Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Ανακαλύψτε την Αθήνα 1917 ! Εντυπωσιακό βίντεο: Η Αθήνα πριν από 100 χρόνια σε 3D απεικόνιση!


Ανακαλύψτε την Αθήνα 1917 !
Εντυπωσιακό βίντεο: Η Αθήνα πριν από 100 χρόνια σε 3D απεικόνιση!
Την άνοιξη του 1917, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Γάλλοι στρατιώτες καταφθάνουν στην Αθήνα.....
Η παρουσία τους γίνεται αφορμή για μια εξαιρετική περιήγηση στα μνημεία και το αστικό τοπίο της εποχής πριν από την ριζική μεταμόρφωση της πόλης στις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Δεν πρόκειται για ταξιδιωτικές αποτυπώσεις Γάλλων περιηγητών, ούτε για τεκμήρια από τη μεγάλη γαλλική αρχαιολογική ανασκαφή στους Δελφούς, στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ένα σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό του 1917 που εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προέρχεται από τα γαλλικά στρατιωτικά αρχεία, με λήψεις που τράβηξαν δύο Γάλλοι στρατιώτες – φωτογράφοι ενός εκστρατευτικού σώματος 5000 Γάλλων της συμμαχικής «Στρατιάς της Ανατολής» στην Αθήνα, προκειμένου να στηρίξει την επάνοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου και την επίσημη είσοδο του συνόλου της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ.
Το «βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής» που στρατοπέδευε στη Θεσσαλονίκη από το 1915 δρώντας στα Βαλκάνια στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, αντίκρισε κατεβαίνοντας το 1917 στην Αθήνα την όξυνση του Εθνικού Διχασμού μεταξύ φιλοβασιλικών και φιλοβενιζελικών. Είχε κορυφωθεί το 1916 με τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι Σύμμαχοι στην «Παλαιά Ελλάδα», προκειμένου να υποχωρήσει ο Κωνσταντίνος και μετά τα « Νοεμβριανά», την πρώτη ένοπλη σύγκρουση στο κέντρο της Αθήνας.
Βίντεο: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου