Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Ερώτηση για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις μεγάλες ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς,....
με τις υπάρχουσες δομές των δήμων να καλύπτουν ένα μικρό μόλις μέρος των παιδιών των αντίστοιχων ηλικιών, ενώ επεκτείνονται τα τροφεία, που το κόστος τους επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η στρατηγική της ΕΕ, που πιστά, διαχρονικά, ακολουθούν οι κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών κάτω των τριών χρόνων είτε να μη βρίσκουν μια θέση σε δημόσια προσχολική δομή, είτε να είναι πολύ δαπανηρή σε ιδιωτικές δομές, είτε να προσλαμβάνουν «νταντάδες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Χαρακτηριστικά, με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, στην Ελλάδα μόλις το 8,9% των παιδιών κάτω των τριών ετών φοιτά σε προσχολική δομή. Τα αποκαλυπτικά αυτά ποσοστά, συνέπεια μιας στρατηγικής που κυρίως αντιμετωπίζει την προσχολική αγωγή και τη φοίτηση των παιδιών με όρους υποβάθμισης, πρωτίστως ως μέσο για την επαγγελματική απασχόληση των γυναικών, με τους δυσμενείς όρους, φυσικά, που καθορίζουν οι αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την απασχόληση.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται από το μόχθο του λαού χρηματοδοτούν την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής για υποβαθμισμένη, ευκαιριακή και κατακερματισμένη προσχολική αγωγή, με συρρικνωμένες δημόσιες δομές παιδικών σταθμών ισχυροποιώντας τις ιδιωτικές δομές, με την προώθηση και στη χώρα μας με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ενός «άτυπου δικτύου φροντίδας» χωρίς καμιά παιδαγωγική επιστημονική βάση, με αρνητικές συνέπειες για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, το επίπεδο της παιδαγωγικής πράξης και των σπουδών. Μια πανσπερμία υποβαθμισμένων δομών και όχι για όλα τα παιδιά, που αφήνουν ξεκρέμαστη κύρια την εργατική - λαϊκή οικογένεια και ακάλυπτες τις παιδαγωγικές, ψυχοκινητικές ανάγκες και τη φροντίδα των παιδιών της. Καθόλου τυχαία ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη όταν αναφέρεται σε «σύστημα» προσχολικής αγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται το ευρωενωσιακό πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» και η συνέχεια που παίρνει με τον τίτλο «Νταντάδες της Γειτονιάς» που προδικάζει την παιδοφύλαξη στο σπίτι της οικογένειας ή στο χώρο της «νταντάς», με τίτλο «σπουδών» τα ταχύρρυθμα σεμινάρια αντί των ολοκληρωμένων παιδαγωγικών σπουδών.

Με όλα αυτά τα στοιχεία της επίθεσης σε βάρος του δικαιώματος στην προσχολική αγωγή, συνδέεται και η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για αναστολή εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νεάπολη - Συκιές Θεσσαλονίκης).

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω Ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρ. Επιτροπή:

- Στο γεγονός ότι αποτελεί άμεση συνέπεια της παραπάνω στρατηγικής της ίδιας και των κυβερνήσεών της ο αποκλεισμός και φέτος χιλιάδων παιδιών από το Πρόγραμμα, συνυπολογίζοντας και όσα δεν είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό όπως και η συρρίκνωση του των δημόσιων δομών προσχολικής αγωγής προς όφελος των ιδιωτών;

- Στο ενιαίο, καθολικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους για ολόπλευρη ανάπτυξη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν σύγχρονων κοινωνικών υποδομών φροντίδας και προσχολικής αγωγής με αναβαθμισμένο παιδαγωγικό, επιστημονικό έργο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Με άντληση πόρων από το λεγόμενο "Ταμείο Ανάκαμψης", αίροντας τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις του που λειτουργούν σε βάρος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, να εξασφαλιστούν σύγχρονα, ασφαλή κτίρια με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, χωρίς να μείνει κανένα παιδί έξω από παιδικό σταθμό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου