Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Για την “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού


«Γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο και στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το κύριο χαρακτηριστικό του περιβόητου «αναπτυξιακού» νόμου που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή......
 Έρχεται να υλοποιήσει έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπόλοιπο 38% των απαιτήσεων του ΣΕΒ που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη θητεία του. 
Το πολυνομοσχέδιο δεν σαρώνει μόνο κλαδικές συμβάσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά κυρίως φέρνει μια σειρά «διευκολύνσεις» και απαλλαγές για το κεφάλαιο, στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας». Πρόκειται για μέτρα που καταργούν ή παρακάμπτουν ακόμα και στοιχειώδεις προϋποθέσεις (περιβαλλοντικές, χωροταξικές, δημόσιας ασφάλειας και υγείας κ.ά.) που ίσχυαν έως σήμερα, κουτσουρεμένες ήδη από τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Δε θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ο χώρος της τοπικής διοίκησης. Έτσι λοιπόν με το άρθρο 179 του «αναπτυξιακού», δίνεται η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την κρίση του και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση να εκχωρεί σε ιδιώτες σειρά υπηρεσιών όπως η συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, την συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.   
Δηλαδή αλλάζει και διευρύνεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης του τομέα της καθαριότητας σε εργολάβους. Απ’ τη μία, καταργείται η αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω αδυναμίας εκτέλεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών απ’ τον ίδιο το Δήμο, και η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Απ’ την άλλη, νέες αρμοδιότητες των Δήμων γίνονται αντικείμενο παραχώρησης σε εργολάβους και αφορούν στον τομέα συντήρησης ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.
Με πρόσχημα την αδυναμία εκτέλεσης των υπηρεσιών καθαριότητας απ’ τους Δήμους και τις υποσχέσεις για καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες στους δημότες, ήδη το 30% αυτών έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα της αποκομιδής της καθαριότητας στους εργολάβους. Αποτέλεσμα;  Τα δημοτικά τέλη και οι φόροι τραβάν την ανηφόρα και λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει για σειρά από περιοχές και δήμους της χώρας. Αυτοί που πληρώνουν, ακόμη και με την ζωή τους τα κέρδη των εργολάβων, είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο με το φτηνό μεροκάματο και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, αναλώσιμοι στις ορέξεις εργολάβων και δημάρχων.
Η ΝΔ αξιοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία την οποία δεν άγγιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις κατά καιρούς κορόνες του ότι τάχα είναι ενάντια της ιδιωτικοποίησης τέτοιων υπηρεσιών, και το πάει παρά πέρα. Προσθέτει τομείς που ήταν ήδη στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των εργολάβων και δένονται με τις αντιδραστικές εξελίξεις στην ενεργεία ο ηλεκτροφωτισμός, με την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων, των πάρκων, της δημόσιας γης το πράσινο. Τομείς που συνοδεύονται ως προίκα από σταθερά αυξανόμενους πόρους, απευθείας από την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών με τα δημοτικά τέλη και φόρους. Μετατρέπονται έτσι οι Δήμοι σε εισπράκτορες και εγγυητές των κερδών του κεφαλαίου.
Απ’ αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, με τους «αναπτυξιακούς» νόμους στο όνομα της «διευκόλυνσης των επενδύσεων», που εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, άλλους πρόθυμους και τους εκλεκτούς τους στους Δήμους, ο λαός δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει. Προϋπόθεση για τη δική του πραγματική ευημερία είναι η αμφισβήτηση των στόχων ανάπτυξης για το κεφάλαιο, είναι το δυνάμωμα της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του. Πάλη με προοπτική για μια άλλη κοινωνική και οικονομική οργάνωση, όπου την εξουσία θα έχει ο ίδιος ο λαός και τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου