Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ

Στέλιος Σχοινάς

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα

Ο σωστός συνδυασμός τους, αναμφισβήτητα, μπορεί να οδηγήσει στον ιδανικά μορφωμένο άνθρωπο.....

Ο μορφωμένος άνθρωπος δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει πανεπιστημιακά πτυχία.

Αντίθετα ο κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου, κάλλιστα, μπορεί να είναι αριστούχος κοινωνικής αμορφωσιάς.

Όπως ισχυρίζεται και ο διάσημος Ισπανός φιλόσοφος Θερβάντες:

«Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους η γνώση δεν τους εμποδίζει να είναι απλά ζώα!»

Τα πανεπιστημιακά πτυχία, τα διδακτορικά και οι ακαδημαϊκές καριέρες  απλά επιβεβαιώνουν τις γνώσεις μας σε ένα συγκεκριμένο τομέα.

Η ζωή όμως είναι πολυδιάστατη και ο τομέας που αποκτήσαμε επιβεβαιωμένη γνώση, μέσω των πανεπιστημιακών μας τίτλων, δεν μας εξασφαλίζει και την γενικότερη μόρφωση που απαιτεί η κοινωνική μας ζωή.

Ο πτυχιούχος ή ο κάτοχος διδακτορικών ή άλλων πανεπιστημιακών τίτλων  απλά διαθέτει εξειδίκευση σε κάποιο τομέα και σε καμία περίπτωση οι τίτλοι αυτοί δεν αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μορφωμένο άτομο αλλά για απλά εξειδικευμένο στο τομέα που σπούδασε.

Αντίθετα η μόρφωση έχει πολύ γενικότερο χαρακτήρα και εξαρτάτε από την συμπεριφορά του ατόμου μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Πτυχία π.χ. έχουν και οι πολιτικοί που δεν διστάζουν να καταστρατηγήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας τους και να κλέψουν τα χρήματα του λαού, καταχρώμενοι την εξουσία που ο ίδιος ο λαός τους έδωσε για να του βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής του!

Οι πολιτικοί αυτοί όχι μόνο δεν είναι μορφωμένοι αλλά είναι και επίορκοι της εξειδίκευσης που τους προσδίδει ο πανεπιστημιακός τους τίτλος,  διότι άλλαξαν και την εξειδίκευσή τους αποκτώντας άλλη, εκείνη του καταχραστή της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας τους, για να πλουτίσουν οι ίδιοι και το στενό τους περιβάλλον.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου