Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Για την προσωρινή μετεγκατάσταση του 1ου δημοτικού και του ειδικού σχολείου Άμφισσας σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου


Την προσωρινή μεταστέγαση του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας για δύο χρόνια σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ....
μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της νέας πτέρυγας του σχολικού συγκροτήματος και την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας αποφάσισε στη «δια περιφοράς» συνεδρίαση της 27/7/2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών. Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, η δημοτική αρχή Δελφών γνωστοποίησε το θέμα την ίδια μέρα το πρωί ως έκτακτο που δεν παίρνει αναβολή, δίχως συγκεκριμένη εισήγηση, παρά μόνο με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, το οποίο και μας γνωστοποιήθηκε δυο (2) ώρες πριν τη συνεδρίαση. 
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, είναι γνωστό πως δεν συμβάλλουμε στη νομιμοποίηση της διαχείρισης που ασκεί η δημοτική αρχή, των εκβιαστικών διλημμάτων που συνηθίζει να φέρνει και των διαδικασιών που ακολουθεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντικειμενικά και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αδυνατούσαμε να παρευρεθούμε σε συνεδρίαση με αυτούς τους όρους και κατά συνέπεια απείχαμε απ’ τη διαδικασία με το παρακάτω σκεπτικό:
α) Ως προς την ουσία του ζητήματος, δηλαδή την μετεγκατάσταση προσωρινά των δύο σχολείων στους χώρους του Γεωπονικού δεν διαφωνούμε. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν προβάλει αντιρρήσεις οι γονείς των μαθητών απ’ όσο γνωρίζουμε. Με την προϋπόθεση βέβαια να πληρούνται όλοι οι όροι που βάλανε και όσοι άλλοι πρέπει να ισχύουν για κάθε σχολική μονάδα, όταν ανοίξουν τα σχολειά το Σεπτέμβρη. Αν και δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 7/9 που θα μπούνε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στις νέες τάξεις, αυτά θα έχουν γίνει, καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της σχολική χρονιάς είναι πολύ μικρό για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης που απαιτούνται στα κτίρια του Γεωπονικού. 
β) Διαφωνούμε όμως ως προς τον τρόπο και το χρόνο που μπαίνει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για απόφαση. Καταμεσής του καλοκαιριού, ένα και μόνο θέμα ως κατεπείγον, με την πρόσκληση να έρχεται Δευτέρα μεσημέρι, δίχως εισήγηση που να αναπτύσσει το θέμα και να αιτιολογεί το κατεπείγον για να ψηφιστεί την ίδια μέρα το απόγευμα στις 18:00. Ενώ και την ίδια την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Γεωπονικού τη λάβαμε μόλις 2 ώρες πριν τη συνεδρίαση. Για ένα ζήτημα όπως το νέο κτίριο του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας που είναι σε εκκρεμότητα χρόνια τώρα και με χίλιες καθυστερήσεις βγαίνει ο διαγωνισμός το επόμενο διάστημα, η μετεγκατάσταση του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας για όσο διαρκέσουν οι εργασίες και η απρόσκοπτη λειτουργία τους, είναι ένα ζήτημα που έπρεπε να έχει δρομολογηθεί και να έχει επιλυθεί απ’ την αρχή, απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή κιόλας. Να είναι σε γνώση και να έχει τη σύμφωνη γνώμη γονιών και εκπαιδευτικών, του Δημοτικού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε έγκαιρα. Αυτό άνετα θα μπορούσε να είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ότι δεν έγινε και έρχεται «τσάτρα-πάτρα» ένα μήνα πριν τη νέα σχολική χρονιά, σημαίνει κατά την άποψή μας προχειρότητα στη διαχείριση και αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, αδιαφορία για την έγκαιρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, απαξίωση του Συμβουλίου και των συμβούλων με τον τρόπο που για άλλη μια φορά εισάγεται ένα τόσο σημαντικό θέμα για ψήφιση.
γ) Τέλος, με αφορμή αυτή την εξέλιξη, να σημειώσουμε πως κατά την εκτίμησή μας, η παραχώρηση προς χρήση εγκαταστάσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο Δήμο Δελφών, έστω και προσωρινά για δύο χρόνια, σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας κλεισίματος των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Άμφισσα. Κάτι που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της απαξίωσής τους τα προηγούμενα χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, με τη σημερινή να ετοιμάζεται να βάλει και τυπικά κάποια στιγμή λουκέτο στο ίδρυμα. Αν θες ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα να λειτουργήσει με αξιώσεις και να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση, δεν αφήνεις τα κτίρια ασυντήρητα, τις σχολές δίχως αντικείμενο, προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση. Αν πάλι θες να απεμπλακείς από κάτι που θεωρείς «βαρίδι», όπως είναι το πρώην ΤΕΙ Άμφισσας για το Γεωπονικό Αθηνών, αρχίζεις τις παραχωρήσεις για έκτακτες στην αρχή ανάγκες όπως η συγκεκριμένη, για να προχωρήσει η διαδικασία ομαλά και δίχως να προκαλέσεις την κοινωνική κατακραυγή. Απορούμε πραγματικά πότε η δημοτική αρχή, το Υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που έχουν φλομώσει στα παχιά λόγια το λαό όλα αυτά τα χρόνια, θα του πούνε την αλήθεια για το μέλλον των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχεδιάζουν και υλοποιούν για την περιοχή της Άμφισσας.         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου