Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Αναστάτωση στην αυτοδοιοίκηση με την κατάργηση του «ΦιλόΔημος»


Στέφανος Σταμέλλος

Με την τοποθέτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών την προηγούμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος "ΦιλόΔημος"......
Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι εκατοντάδες έργα των Δήμων –502 έργα αναφέρονται στο ρεπορτάζ-  τουλάχιστον «παγώνουν», αν δεν ακυρώνονται, ή μετατίθενται χρονικά για το επόμενο τετραετές πρόγραμμα, που ΘΑ εξαγγείλει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση. 
Το “ΦιλόΔημος” ήταν ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αυτοδιοίκηση, γιατί έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να αντλούν χρήματα για πολύ κρίσιμα έργα υποδομών, ποιότητας ζωής, αθλητικών εγκαταστάσεων, ύδρευσης και αποχέτευσης. Βασίζονταν σε μια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα, η οποία δεν επέτρεπε στον κάθε υπουργό να πριμοδοτεί αρεστούς δημάρχους, όπως συμβαίνει συνήθως. Γι’ αυτό και είχε κερδίσει την εκτίμηση όλων των δημάρχων της χώρας.  Η απόφαση για την κατάργηση του προγράμματος κρύβει την επιλογή της κυβέρνησης να διακόψει ό,τι θετικό θυμίζει την προηγούμενη κυβέρνηση, στα πλαίσια της αναβίωσης των παλαιοκομματικών πελατειακών δικτύων. 
Στο δήμο Λαμίας αρκετά είναι τα έργα που εντάχθηκαν ή ήταν να ενταχθούν στο “ΦιλόΔημος”, όπως: Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών, Προμήθεια μηχανημάτων έργου, Βελτίωση αγροτικής οδού από ΧΥΤΑ Λαμίας προς Παλαιοχώρι, το πάρκο ζωοφιλίας, η ολοκλήρωση των υποδομών του αθλητικού σταδίου στην Καμαρίτσα κλπ. Επίσης, στη ΔΕΥΑΛ η Επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων του Βιολογικού και η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και Αγωγού Μεταφοράς στο Φραντζή. Σίγουρα αυτό σημαίνει μια «τρύπα» στο σχεδιασμό και της νέας δημοτικής αρχής. 
Η αναστάτωση στην αυτοδιοίκηση είναι δεδομένη. Η κατάργηση του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα  και για τα έργα, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για τα έργα που οι δήμοι είχαν προγραμματίσει και ανέμεναν την ένταξη για χρηματοδότηση. Οι λόγοι κατάργησης δεν πείθουν, ενώ η αναγγελία ότι θα γίνει νέο πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το “ΦιλόΔημος” με την αναφορά σε “πραγματικά λεφτά”, προσβάλει τη νοημοσύνη και των αιρετών και των πολιτών. 


1 σχόλιο: