Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Σουβαλιώτικες Ιστορίες από τον Γιώργο Αθ. Δρίβα - ΓΑΡΓΑΡΟΝ ΥΔΩΡ

 Γράφει ο Γιώργος Αθ. Δρίβας
Ο κυρ – Γιάννης ο Κούσουλας, υπήρξε βουλευτής του Λαϊκού κόμματος  πριν το 1940 και Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.....
Μετά το 1955 παραθέριζε στο σπίτι του στην Απάνω Σουβάλα, σαν συνταξιούχος.  Είχε γιο τον Τάσο Κούσουλα, δικηγόρο και εγγονό τον   Γιάννη Κούσουλα που έγινε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανίων το 1967 με επίδοση 2,16 μ.  στο άλμα εις ύψος.  Είναι αυτός του οποίου δόθηκε το όνομα  ‘’Ιωάννης Κούσουλας’’ στο στάδιο Πολυδρόσου.  Με το Γιάννη είμαστε συνομήλικοι και  μακρυνά  ξαδέρφια. Επίσης γνωριζόταν με φιλία με τον Στάθη Πλατιά, σαν πανωχωρίσιοι…  Απ’ τον Στάθη μάθαινα τότε, ότι ο Γιάννης, προπονείτο στην Απάνω Σουβάλα στον κήπο του, στο άθλημά του.
 Του παππού του το σπίτι, ήταν αρχοντόσπιτο στην Απάνω Σουβάλα, γιατί ο  κυρ – Γιάννης   ‘’είχε τον τρόπο του’’.    Περνούσαν λοιπόν οι Σουβαλιώτες  από ‘κει  κι όλο και κάτι έβρισκαν να φάνε.  Κάποτε πέρασε κι ο αγροφύλακας Γατσίνος και του έβαλαν να φάει.. Οι Γουλαίοι παραδίπλα, που είχαν φάει νωρίτερα, γελούσαν και είπαν στο Γατσίνο,  ‘’ πολύ τρως Γατσίνο !’’  κι αυτός απάντησε ‘’ έτσι φαίνεται! ‘’ .
Ο παππούς Γιάννης Κούσουλας λοιπόν, βολτάριζε στην Απάνω Σουβάλα και συναντώντας τους συγχωριανούς του, τους ρωτούσε ως συνήθως,     ‘’ τί κάνετε’’;    
 Φτώχιες κυρ- Γιάννη, φτώχιες,  απαντούσαν εκείνοι…
Κι εκείνος απαντούσε: Τί λέτε; Εσείς είσθε πτωχοί, που έχετε γάργαρον ύδωρ, καθαρόν αέρα και άφθονα χόρτα;  Είσθε πλούσιοι και δεν το έχετε καταλάβει…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου