Με το σχέδιο νόμου, που ψηφίστηκε σήμερα, η
Κυβέρνηση δεν κατάργησε πανεπιστημιακά τμήματα, που λειτουργούν, όπως σκόπιμα
και παραπλανητικά διακινούν οι οπαδοί των πιο παρωχημένων και αναχρονιστικών
αντιλήψεων για την ανώτατη εκπαίδευση.....
Εκείνοι που στήριξαν το νόμο Γαβρόγλου,
τον χειρότερο και πιο καταστροφικό νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού
–μεταξύ άλλων- κατήργησε τα ΤΕΙ, διαλύοντας «εν μία νυκτί» την τεχνολογική
εκπαίδευση στη χώρα.Κατά συνέπεια δεν καταργούνται τα τμήματα, που ήδη λειτουργούν στην Άμφισσα. Το Τμήμα μάλιστα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ενισχύεται με την πρόσληψη 6 μελών ΔΕΠ.
Με το άρθρο 33 του νόμου αναστέλλεται, εωσότου αξιολογηθούν από την ανεξάρτητη αρχή που συστήνεται, η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού, που δεν λειτούργησε ποτέ. Το Τμήμα αυτό θα λειτουργούσε τάχα στην Άμφισσα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ασφαλώς γνώριζαν όσοι συνέπραξαν στην δημιουργία του ότι ήταν αδύνατη η λειτουργία του. Ήταν ένα ακόμα μεγάλο ψέμα. Ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσοι σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρονται για την αναστολή λειτουργίας ενός θνησιγενούς τμήματος, έπρεπε να ψέγουν αυτούς, που με βουλευτική τροπολογία δύο σειρών, γραμμένη στο γόνατο, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς την προηγούμενη γνώμη του φορέα που οι ίδιοι είχαν συστήσει για την ίδρυση, κατάργηση κλπ τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησαν επιπόλαια για να εξαπατήσουν το λαό της Φωκίδας σε δήθεν ίδρυση νέου πανεπιστημιακού τμήματος.
Ο τρόπος που ενήργησαν δείχνει πόσο σέβονται το λαό της Φωκίδας και πόσο νοιάζονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Στις προσβλητικές για την ελληνική κοινωνία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση βουλευτικές τροπολογίες, βάσει των οποίων ιδρύθηκαν νέα πανεπιστημιακά τμήματα, μεταξύ των οποίων και της Άμφισσας, αναφέρθηκε σήμερα στην ομιλία της στη Βουλή και η Υπουργός Παιδείας.
Παραθέτω από τα πρακτικά της Βουλής το σχετικό απόσπασμα: «….Και επειδή ξεχνάμε καμιά φορά σε αυτή την Αίθουσα, να θυμίσω για παράδειγμα πώς ιδρύθηκε ένα τμήμα με Βουλευτική τροπολογία τελευταίων λεπτών και με αιτιολογία δυόμισι γραμμών: «Ιδρύεται Τμήμα για την ίδρυση του οποίου έχει ενημερωθεί και είναι σύμφωνη η Διοικούσα Επιτροπή». Έτσι ίδρυε ο ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακά τμήματα και εμείς λέμε ότι δεν αξίζουν τα παιδιά μας να υπάρχει τέτοιος ακαδημαϊκός χάρτης, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Καταθέτω στα Πρακτικά την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο άναρχης, αυθαίρετης, άκριτης αναδιάταξης τα τελευταία χρόνια. Συμβιβασμοί, εξυπηρέτηση συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων, κοντόφθαλμος στρατηγικός σχεδιασμός, έλλειψη μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Σε αυτήν την Αίθουσα ήμασταν όλοι ή κάποιοι όταν είδαμε να δημιουργούνται πανεπιστημιακά τμήματα στο παρά πέντε της ψήφισης νομοθετημάτων με βουλευτικές τροπολογίες με μόλις δύο προτάσεις αιτιολόγηση, ενώ ταυτόχρονα οι δυνατότητες και οι προοπτικές ανάπτυξης και αναβάθμισης της παιδείας είναι εξαιρετικά σημαντικές. Με το παρόν νομοσχέδιο δημιουργούμε μια σύγχρονη λειτουργική και αποτελεσματική Ανεξάρτητη Αρχή, μια Αρχή για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την πιστοποίηση, τη διασφάλιση της ποιότητας προγραμμάτων σπουδών και ιδρυμάτων και θέτουμε ως στόχο η νέα αυτή Αρχή να καταστεί κεντρικός πυλώνας λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης και να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση και αναβάθμισή της. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες μέσα στις οποίες η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση θα ανθίσει και το ανθρώπινο δυναμικό της θα μεγαλουργήσει…."
Μπράβο στο μπλογκ. Είναι το μόνο που δημοσιεύει και τις δυο απόψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την αναγνώριση των τίτλων του κάθε λογής ιδιωτικού κολεγίου και την εξίσωση του με τα πτυχία των πανεπιστημίων τι έχετε να πείτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Γαλαμάτης σχολιάζει στο facebook:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Από χθες, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, απόφοιτοι κολεγίων με πτυχία χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά...
αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, θα μπορούν να προσλαμβάνονται στα σχολεία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι εξ αυτών θα επιλεγούν από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για να διδάξουν στους μαθητές τους»