει να κάνει το δικαστήριο ή εσείς, αλλά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ συντομεύετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ολοκλήρωσα, κυρία Πρόεδρε.
Όταν, όμως, δεν εφαρμόζονται τα προγράμματα για το σκοπό για τον οποίο επιβάλλεται η εισφορά 2% και δεν αφορά ένα σημαντικό κόσμο του Τύπου, να μην υποχρεούνται στο 2%. Με αυτήν την έννοια το είπα.Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν2% και να μην απολαμβάνουν τον σκοπό για τον οποίο εισπράττονται αυτά τα συγκεκριμένα χρήματα.
Κύριε Υπουργέ,  θα σας έλεγα ως τελευταία λέξη σήμερα να κάνετε άμεση διαβούλευση και με την ένωση ελληνικών τηλεοράσεων, περιφερειακών ενημερωτικών και με τους εκπροσώπους του Τύπου για τα συγκεκριμένα θέματα.
Μπορούν να δοθούν λύσεις. Δεν είναι σημαντικά τα δημοσιονομικά κόστη γα τα θέματα που θέτουν. Είναι και θεσμικά εξάλλου.
Επομένως, δείτε το με αυτήν την κατεύθυνση, διότι πραγματικά ο ρόλος των περιφερειακών μέσων και της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου είναι κρίσιμος και αναντικατάστατος. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ. 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που βλέπουν και δίπλα τους και ακούν περισσότερο τα θέματα, όταν αυτοί τους τα αναλύουν και τους τα παραθέτουν, από ό,τι τα κεντρικά μέσα τα οποία έχουν και αυτά το δικό τους ρόλο, τη δική τους δύναμη βεβαίως, εθνικής εμβέλειας, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα περιφερειακά.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε συνάδελφε.
Ελάτε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω αντίστροφα, όσον αφορά τα θέματα των διαβουλεύσεων.Έχω συναντηθεί πάρα πολλές φορές και με φυσική παρουσία στο γραφείο μου και με τηλεδιασκέψεις, με όλες τις ενώσεις των δημοσιογράφων. Ρωτήστε παρακαλώ πόσες φορές είχαν δει την προηγούμενη κυβέρνηση όλες αυτές οι ενώσεις και των περιφερειακών μέσων και της ΕΣΗΕΑ και θα σας πουν.
Όσον αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα επιμέρους ζητήματα που θέσατε, κατ’ αρχάς, όταν μειώθηκε ο φόρος των τηλεοπτικών διαφημίσεων από το 20% στο 5%, έγινε, γιατί δεν θεσπίστηκε ο φόρος 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και το γνωρίζετε.
Επομένως, όσο εκκρεμεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το 2% του ΕΔΟΕΑΠ, δεν πρόκειται να εξεταστούν άλλα μέτρα. Θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν θέλουμε να πάρουμε ως Κυβέρνηση όσο εκκρεμεί αυτή, όπως είπα και πριν, και θα περιμένουμε μετά θα δούμε τι ενέργειες θα κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος των τηλεοπτικών διαφημίσεων βαρύνει τον διαφημιζόμενο, όπως γνωρίζουμε καλά. Και εμείς έχουμε λάβει τα μέτρα μας, σε μία χρονιά που έχει πολύ μεγάλη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, να θεσπίσουμε με τον προηγούμενο νόμο που θέσπισε το Υπουργείο Οικονομικών μία διάταξη για τις υπεραποσβέσεις για διαφημιστική δαπάνη, προκειμένου να συγκρατηθεί η πτώση της φέτος και να τονωθεί του χρόνου, για να υπάρξει μια αντιστάθμιση σε αυτήν τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης που πλήττει φυσικά όλα τα μέσα, είτε είναι εθνικής εμβέλειας είτε περιφερειακής είτε οποιοδήποτε άλλο μέσο. 
Όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών και τη συμμετοχή τους στην προηγούμενη καμπάνια, κοιτάξτε, τα περιφερειακά μέσα δεν είναι μόνο οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Είναι και τα ραδιόφωνα, είναι οι περιφερειακές εφημερίδες, είναι οι ιστοσελίδες, είναι όλα αυτά τα οποία συμμετείχαν στην πρώτη καμπάνια. Και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε υποχρέωση του 30% για την κάλυψη στα περιφερειακά μέσα –γιατί σας είπα ότι υπήρχε ειδική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από το Μάρτιο του 2020-, φροντίσαμε, πράγματι, το ποσό που έφτασε στα περιφερειακά μέσα να ανέλθει στο 26%. Και ήταν μία μεγάλη επιτυχία, καθώς περάσαμε το 20% που είχαμε θέσει εμείς ως στόχο.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα για την αναστολή εργασίας, αν εξυπηρετεί τα περιφερειακά μέσα ή όχι, γενικά δεν εξυπηρετεί τα μέσα ενημέρωσης η αναστολή εργασίας. Γι’ αυτό φροντίσαμε από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, εκτός από τις επιχειρήσεις που έκλειναν, να τύχουν των ευεργετημάτων της πολιτείας και τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβάνοντας τους ΚΑΔ των μέσων ενημέρωσης σε αυτούς που πλήττονται, ανεξάρτητα αν ήταν σε λειτουργία ή αν είχανε κλείσει, και ταυτόχρονα όσοι δεν είχαν τον συγκεκριμένο ΚΑΔ των μέσων ενημέρωσης φροντίσαμε με την εγγραφή τους στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης να λάβουν μέρος στα ευεργετήματα της πολιτείας. Κι αυτό θα κάνουμε και τώρα –επαναλαμβάνω-στα μέτρα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον κ. Σταϊκούρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου