Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Ετήσιος εορτασμός της μάχης της Άμπλιανης από το Δήμο Δελφών και την Εταιρεία Φωκικών Μελετών

Για πρώτη φορά φέτος, ο ετήσιος εορτασμός της μάχης της Άμπλιανης πραγματοποιήθηκε στη θέση όπου στις 14 Ιουλίου 1824 έλαβε χώρα η καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της Επανάστασης μάχη.....
Εκεί διασώζονται σε καλή κατάσταση οι προμαχώνες που ταμπουρώθηκαν οι 1.200 Έλληνες και σημείωσαν περιφανή νίκη εναντίον 12.000 Τουρκαλβανών, που σκόπευαν περνώντας από τα Σάλωνα να κατευθυνθούν στην Πελοπόννησο.

Η τελετή συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Δελφών και την Εταιρεία Φωκικών Μελετών, το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φωκικών Μελετών, Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Ιωάννης Ράμμος και ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Ιωάννης Τσινταβής, που μίλησε για τη σημασία της μάχης και εξιστόρησε το πώς καθιερώθηκε και εξελίχθηκε ο εορτασμός της. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ο Εθνικός Ύμνος. Παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλαξειδίου και του Συλλόγου Αναβιωτών «Σάλωνα 1821». Μετά το πέρας της τελετής προσφέρθηκε κέρασμα από τα μέλη της Εταιρείας Φωκικών Μελετών.

Κοινός τόπος των διοργανωτών και όσων τίμησαν την επέτειο, υπήρξε η ανάγκη της περαιτέρω ανάδειξης, τόσο της μάχης της Άμπλιανης, όσο και του μοναδικού, σχεδόν αναλλοίωτα σωζόμενου πεδίου μάχης της Επανάστασης του 1821.

Από το Γραφείο Δημάρχου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου