Μπερλιόζ στους Δελφούς
Σε έναν από τους σημαντικότερους και πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, στο πρώτο μνημείο που συναντά ο επισκέπτης των αρχαίων Δελφών,....τη Ρωμαϊκή Αγορά, μπορούμε σήμερα να απολαύσουμε ένα γκαλά όπερας. Και αυτή είναι μια σπάνια εμπειρία για όσους βρίσκονται στην περιοχή –παραθεριστές και κατοίκους–, που σίγουρα θα λειτουργήσει ως ψυχική ασπίδα προστασίας για το φετινό, δύσκολο καλοκαίρι.
«Μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούμε και πάλι διά ζώσης, να επικοινωνήσουμε και να σχετιστούμε σε χώρους που φέρουν μνήμες αιώνων είναι κατά τη γνώμη μου αυτές οι συναυλίες», μας λέει ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που συμμετέχει στη σημερινή διοργάνωση. «Αλλωστε, οι αρχαιολογικοί χώροι και δη τα αρχαία θέατρα υπήρξαν στο παρελθόν τόποι λατρείας, θεραπείας αλλά και διαπαιδαγώγησης, ό,τι καλύτερο δηλαδή για όλους εμάς –καλλιτέχνες και κοινό– που βγαίνουμε από την απομόνωση της πανδημίας για να –θεραπευτούμε” μέσα στη φύση, κοντά στους συνανθρώπους μας».
Τα γκαλά των μονωδών της ΕΛΣ, στα οποία συμμετέχουν τραγουδιστές από το ανσάμπλ (ensemble) αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, εντάσσονται στη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟ «Oλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Εννέα διακεκριμένοι σολίστες, σε τετραμελή σχήματα (σοπράνο, μέτζο, τενόρος, βαρύτονος, που τραγουδούν σόλο, τρίο και κουαρτέτο), με τη συνοδεία ενός πιανίστα, ταξιδεύουν στην Ελλάδα και δίνουν ρεσιτάλ με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, οι οποίες αντλούν τη θεματολογία τους κυρίως από την αρχαιοελληνική μυθολογία
Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα των χώρων, ενώ η επιλογή έχει γίνει με σεβασμό και γνώση της μουσικής ιστορίας. Ετσι, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τις αρχές του 18ου αιώνα έως και τον 20ό, με έργα Μότσαρτ, Στραβίνσκι, Πέρσελ, Γκλουκ, Αν, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ, Καρέρ, κάποια από τα οποία ακούγονται σπανίως.
Σε μικρό ακροατήριο
Η σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη, που επίσης συμμετέχει στο σημερινό ρεσιτάλ, έχει ήδη συμμετάσχει σε ανάλογες διοργανώσεις που έγιναν στο μικρό θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης και στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, στις αρχές Αυγούστου. «Επιτέλους, ερχόμαστε και πάλι σε επαφή με το κοινό, σε ανοιχτό χώρο και μέσα σε μια τόσο φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα!», μας λέει, και μιλά για τη χαρά της όταν κάποιοι από τους λιγοστούς ξένους τουρίστες του ακροατηρίου την πλησίασαν μετά το τέλος της συναυλίας, εκθειάζοντας τις ερμηνείες και τα άψογα γαλλικά στο λιμπρέτο.
Λόγω των πολύ ειδικών προδιαγραφών, οι συναυλίες δίνονται σε μικρό ακροατήριο, διαρκούν περίπου μία ώρα, χωρίς διάλειμμα, και ξεκινούν στις 7.30 το απόγευμα, για να ολοκληρωθούν με τη δύση του ήλιου. «Τα πάντα είναι πολύ διαφορετικά από όσα γνωρίζαμε ώς τώρα, τραγουδώντας σε κλειστές σκηνές», λέει η κ. Μαλιαμάνη. «Γι’ αυτό αποτελούν πρόκληση. Η ζέστη μάς δυσκολεύει σωματικά και ο ανοιχτός χώρος απαιτεί διαφορετική διαχείριση της έντασης της φωνής στα μουσικά κομμάτια». Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, «οι λυρικοί τραγουδιστές έχουμε μάθει τεχνικά πώς να στέλνουμε τη φωνή μας μακριά και σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, οπότε μια συναυλία σε φυσικές συνθήκες δεν μπορεί να μας δυσκολέψει».
Στο γκαλά της Ρωμαϊκής Αγοράς των αρχαίων Δελφών η χωρητικότητα είναι 210 θέσεις. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ και το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο. Είναι, ωστόσο, υποχρεωτική η προκράτηση θέσης, στο digitalculture.gov.gr/.
https://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.