Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Να ανακληθούν οι απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ.


Να ανακληθούν οι απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ. Κάτω τα χέρια από την εργατιά της ΛΑΡΚΟ.
Οι κυβερνήσεις θα κατεβάζουν νομοσχέδια για να μας φιμώσουν, εμείς θα τα κάνουμε στην πράξη κουρελόχαρτα......


Σήμερα 1η Ιουλίου 2020 από τις 6:00 μέχρι τις 9:00 το πρωί, την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση της κατάργησης των διαδηλώσεων,  οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας έχοντας μπροστά το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο μας, μία γροθιά μόνιμοι και εργολαβικοί, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας στο χώρο των γραφείων όπου ασκείται η διοίκηση των εκκαθαριστών  στο εργοστάσιο.

Απαιτούν να ανακληθούν  οι 3 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε εργαζόμενους των 650  ευρώ από την  εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ όπου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου. Επιχείρημα  του δουλεμπόρου εργολάβου,  όπου με σθένος υπερασπίστηκε η ειδική διαχείριση των διορισμένων  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κ.  Μελέτη, Μαράτου  και της εταιρείας deloitte, «τους απολύουμε διότι κλείνουν ένα χρόνο εργασίας και θα αποκτήσουν δικαιώματα».

Οι απολύσεις είναι συνέχεια της προκλητικότητας που έδειξε ο εκνευρισμένος από την αγωνιστικότητα 6 μηνών, Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (26/6/2020). Ξεδιάντροπα είπε ότι «οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ (μέσα στη φωτιά των Καμινιών του εργοστασίου και στα άγρια βουνά των μεταλλείων μετρούν 80 νεκρούς την ώρα εργασίας, εκατοντάδες θανάτους από  ασθένειες και εκατοντάδες σακατεμένους) χρωστάνε το μεροκάματο σε εμένα  και στον κ  Χατζηδάκη». «Τους πληρώνει ο ελληνικός λαός» είπε με περίσσιο θράσος, σε μία επιχείρηση πού έχει 300 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ετήσιος  και δυνατότητες που δεν έχουν αναπτυχθεί με πολιτική ευθύνη και αν τις είχαν αναπτύξει, αυτά θα ήταν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Οι απολύσεις και η επιχειρηματολογία τους είναι «λαγός» στο σχέδιο «εθελούσιων και μετατάξεων» πού προανήγγειλε η κυβέρνηση. Δείχνουν το αποτέλεσμα που θα έχει η υλοποίηση  της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, είτε αυτή την χαρίσουν και την πάρει ιδιώτης, είτε την κλείσουν. Εφόσον με νόμο τα πήρε όλα, ισοπέδωσε τα πάντα, τώρα, «ως καρότο, ως τυρί στην φάκα» της ανεργίας και της εξαθλίωσης προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι», να αμβλύνει το πολίτικο κόστος που έχουν δημιουργήσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι απορρίπτουν αυτά τα σχέδια. Απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξη της, την επαναφορά όλων των κεκτημένων, τη διασφάλιση ότι αυτή η τεράστια, ανεκτίμητη περιουσία, ανήκει και πρέπει να την καρπώνεται ο ελληνικός λαός.

Αυτή τη στιγμή με εντολή, σχεδιασμό, ευθύνη της Κυβέρνησης και με εκτελεστικό όργανο τη διορισμένη ειδική διαχείριση, στη ΛΑΡΚΟ συντελείται έγκλημα εις βάρος όλου του ελληνικού λαού. «Τους πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη». Πηγαίνουν την ΛΑΡΚΟ πεσκέσι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εξυπηρετούν ημετέρους.  Καλούμε την Εργατική τάξη να τους καταδικάσει, το λαό να ξεσηκωθεί.

Τη ΛΑΡΚΟ την βάλανε σε ειδική διαχείριση με πρόσχημα τα χρέη  των 450 εκατομμύριων ευρώ και το «πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων». Τα 360 εκατομμύρια ευρώ είναι φέσι από την μέτοχο της ΛΑΡΚΟ  ΔΕΗ μέσα  από συνειδητές υπερτιμολογήσεις που πραγματοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις  . Ενδεικτικά όλες οι επιχειρήσεις σαν τη ΛΑΡΚΟ πληρώνουν τη MWH 28 ευρώ και η ΛΑΡΚΟ μέχρι και σήμερα, με νωπή υπογραφή της διαχείρισης, 72. Αν γίνει λογαριασμός η ΔΕΗ χρωστά στη ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Της ρίξανε το «πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων» για να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να την πνίξουν οικονομικά. Οι ίδιοι λένε ότι με την ιδιωτικοποίηση το πρόστιμο θα διαγραφεί.

Αυτή τη στιγμή η αξία των ετοιμοπαράδοτων πρώτων υλών που προωθούν ως προίκα αλλά και η εξυπηρέτηση ημετέρων καταγράφεται ως εξής: 
  • 300 εκατομμύρια ευρώ πλούσιας σε Ni  σκόνης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. 
  • Σκραπ καθαρού νικελίου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όπου η ειδική διαχείριση μάλλον αρχικά δεν το είχε καταγράψει. Προχώρησε (αν προχώρησε, δεν επιτρέπουν έλεγχο από τους εργαζόμενους, μας καλούν να εμπιστευτούμε  το «αγγελικό»  σύστημα τους), στην καταγραφή μετά από καταγγελίες των Σωματείων. Η αξία του εκτιμάτε για αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από ότι διαρρέει από του ίδιους ετοιμάζονται να το πουλήσουν.
  • 2 εκατομμύρια τόνους ετοιμοπαράδοτο τριμμένο πλούσιο μετάλλευμα  αξίας δεκάδων εκατομμύριων ευρώ στα μεταλλεία Καστοριάς τα οποία τα έχουν σφραγίσει, κλέβοντας το δεδουλευμένο 6 μηνών  μόχθο των μεταφορών.
  • Στα μεταλλεία της Εύβοιας η ειδική διαχείριση έδωσε πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβο για να πραγματοποιηθεί  αποκάλυψη μεταλλεύματος. Θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο του 2020 παραδίνοντας έτσι και άλλη προίκα στους μνηστήρες.
  • Στους μεγαλοεργολάβους έδωσε αυξήσεις σε διάφορες εργασίες, όπως στην εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ που πραγματοποίησε τρεις απολύσεις «διότι κλείνουν ένα χρόνο εργασίας και θα αποκτήσουν δικαιώματα». Ο δουλέμπορος με τεκμηριωμένα στοιχεία κοστίζει περισσότερο στην ΛΑΡΚΟ από το να  ενσωματωθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο μόνιμο προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου και να στείλουν στα τσακίδια τους δουλέμπορους.
  • Προετοιμάζουν για προίκα όλες τις αδειοδοτήσεις και τις υποδομές που έχει ήδη η ΛΑΡΚΟ και  δίνουν τεράστιες δυνατότητες σε αυτή, όπως π.χ.: εκμεταλλεύσεις πλούσιων μεταλλείων, φοτοβολταικων πάρκων 1000 MW, επέκτασης μεγάλου λιμανιού, αγωγού φυσικού αερίου, αδειοδοτημένο και σε λειτουργία ΧΥΤΑ (ΛΙΑΒΔΑ), δυο οικισμούς κ.α
  • Απαξιώνουν πλήρως με την συνειδητή υπολειτουργία τις δυνατότητες των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και της τεχνοδοσίας των εργαζομένων, σε εργοστάσιο και μεταλλεία. Η μεγάλες ζημιές διαδέχονται η μια την άλλη, η ασφάλεια των εργαζομένων είναι σε κίνδυνο. 

Στους εργαζόμενους έκοψε Δώρα, επίδομα κανονικής αδείας, πάνω από το 25% στο μηνιαίο μισθό επιπλέον. Έχει καταργήσει  τις αποζημιώσεις, διέκοψαν το ασφαλιστήριο ζωής και το παίζουν κουβαρντάδες με την επιστροφή του αποθεματικού που έχει παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους .

Χωρίς ντροπή και τσίπα,  με διάφορα ψευτοεπιχειρήματα που λύνονται με ένα τηλεφώνημα, με μία εντολή, δεν έχουν καταβάλει ούτε τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται από τη ΛΑΡΚΟ και από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο οι οικογένειες των 6 συναδέλφων που χάθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος, είτε από εργατικό ατύχημα, είτε από ασθένεια. 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν θα κάνουν πίσω. Μέσα από το συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε χθες τα σωματεία προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Άμεσα θα προβούμε σε γενικές συνελεύσεις και θα κλιμακώσουμε με διάφορες μορφές.

Σήμερα πήρανε για ακόμη μία φορά μία συμβολική αλλά δυναμική απάντηση. Αν μέχρι αύριο δεν ανακληθούν οι απολύσεις, οι συνάδελφοι δεν μπουν στην εργασία, το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου θα παρθούν αποφάσεις δυναμικών κινητοποιήσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συσπειρωθούν δυναμικά στα σωματεία, να έχουν επαγρύπνηση, ενότητα και αποφασιστικότητα.
Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δε σκύβει το κεφάλι. Το δίκιο της θα βρει με ενότητα και πάλη. 
 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου