Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: Το ΚΚΕ θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, στο πλευρό των πληγέντων, στην οργάνωση του αγώνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στις περιοχές της Εύβοιας που βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστροφικής πλημμύρας τα ξημερώματα της Κυριακής, στο Μπούρτζι, στα Πολιτικά και τα Ψαχνά,.....
βρέθηκε χτες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μαζί με κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος επισκέφτηκε σημεία στα οποία αποτυπώνονται τα σημάδια της καταστροφής, συζήτησε με κατοίκους και βιοπαλαιστές που είδαν να χάνονται στα ορμητικά νερά οι κόποι της ζωής τους - σε ορισμένες περιπτώσεις και οι άνθρωποί τους -, αντάλλαξε μαζί τους σκέψεις και προβληματισμούς για το τι πρέπει να γίνει τώρα για να κλείσουν οι πληγές και να μην ανοίξουν ξανά στην επόμενη νεροποντή.

(στο Μπούρτζι)
εικόνα.png

εικόνα.png

(στα Πολιτικά)
εικόνα.png
εικόνα.png
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, και Κώστας Παρασκευάς. Επίσης, τα μέλη του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας Μάκης Μακρής, Γιάννης Τζαβάρας και Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας, η Τάνια Αυλωνίτη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας.
Στην περιοδεία συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Χαλκίδα, Γρανέτα Τσιβίκα, Βαγγέλης Σταματούκος, η Γεωργία Πύθουλα, δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων.
Φθάνοντας στο χώρο της σύσκεψης στο Μπούρτζι ο Δ. Κουτσούμπας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ (δείτε το βίντεο)
https://youtu.be/FJpMVjFVxv0
Από τις παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις συσκέψεις με κατοίκους και φορείς σε Μπούρτζι και Ψαχνά
Στο Μπούρτζι
Στο Μπούρτζι
Οι συσκέψεις που έγιναν σε Μπούρτζι και στα Ψαχνά, ξεκίνησαν με τους εκπροσώπους του Κόμματος να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων και να επαναλαμβάνουν πως τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα είναι με κάθε τρόπο στο πλευρό κάθε οικογένειας που έχει πληγεί.Πέρα από την καταγραφή των προβλημάτων, υπογράμμισαν πως στην ημερήσια διάταξη πρέπει να βρεθεί η οργάνωση της διεκδίκησης των αιτημάτων για την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των πληγέντων.
Παίρνοντας το λόγο, ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε για τη συμμετοχή στις συσκέψεις και επανέλαβε ότι «οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι, οι οπαδοί, όλοι είμαστε στο πλευρό σας. Εχουν κατεύθυνση από την ΚΕ του Κόμματος όλοι να συμβάλουν εθελοντικά, με προσωπική εργασία, να τεθούν στη διάθεση των μαζικών εδώ οργανώσεων και των τοπικών αρχών, των δήμων, των τοπικών συμβουλίων, έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος και βεβαίως όλοι μαζί να παλέψουμε τη διεκδίκηση αιτημάτων που και ώριμα είναι - υπερώριμα θα έλεγα είναι - και απαραίτητα να γίνουν εδώ και τώρα».
Απευθυνόμενος στους κατοίκους, είπε πως «θα προτιμούσα πρώτα να ακούσω εσάς τους ίδιους, έτσι ώστε από κοινού να καθορίσουμε ορισμένα ζητήματα, αιτήματα και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να παρέμβουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, το δήμο, έτσι ώστε πιο αποτελεσματικά να δουλέψουν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών, των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους και όχι μόνο, έχασαν τους ανθρώπους τους.
Και να ξεκινήσουν ουσιαστικά, αυτό που δεν γίνεται πάρα πολλά χρόνια τώρα - και γι' αυτό την πληρώνει κάθε χρόνο με πιο οξύ και οδυνηρό τρόπο η Εύβοια - οι απαραίτητες υποδομές, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής προστασίας, όλα αυτά που είναι απαραίτητα έτσι ώστε να μην έχουμε κάθε χρόνο θύματα, καταστροφές περιουσιών, σπιτιών των ανθρώπων που τα έφτιαξαν με χίλιους κόπους».
Να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας
Ο ΓΓ της ΚΕ τόνισε πως το ΚΚΕ συνεχώς βρίσκεται μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα, με όσες δυνάμεις διαθέτει, συνεχώς παλεύει και πιέζει στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων. «Θα θυμάστε όλοι ότι μόλις πριν ένα χρόνο, απ' τα Ψαχνά, είχαμε μιλήσει και είχαμε προειδοποιήσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα και δεν γίνουν ουσιαστικά έργα υποδομών θα πληρώσουμε με θύματα και καινούργιες καταστροφές», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:
«Και πριν περάσει ένας χρόνος, βλέπουμε αυτήν τη νέα καταστροφή, αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Οι κυβερνώντες, όπως και η Περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής, δεν έχουν δικαίωμα να λένε ότι έκαναν κάποια έργα, έχουν τις δικές τους ευθύνες. Δεν λύνονται τα προβλήματα με κάποιους σάκους δίπλα στα ρέματα και τα ποτάμια, ούτε με κάποια διάνοιξη, διαπλάτυνση της κοίτης των ποταμών ή των ρεμάτων. Ολα βέβαια βοηθούν, αλλά δεν λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα και απόδειξη είναι η καταστροφή, η τραγωδία αυτή που ζήσαμε και εδώ και στην ευρύτερη περιοχή. Αρα λοιπόν χρειάζονται γενναία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας».
Στα Ψαχνά
Στα Ψαχνά

Αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 100% των ζημιών

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι χρειάζονται πρώτα απ' όλα, άμεσα, τα ζητήματα των αποζημιώσεων, της επιχορήγησης, της χρηματοδότησης όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και στο 100%. Και όχι να γίνεται αυτό το αλισβερίσι και με μικροκομματικά κριτήρια το κάθε κόμμα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, να λένε «βάλε τόσο, βάλε τόσο» και να γίνεται διαπραγμάτευση λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω στα ψίχουλα που είναι να δώσουν.«Γι' αυτό εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση του 100% των αποζημιώσεων και για όλους τους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος έχει εδώ ή όχι την πρώτη κατοικία, ουσιαστικά αυτό το σπίτι που έφτιαξε κάποιος με χίλιους κόπους για να έρχεται το καλοκαίρι ή είναι το πατρικό ή το χρησιμοποιεί, έρχεται το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τα Σαββατοκύριακα και ουσιαστικά λειτουργεί ως πρώτη κατοικία», είπε και πρόσθεσε:
«Δεν επιτρέπεται τον 21ο αιώνα να μιλάμε για πρώτη κατοικία και όποιος έχει ένα σπιτάκι στο χωριό του να θεωρείται πλούσιος. Μιλάμε για ανθρώπους βιοπαλαιστές. Αρα, λοιπόν, το θέμα δεν είναι να αποζημιωθούν μόνο αυτοί που έχουν καταστροφές στην πρώτη τους κατοικία, αλλά όλοι χωρίς εξαίρεση. Ολες αυτές οι απαλλαγές, οι διευκολύνσεις που ανακοίνωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρατούν μόνο ένα εξάμηνο. Δηλαδή, μετά από 6 μήνες ο κόσμος θα έχει να πληρώσει και τους φόρους και τη δόση που τον κυνηγούν από παντού;».
Μεγάλες ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων και της ΕΕ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας τα περί «ακραίων φαινομένων» τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Αυτή είναι η κοινωνία των εκμεταλλευτών, είναι η κοινωνία του καπιταλιστικού κέρδους και μην μας μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά πάντα υπήρχαν, πάντα θα υπάρχει η έντονη βροχή, η πλημμύρα, οι αστραπές και οι καταιγίδες. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη, αντιπλημμυρική θωράκιση έτσι ώστε να προστατεύεται η περιουσία του κόσμου.
Αν είχαν φτιαχτεί οι κοίτες των ποταμών, τα γεφύρια, οι δρόμοι, αν γίνονταν τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα και μια σειρά τέτοια έργα, δεν θα θρηνούσαμε θύματα, θα προστατεύονταν η ζωή και η περιουσία των ανθρώπων των λαϊκών οικογενειών. Αρα λοιπόν το ζήτημα της ατομικής ευθύνης δεν είναι αυτό που μας λένε. Για τον κορονοϊό το ρίχνουν στην ατομική ευθύνη και δεν κοιτάνε τις ελλείψεις των γιατρών, των νοσηλευτών, των υποδομών. Ατομική ευθύνη μας λένε και για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές. Η κρατική ευθύνη πού είναι;
Ο κάθε άνθρωπος ατομικά κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Βλέπαμε πριν, με τα λάστιχα προσπαθούσαν οι άνθρωποι να καθαρίσουν ό,τι μπορούσαν. Ομως αυτά πρέπει να τα αναλάβουν συνεργεία των δήμων, της Περιφέρειας - που δεν υπάρχουν βέβαια υποδομές - αλλά και γι' αυτό χρειάζονται χρήματα, να πάρουν και τα μηχανήματα και τους ανθρώπους. Τόσοι άνεργοι είναι που μπορούν να επανδρώσουν αυτές τις υπηρεσίες, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τη λαϊκή οικογένεια, τους κατοίκους.
Εμείς θα τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα με αυτήν τη δύναμη που έχουμε και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, κάναμε παρέμβαση στην Κομισιόν, γιατί όπως ξέρετε η ΕΕ, που το παίζει αθώα και οι κυβερνώντες λένε πως είναι ο "παράδεισος" που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και θα μας προσφέρει ασφάλεια, είναι αυτή που εμποδίζει χρηματοδοτήσεις απ' τους προϋπολογισμούς για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για έργα αντισεισμικής θωράκισης, για αντιπυρικά έργα κ.λπ.
Αρα, πρέπει όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε, να βγούμε στους δρόμους του αγώνα. Το ΚΚΕ θα είναι μπροστά, δεν λύνονται όλα τα προβλήματα μόνο με μια Ερώτηση στη Βουλή, με μια πίεση στην κυβέρνηση. Εκεί είναι το πρόβλημα και σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Βεβαίως, όλα αυτά τα θέματα θέλουν και άλλες πολιτικές επιλογές απ' τους ίδιους τους κατοίκους. Δεν είναι της ώρας να το αναλύσουμε αυτό, αλλά είναι της ώρας να το συζητήσετε εσείς μεταξύ σας και να δείτε τι επιλογές κάνουμε κάθε φορά. Γιατί την προηγούμενη περίοδο ο καθένας έλεγε "φταίει ο προηγούμενος". Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - που όντως φταίει - που κυβέρνησε πέντε χρόνια και δεν έλυσε τα προβλήματα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πέρσι το καλοκαίρι έλεγε πως έφταιγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πάει λέγοντας. Δηλαδή, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "έχω τις λιγότερες ευθύνες γιατί ήμουν κυβέρνηση μόνο 5 χρόνια". Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω απ' τα μισά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ήταν υπουργοί που κυβέρνησαν είτε παρεΐτσα με τη ΝΔ, είτε μόνοι τους ως ΠΑΣΟΚ. Αρα λοιπόν μη μας λένε ότι δεν έχουν ευθύνες. Ολοι τους έχουν ευθύνες, γιατί τέτοια είναι η πολιτική τους, την οποία έχουν αποδεχθεί και υλοποιούν, δηλαδή την πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τα συμφέροντα των λίγων, του κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών και βεβαίως των συμμάχων τους διεθνώς. Είτε είναι η ΕΕ, είτε είναι οι Αμερικανοί, είτε το ΝΑΤΟ, είτε όλοι οι υπόλοιποι.
Εκεί είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Τώρα έχετε άλλες άμεσες προτεραιότητες, αλλά όταν αυτές τελειώσουν, σβήσουν και τα φώτα της δημοσιότητας, δεν πρέπει να ξεχαστούμε. Αυτά τα θέματα πρέπει συνεχώς να τα βάζουμε στο επίκεντρο και για τις πολιτικές επιλογές που κάνουμε».
Αγώνας και διεκδίκηση που θα βλέπει μπροστά
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις του στις συσκέψεις, λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας, ό,τι είναι δυνατό για να πιέσουμε στην κατεύθυνση για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις, να γίνουν τα έργα υποδομής και βεβαίως με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση όλων να περάσουμε κι αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και να πάμε μπροστά, μόνο μπροστά».
Οπως σημείωσε, «η μόνη λύση είναι ο λαϊκός αγώνας. Είναι ο αγώνας μέσα στους δρόμους, εδώ, στη Χαλκίδα, σ' όλη την Εύβοια, στην Αθήνα, έξω από τα υπουργεία, έξω απ' τη Βουλή. Στους δρόμους του αγώνα μόνο θα μπορέσουμε να βρούμε το δίκιο μας. Κι εκεί θα ενωθούμε όλοι, θα κάνουμε αυτήν τη μεγάλη συμμαχία, που θα είναι κοινωνική συμμαχία με σχέδιο για να πάρει τη διακυβέρνηση, δηλαδή την εξουσία πραγματικά η εργατική τάξη και ο λαός.
Γιατί, μας λένε "μα τι θα έκανε ή τι θα κάνει το ΚΚΕ αν κυβερνήσει"; Μα ακριβώς αυτό που λέμε, αυτό που θα κάνει πρώτα απ' όλα είναι να κοινωνικοποιήσει τη μεγάλη παραγωγή, τη μεγάλη ιδιοκτησία, να τη βάλει στον έλεγχο των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Να γίνει ο εργάτης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο λαϊκός άνθρωπος αυτός που θα έχει την εξουσία, που θα ελέγχει τους εκάστοτε υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση και θα διοικεί ο ίδιος και θα βάζει ο ίδιος, με βάση ένα κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τόπου.
Και η ανάπτυξη του τόπου σημαίνει εκτός από ανάπτυξη της παραγωγής, και αντιπλημμυρικά έργα, δασική και αντιπυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, σημαίνει Υγεία για τον λαό μας, για τα παιδιά μας, σημαίνει Παιδεία για τους νέους και τις νέες μας, σημαίνει όλα αυτά που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να ζει πραγματικά ελεύθερος.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, εμείς θα τα παλέψουμε τα ζητήματα και τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα. Γιατί όλα αυτά στο ίδιο πακέτο είναι. Κι αν δεν τα δεις έτσι ως πακέτο, έχασες τον μπούσουλα, θα ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής της υπόθεσης αυτής που λέγεται ανάπτυξη, που λέγεται προστασία της ζωής και των συμφερόντων των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου