Το Κωρύκειο Άντρο στον Παρνασσό είναι ένα από τα σπουδαιότερα και ιερότερα σπήλαια της ΕΛΛΑΔΑΣ με ιστορία και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη του χρόνου.
Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον Θεό Πάνα και την νύμφη Κωρυκεία......
Στο εσωτερικό του στο παρελθόν, ανακαλύφθηκαν πάρα πολλά ευρήματα, που μαρτυρούν την χρήση του σπηλαίου ως λατρευτικού χώρου στην αρχαιότητα.
Στην είσοδο και χαραγμένη πάνω σε έναν μεγάλο βράχο που υπάρχει εκεί, βρίσκεται μια επιγραφή που λέει " ΕΥΣΤΡΑΤΟΣ ΑΛΚΙΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΥΣΣΙΟΣ ΣΥΝΠΕΡΙΠΟΛΩ ΠΑΝΙ ΝΥΜΦΑΙΣ".
Εύκολα μπορεί ο επισκέπτης να δει και διάφορα μικρά λαξεύματα πανω σε αυτόν τον βραχο, που μαρτυρουν ότι ίσως κάποτε εκει, ήταν τοποθετημένο κάποιο μικρό άγαλμα.
Στο βάθος του σπηλαίου πριν το ΑΔΥΤΟΝ υπάρχει μια άλλη χαραγμένη επιγραφή που λέει: " ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ".
Ένα ακόμη πολύ χαρακτηριστικό σημείο μέσα στο σπήλαιο είναι ένας μεγάλος σταλαγμιτικός όγκος, στα αριστερά της πρώτης μεγάλης αίθουσας, που ονομάζεται ΤΡΑΠΕΖΑ.
Εκεί εικάζεται ότι άφηναν τις προσφορές τους οι επισκέπτες προσκυνητές στην αρχαιότητα.
Ακόμα και στις μέρες μας, κάποιοι συνεχίζουν να αφήνουν τις μικρές και λιτές προσφορές τους, (λουλούδια, φρούτα, μικρά αντικείμενα, κοχυλάκια), στο ίδιο μέρος, συνεχίζοντας την παράδοση χιλιάδων ετών.
Οι ντόπιοι ονομάζουν το σπήλαιο και "Σαρανταύλι" και αυτό εξ αιτίας της εκπληκτικής ακουστικής που έχει στον πρώτο μεγάλο θάλαμο του.
Στην αρχαιότητα πομπή ξεκινούσε από τους Δελφούς ακολουθώντας το πανάρχαιο μονοπάτι που υπάρχει ακόμη και σήμερα από το χωριό Δελφοί και έφταναν στο σπήλαιο για να προσκυνήσουν και να τελέσουν τις εορτές και τα μυστήρια που έπρεπε.
Το μονοπάτι αυτό, που μεγάλο τμήμα του σώζεται μέχρι σήμερα, ξεκινά δίπλα από το σπίτι του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, που τώρα έχει μετατραπεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο.
Υπάρχει και ο θρύλος ότι από το ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟ ξεκινούσε ¨υπόνομος¨ ,¨τούνελ" που κατέληγε στο ιερό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στο μαντείο των Δελφών.
Η πληροφορία αυτή υπάρχει στο βιβλίο της Άννας Πετροχείλου ¨ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ¨.
Νομίζω ότι όποιος βρεθεί στην περιοχή θα άξιζε να επισκεφθεί το σπήλαιο που είναι γνωστό στους περισσότερους κατοίκους της ΑΡΑΧΟΒΑΣ και των ΔΕΛΦΩΝ.
Προσεγγίστε με σεβασμό τον ιερό αυτό τόπο και αφουγκραστείτε με ησυχία και ηρεμία, όλα αυτά που ¨εκπέμπει¨ το μέρος αυτό.
Έπειτα σηκώστε το βλέμμα σας προς το ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟ που στέκει επιβλητικός απέναντι και νοιώστε το δέος μέσα στην καρδιά και την ψυχή σας, από την ομορφιά του.
Τώρα βρίσκεστε σε ένα από τα ΙΕΡΟΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ. Τον ΠΑΡΝΑΣΣΟ!!!
Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΑΧΟΒΑΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΘΑΛΑΜΟ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΗΧΩ
ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΩΡΥΚΕΙΟ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ¨ΤΡΑΠΕΖΑ¨
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΔΥΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ "ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΣ ΔΕΛΦΟΥΣ"
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΣΤΟ ΚΩΡΥΚΕΙΟ
Πηγη:users.ntua.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.