Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ολοκαύτωμα,(ή Σφαγή) της Βιάννου, 14-16 Σεπτεμβρίου1943....


…Αποφασίστηκε να κάνουν οι αριστεροί ξεχωριστό καπετανάτο σε άλλο λημέρι, στις ίδιες Μαδάρες, μα να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται από κοινού. Αύγουστος του σαράντα τρία ήταν,....
ο Πατουχονίκος είχε πετάξει προ πολλού από τα πόδια του τα λαστιχένια υποδήματα του αγγλόφιλου τσαγκάρη που οραματιζότανε το μέλλον της πατρίδας του με βασιλιά, χαιρόταν η γυμνή σκληρή πατούσα την ελευθερία της. Τότε περίπου έτυχε να συνθηκολογήσει η Ιταλία και κινήθηκαν όλες μαζί οι πινέζες στον απλωμένο χάρτη του Επάνω Κόσμου, κίνηση που είχε μοιραίες συνέπειες για την περιοχή. Διότι τρεις αντάρτες από τη μεριά των Μπαντουβάδων, θρασεμένοι από το όλο κλίμα, από τα μισόλογα των προκηρύξεων που έριχναν από την Αίγυπτο οι σύμμαχοι στην Κρήτη – ότι δήθεν θα ενώνονταν οι Ιταλοί με τους αντάρτες και κατόπιν οι σύμμαχοι θα επιχειρούσαν άμεση απόβαση στη νήσο Κρήτη για να ξαποστείλουνε τον Γερμανό, επρόκειτο όμως για αντιπερισπασμό, για ελιγμό, αφού η απόβαση έγινε λίγο αργότερα στη Σικελία –, έφταιξε πάνω απ’ όλα το στραβό τους το κεφάλι, τα ήπιαν και μετά πήγανε νύχτα και, αυτενεργώντας, έσφαξαν δυο Γερμανούς στρατιώτες που κοιμόντουσαν στο φυλάκιο του μικρού χωριού Σύμη.
Το φυλάκιο είχε γίνει πρόσφατα, καθώς η Σύμη, κουρνιασμένη στο μάγουλο μιας καταπράσινης χαράδρας, ήταν ο τελευταίος οικισμός πριν από τα μονοπάτια που ανηφόριζαν μέσα από πεύκα και πουρνάρια προς το λημέρι. Κατέφθασε γερμανικός στρατός, ανέβαινε, είχε κάψει κιόλας δυο χωριά, ζήτησε ο καπετάνιος Μαντουβομανόλης τη συνδρομή του καπετάν Ποδιά, να ξανασμίξει το διχασμένο αντάρτικο μπροστά στον κίνδυνο. Έσμιξαν, χτύπησαν σε εκ του συστάδην μάχη τον εχθρό στην καταπράσινη χαράδρα της Σύμης. Τον κατατρόπωσαν, σκοτώσανε δεκάδες, πιάσανε δώδεκα αιχμαλώτους και γυρίσαν στο λημέρι χωρίς καμιάν απώλεια δική τους. Ο Πατουχονίκος ήρωας ήταν στο Αλβανικό, ήρωας φάνηκε και στην περίφημη αυτή μάχη. «Δεν κάνει η υπόδηση τον ήρωα, μα η καρδιά του», χαμογέλασε ο Σήφης γυρνώντας πίσω το κεφάλι μήπως έβλεπε τον Πατουχονίκο να έρχεται, ξυπόλυτος ακόμη. Κανένας όμως δεν ερχόταν.
Παρά την κραταιά νίκη τους γύρισαν στο λημέρι σαν ζεματισμένοι, νιώθοντας ότι τούτη η νίκη θα απέβαινε μοιραία. Και απέβη. Τις επόμενες μέρες ισχυρότατες γερμανικές δυνάμεις εκτελέσανε στην επαρχία κοντά πεντακόσιους άντρες, μαζί και γυναίκες, γέρους και μικρά παιδιά, ανατινάξανε ολόκληρα χωριά με δυναμίτη, αφού πρώτα λεηλατήσανε σπίτια και ζώα. Οι δε αντάρτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το λημέρι διαπραγματευόμενοι τους αιχμαλώτους. Διασκορπίστηκαν, ο καπετάν Μαντουβομανόλης φάνηκε προς τα Σφακιά προτού φυγαδευτεί στη Μέση Ανατολή, ο καπετάν Ποδιάς ενώθηκε με τους αριστερούς αντάρτες τους όρους Ψηλορείτη.
Ρέα Γαλανάκη: «Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων»


1 σχόλιο:

  1. Ελαφρύ το χώμα και Αιωνία η μνήμη των ψυχών αυτών και όλων των Προγόνων μας.14 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:54 π.μ.

    Μπράβο Γιώργο Βιδάκη !!!!
    Ποτέ πια φασισμός , ποτέ πιά ναζισμός και νεοναζισμός .

    Το Ολοκαύτωμα των χωριών της επαρχίας Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας...
    Βίντεο οπτικοποίησης ενός θρηνητικού άσματος αφιερωμένο στις μέρες της φωτιάς και του θανάτου...

    https://www.youtube.com/watch?v=LFNl7yvVaCY

    Αδέρφια σαν θα πάτε στης Βιάννος τα χωριά,
    μνήματα μην πατάτε μην πάρουνε φωτιά.
    Στα μνήματα εκείνα, που ν' τόσο λυπηρά,
    οι Γερμανοί εβάλαν μανάδες και παιδιά.
    Σκοτώσανε μανάδες και σφάξαν Συμιανούς,
    στα χωριά της Βιάννου δεν φήκαν ζωντανούς.
    Σκοτώσανε μανάδες και σφάξανε παιδιά,
    του Γερμανού η σφαίρα αθώους δεν 'ψηφά..
    Η Κρήτη δεν πεθαίνει, παντοτινά θα ζεί,
    όσο και αν την χτυπούνε οι βάρβαροι εχθροί.
    Στο Κρητικό το χώμα φυτρώνει η λευθεριά,
    οι Κρητικοί δεν ζούνε ποτέ τους στη σκλαβιά.
    Όλοι οι λαοί του κόσμου μιλούν με θαυμασμό,
    στης Κρήτης την ανδρεία και τον πολιτισμό...

    ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ....
    3ο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν: Πρόσωπα, γεγονότα και ιδέες από τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία», που συνδιοργάνωσαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου , το περιοδικό ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και η ΕΡΤ.

    https://www.youtube.com/watch?v=x8dEbbg79SI

    ΑπάντησηΔιαγραφή