Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Βασικά σημεία τοποθέτησης του Γιάννη Οικονόμου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων


Συμμετέχω σήμερα στη συνεδρίαση αυτή διότι πεποίθηση μου είναι ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν είναι μόνο για να εμφανίζονται στους χορούς, στις πίτες και στις παρελάσεις αλλά και σε δύσκολα θέματα. ....
 
Είναι υποχρέωση μου να ακούσω τις απόψεις, τις αγωνίες και τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα θέλω να στηρίξω τον εθνικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος και θέλω να σταθώ και στο πλευρό της πατρίδας γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα νησιά μας είναι εκρηκτική και επικίνδυνη. 

Σχετικά με τη Μαυρομαντήλα διατυπώνονται ενστάσεις, προβληματισμοί και ερωτηματικά στους οποίους οφείλουμε να απαντήσουμε όμως εκτιμώ ότι ακριβώς οι ίδιοι προβληματισμοί θα διατυπώνονταν αν αντί για τη Μαυρομαντήλα συζητούσαμε για τα Γαλανεικα, τις Θερμοπύλες, τα Λουτρά Υπάτης, το Παγκράτι. το Κέντρο της Λαμίας την Άμπλιανη, το Μοσχοχώρι, ή οποιοδήποτε άλλο Δήμο της Φθιώτιδας. 

Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να διασφαλίσουμε ότι αυτό που θα γίνει εκεί που τελικά θα αποφασιστεί να πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας, υγείας και υγιεινής αξιοπρεπούς διαβίωσης, φύλαξης, εκπαίδευσης και ο, τι απαιτείται προκειμένου να μην επαληθεύουν οι φόβοι και οι δικαιολογημένες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για εικόνες σαν και αυτές που βλέπουν στις τηλεοράσεις όπου κινδυνεύουν περιουσίες και άνθρωποι. 

Αυτοί που θα μετακινηθούν θα είναι ομοιογενείς πληθυσμοί κυρίως οικογένειες, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης για την απονομή ασύλου γεγονός που σημαίνει ότι βάση του καινούργιου νόμου που ψηφίσαμε κάθε παραβατική συμπεριφορά θα τους αποβάλει αυτόματα από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και θα τους οδηγεί σε επιστροφή στη χώρα προέλευσης. 

Σχετικά για το γιατί δεν νοικιάζονται μαζικά διαμερίσματα (πρόγραμμα Εστία) θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα διαμερίσματα πηγαίνουν όσοι έχουν ήδη μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρα, τους έχει χορηγηθεί ή είναι πολύ κοντά στο να τους χορηγηθεί άσυλο και κατά κανόνα μένουν όσοι έχουν αποφασίσει να διαμείνουν μόνιμα στη χώρα. Επιπλέον η δυνατότητα του προγράμματος εστία είναι για 25.000 άτομα ενώ στα νησιά μας σήμερα βρίσκονται πάνω από 45.000. 

Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τα ζητήματα που τίθενται από την τοπική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο να απαντηθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στην ενότητα αυτή θα τοποθετηθώ πιο συγκεκριμένα αμέσως μετά τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης. 

Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να μας διχάσει. Το μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό ζήτημα θα το έχουμε μπροστά μας για αρκετό καιρό και δεν έχει νόημα να το αντιμετωπίζουμε ούτε με ντρίμπλες, ούτε με υπεκφυγές, ούτε επιζητώντας το χειροκρότημα, ούτε φοβούμενοι την αποδοκιμασία . Χρειάζεται αλήθεια, ευθύνη και να λέμε παντού τα ίδια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου