Η κατάντια μερίδας του ελληνικού τύπου - έντυπου και
κυρίως ηλεκτρονικού και τα ελλείμματα στην εξωτερική πολιτική!.....
Επί αρκετές ημέρες το θέμα με την νέα πρόκληση των Τούρκων στον Έβρο υπάρχει στις <<μέσα>> σελίδες εφημερίδων και σχεδόν σε όλα τα κάπως εξειδικευμένα σάιτ αμυντικού προσανατολισμού και μερικά άλλα. Με πλήρες ή σχεδόν πλήρες ρεπορτάζ.
Σήμερα το έκανε θέμα η αγγλική << Sun>>, ίσως και μια άλλη, επίσης αγγλική. Ως εκ θαύματος, το θέμα πέρασε αμέσως στα κεντρικά Δελτία Ειδήσεων των μεγάλων καναλιών!
Πάνω από 25 τηλεφωνήματα έχω δεχθεί από όλη την Ελλάδα, αμέσως μόλις " παίχθηκε " το θέμα στα Κανάλια! Και καθώς ΔΕΝ είχα δει τις τηλεοπτικές ειδήσεις, στην αρχή απόρησα γιατί με ρωτάνε τόσοι. Μέχρι που ρώτησα και ...έμαθα.
Τα συμπεράσματα για μένα είναι πολλά. Βασικά για την ποιότητα μερίδας τύπου μας: Είτε γιατί δεν είχε πειστεί για την σοβαρότητα της είδηση κάποιων ρεπόρτερ είτε γιατί ενώ το ήξεραν το κρατούσαν υπερβολικά χαμηλά ή το "έπνιξαν" ακριβώς γιατί αυτή ήταν η γραμμή των ΥΠΕΞ/ΥΕΘΑ (έλα μωρέ, μερικές δεκάδες μέτρα είναι..., θα συζητήσουμε...). Ή αυτή ήταν η δημοσιογραφική αξιολόγηση.
Εξίσου σοβαρό συμπέρασμα βγαίνει για το ποιος καθορίζει την ατζέντα: Με το που ασχολήθηκαν - και σωστά!- 1-2 ξένες εφημερίδες, άλλαξε η εικόνα και η αξιολόγηση από την πλευρά των μιντιαρχών και ...έγινε θεματάρα! Έγινε θεματάρα και στα ελληνικά ΜΜΕ και μπήκε με άλλη ταχύτητα πλέον στο περιβάλλον της ελληνοτουρκικής ατζέντας "διαφορών". Με όρους όχι επιλογής μας ( σωστούς ή λάθος, δεν το εξετάζω εδώ), αλλά εισαγωγής απ έξω...
Κάποια ελλείμματα διαπιστώνω...Σε πολλά επίπεδα...
Εύχομαι να είναι μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος....
Για ποια μερίδα μιλάμε ότι είναι αναξιόπιστη, για ολόκληρο ταψί να λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή