Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου....ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Τσαπρούνης σε ηλικία 45 ετών, σήμερα στις 12 η κηδεία του στον ΙΝ Εισοδίων της Θεοτόκου Αμφίκλειας.….......

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ : Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη – Μάρκος Τσιριμώκος, πνευματικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα

 Με επιτυχία παρουσίασε ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων το περιοδικό του «ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ», τόμος 32ος – Λαμία 2019, την Τετάρτη 16-9-2020, στην πλατεία Αλέκου Κοντόπουλου Λαμίας.....
Ο νέος Φθιωτικός Λόγος είναι αφιερωμένος σε δύο πρωτοπόρους Φθιώτες ποιητές του 19ου αιώνα :
Στην πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδας, Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη, από την Υπάτη και στον Λαμιώτη δημοτικιστή Μάρκο Τσιριμώκο.
   Ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Κώστας Τσιαλαφούτας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « […] Το περιοδικό του Ομίλου μας «Φθιωτικός Λόγος» με τα αφιερώματα σε σημαντικούς πνευματικούς Έλληνες αλλά και σε αξιόλογους Φθιώτες Λογοτέχνες και Συγγραφείς, αποτέλεσε σπουδαίο εργαλείο γνώσης και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών τόσο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσο και για συμπολίτες μας με αντίστοιχα ενδιαφέροντα. Η ποίηση της Αγανίκης εξέφραζε προβληματισμό και ευαισθησία για τον άνθρωπο και τη ζωή. Κάθε πόνος, κάθε χαρά και κάθε τι που την άγγιζε γινόταν ποίημα.
Ο Μάρκος Τσιριμώκος υπήρξε  πρωτοπόρος αγωνιστής, πολυσχιδής και μαχόμενη πνευματική προσωπικότητα. Ανήκει στις ζωντανές λυρικές  φωνές της Νεοελληνικής Ποίησης. […] Φιλοξενούμε λοιπόν στο νέο Φθιωτικό Λόγο δύο πνευματικές προσωπικότητες, που ξεχώρισαν στην εποχή τους και άφησαν με το συγγραφικό τους έργο , ανεξίτηλο το λογοτεχνικό τους αποτύπωμα, πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».
Η Γεν. Γραμματέας του Ομίλου, κ. Ειρήνη Πασχαλίδη παρουσίασε τα βιογραφικά των ποιητών του αφιερώματος.
   Στη συνέχεια η ποιήτρια -  πολιτισμολόγος κ. Ξανθή Κουτσογιάννη ανέπτυξε το θέμα «Μια πρωτοπόρος λυρική φωνή, Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη (1838-1892), ο οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : « Η Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη  γράφει με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια, που μόνο μια γεννημένη ποιήτρια θα μπορούσε να τολμήσει μέσα σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι επίπλαστες σκέψεις και τα συναισθήματα του αθηναϊκού ρομαντισμού […] Τα θέματά της παρουσιάζονται μέσα από μια πρωτοποριακή εμπειρική οπτική, συνδυασμένη με προβληματισμό […] Στην ποίησή της δεν υπάρχει αμιγώς φυσιολατρικό, αρχαιολατρικό, πατριωτικό ή μυθολογικό ποίημα. Η φύση προβάλει αλληλένδετη με τη μυθολογία, τον αρχαίο πολιτισμό, την ιστορία και τη θρησκεία […] Είναι η πρώτη ποιήτρια που ασχολείται με θέματα οικεία και από την καθημερινή ζωή του λαού όταν στα ποιητικά σαλόνια της εποχής κυριαρχούν τα υψηλά και τα αιθέρια. Γράφει για την αδικία, τους καημούς και τα βάσανα, τις ταπεινές χαρές και τους πόθους του άπορου παιδιού, του αλήτη, της κόρης του λαού […] Είναι η πρώτη που γράφει εργατικά τραγούδια, την εποχή που το εργατικό κίνημα βρισκόταν στα σπάργανά του. Το ποίημά της ΕΡΓΑΣΙΑ αποτελεί ύμνο προς την εργασία της γυναίκας και αποπνέει όλο το άρωμα των νέων προοδευτικών ιδεών της εποχής […] Στα ποιήματά της αντικατοπτρίζεται όχι μόνο μια ευαίσθητη ψυχή, αλλά και ένα φωτεινό μυαλό που έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί εκλεκτικά την ποίηση. Μια ποιήτρια που ξεπερνά την εποχή της και γίνεται πρωτοπόρος».
Ποιήματα της Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη απήγγειλε η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας κ. Πάβια Αργυρίου.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Χαίρετε δάση και βουνά, κρύα νερά της Οίτης
ελάται βαθυπράσινοι, αειθαλείς μου πίτυς
όπου μ’ ενανουρίζατε με τους γλυκείς σας ήχους
εις σας αφήνω φεύγουσα, τους ασθενείς μου στίχους.


Και συ, πατρίς μου προσφιλής, ρωμαντική Υπάτη,
των χρόνων μου των παιδικών, χαίρε χώρα φιλτάτη.
Η φύσις σου η γόησσα, μεθύει τας αισθήσεις
κι ανακαλεί εις την ψυχήν γλυκείας αναμνήσεις!
…………………………………………………….
   Μετά η φιλόλογος – συγγραφέας κ. Δήμητρα Τσιάκα ανέπτυξε το θέμα «Το ποιητικό έργο του Μάρκου Τσιριμώκου (1872-1939)» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «Ο Μάρκος Τσιριμώκος υπήρξε μια αντιπροσωπευτική μορφή της νεοελληνικής ποίησης και ιδιαίτερα της Νέας Αθηναϊκής σχολής. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1872 και πέθανε στην Αθήνα το 1939. Γνωστός με το ψευδώνυμο "Στέφανος Ραμάς" έγραψε πάρα πολλά ποιήματα και δημοσίευσε επίσης πολλά. Ήταν φλογερός και άδολος αγωνιστής του κινήματος του δημοτικισμού και αυτό φαίνεται από την πρωτότυπη γραφή του. Ως ποιητής υιοθέτησε κλασικές μορφές ποίησης με παραδοσιακούς τύπους στιχουργίας, συνήθως με δεκαπεντασύλλαβο μέτρο. Όλα τα ποιήματα του Τσιριμώκου είναι άψογα και στο στίχο και στη ρίμα, αλλά προ πάντων στη γλώσσα. Είναι γραμμένα σε πλούσια και ώριμη δημοτική. Χαρακτηριστικό της τεχνικής του είναι ότι γράφει με τη φωνητική ορθογραφία και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει διφθόγγους. 
Η πρώτη ποιητική συλλογή του ήταν τα «13 σονέτα». Το σονέτο είναι ένα ποιητικό είδος που ακολουθεί μία σταθερή στιχουργική μορφή. Αποτελείται από 14 στίχους, γι’ αυτό συχνά αποκαλείται και δεκατετράστιχο. Τα σονέτα του Μάρκου Τσιριμώκου είναι όλα δωδεκάστιχα. Πλησιάζουν πολύ τον τύπο του παραδοσιακού σονέτου, διότι αποτελούνται όλα από τρία τετράστιχα.
Το είδος τους είναι τέλεια καλλιτεχνικό, δεν έχουν στιχουργικά ψεγάδια, δηλαδή, χασμωδίες, κακοφωνίες, μετατοπίσματα λέξης, φτωχή ομοιοκαταληξία, κακή τοποθέτηση των ρυθμικών τόνων· Γενικά ο στίχος είναι όσο παίρνει τεχνικός και αρμονικός. 
Στους περισσότερους στίχους παρατηρείται μια άψογη λυρική ανάπτυξη, και απαιτητική στις ομοιοκαταληξίες της ώστε να αποτελεί μια ισχυρή πρόκληση για τη δεξιοτεχνία του ποιητή».
Ποιήματα του Μάρκου Τσιριμώκου απήγγειλε ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Σταυρόπουλος και ανέγνωσε απόσπασμα κριτικού σημειώματος του Νίκου Καζαντζάκη, που έγραψε το 1931 για την ποιητική συλλογή «Σονέτα» του Τσιριμώκου.
ΩΡΕΣ  ΤΟΥ ΔΕΙΛΙΝΟΥ
Του δειλινού οι συλλογισμένες ώρες
χλωμές κι αρρωστημένες ομορφιές
είναι της νύχτας οι μαντατοφόρες
κ’ είναι της μαύρης Έγνιας οι αδερφές.
…………………………………………………

ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (απόσπασμα)
« Αγαπητέ μου κ. Τσιριμώκο, 
Σίγουρα τα Σονέτα σας είναι το καλύτερο ωστόρα ποιητικό έργο σας. Σας χαίρουμαι, αληθώς, που καθούμενος σε μια δημόσια υψηλή καρέκλα, DESABUSE απ’ όλα, γιατί είδατε τα σύνορα που στενέβουν κι εξεφτελίζουν όλες τις ιδέες και φιλοσοφίες, κατορθώνετε να δουλέβετε με τόση τεχνική αρτιότητα και ψυχική αφοσίωση το βαθύτερο απ’ όλα τα παιχνίδια, που βρήκε ωστόρα ο άνθρωπος – το στίχο. […]»
   Η εκδήλωση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με μουσική του κ. Κώστα Νέλλα, ο οποίος είχε και τη μουσική επιμέλεια.
   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων κ. Γιώργος Κυροδήμος και ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φώσκολος.
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.