Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αρωγός του αντιλαϊκού κυβερνητικού σχεδιασμού και των επιχειρηματικών σχεδιασμών στους δήμους


Ανακοίνωση του Κώστα Πελετίδη, εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας....


Με αιχμή τη συμμετοχή των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ, τη συνεργασία ΚΕΔΕ με κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ώστε να επιταχυνθεί η λεγόμενη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους δήμους και ο ρόλος τους στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, το ΔΣ ΚΕΔΕ συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνοντας "την κοινή στρατηγική τους" όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και από τις δυο πλευρές. Η παρουσία ευρύτατου κυβερνητικού κλιμακίου στη συνάντηση υπογράμμισε την προτεραιότητα κυβέρνησης - ΚΕΔΕ στις νέες επιχειρηματικές μπίζνες που μπαίνουν μπροστά για απορρίμματα, ανακύκλωση, ηλεκτροκίνηση, τομείς που ιεραρχούνται στην ατζέντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Η επιμονή της ΚΕΔΕ στο βάθεμα της διοικητικής μεταρρύθμισης σε επίπεδο κράτους και Τοπικής Διοίκησης είναι διαχρονική και αγκαλιάζει το σύνολο των δυνάμεων που την συγκροτούν. Ζήτημα που καταδείχτηκε και στη συνάντηση στο Μαξίμου. Διακαής στόχος τους η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, το πιο σφιχτό δέσιμο των δήμων με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, παραδίδοντάς τους σειρά από πόρους και τομείς όπως η γη, το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εμπορευματοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών όπως η Πρόνοια, η Παιδεία και η Υγεία που είναι στη σειρά. Μια πολιτική που αποδεδειγμένα ("Καποδίστριας" - "Καλλικράτης" - "Κλεισθενης Ι") έδρασε και δρα ενάντια στα λαϊκά - εργατικά δικαιώματα και αγωνίες. Φορτώνει τα βάρη της λειτουργίας των δήμων στους δημότες, εντείνει τις ανισότητες μεταξύ των δήμων (π.χ. ορεινοί, μικροί νησιώτικοί), τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στις πόλεις και τα χωριά μας.
Με δεδομένη δε την υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεσμευτικά -με βάση τους μνημονιακούς νόμους και που ποτέ δεν μπήκαν σε αμφισβήτηση από την ηγεσία της ΚΕΔΕ- τα όρια του δημοσιονομικού κορσέ, είναι θεωρούμε προσχηματική κάθε αναφορά τους για "χρηματοδότηση των δήμων με βάση το νόμο" και ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση να προβάλλει η ΚΕΔΕ το αίτημα της "μεταφοράς φορολογικής εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση" που θα συνοδεύεται "με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης τοπικών εσόδων" καθώς αναφέρει , σε συνθήκες που ο λαός μας σηκώνει την καταιγιστική φοροεπιδρομή κράτους, δήμων και το εισόδημά του έχει κατακρεουργηθεί.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ δεν είναι καινούργιες, η πολιτική της σταθερά λαγός και αρωγός των κυβερνητικών σχεδιασμών και της σημερινής. Αυτός που πληρώνει το μάρμαρο είναι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι στους δήμους.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό πρόβαλε το αίτημα της ουσιαστικής οικονομικής επιχορήγησης των δήμων και της κάλυψης των αναγκών τους. Τη χρηματοδότησή τους είτε από εθνικούς πόρους είτε από πόρους του ΕΣΠΑ για τη στήριξη όλων των υποδομών στους δήμους που χρόνια παραμένουν λειψές, ασυντήρητες και καθηλωμένες σε απαράδεκτα επίπεδα.
Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους, να σταματήσει το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων -που στους δήμους συντηρούν τα προγράμματα εκμετάλλευσης και ανακύκλωσης των εργαζομένων, υποβαθμίζουν και ιδιωτικοποιούν δομές και υπηρεσίες. Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στα διάφορα προγράμματα που παραμένουν σε χρόνια ομηρία όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, τα Κέντρα Κοινότητας, οι σχολικές καθαρίστριες, οι δομές των αστέγων, δομές κρίσιμες για τη στήριξη της οικογένειας, του παιδιού κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου