Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Δήλωση Νίκου Στουπή για τη συζήτηση στη Βουλή Τροποποίησης του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Ο  επικεφαλής της παράταξης «Στερεά σε νέα Τροχιά» κ. Νίκος Στουπής έκανε δήλωση με αφορμή τις διαδικασίες εξπρές της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την τροποποίηση σημαντικών διατάξεων του Νόμου Κλεισθένη. Κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιθεσμική παρέμβαση που υπονομεύει την έννοια συνέχειας του κράτους, που εναντιώνεται στη λαϊκή έκφραση στην τοπική Αυτοδιοίκηση και  καταργεί θέματα που νομοθετήθηκαν έπειτα από εξαντλητική διαβούλευση, σε ένα Νόμο μάλιστα που δεν κατάφερε καν να δοκιμαστεί. Ακολουθεί η δήλωση:....


Δήλωση Νίκου Στουπή σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή για την τροποποίηση του Κλεισθένη


Συζητείται  στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές η τροποποίηση σοβαρών διατάξεων για την τροποποίηση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, του Νόμου που ρυθμίζει την λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μια Αντιθεσμική παρέμβαση  που υπονομεύει την έννοια συνέχειας του κράτους , αφού πρόκειται για Νομοθέτηση που δεν αντιμετωπίζει κάτι καινούργιο, δεν τροποποιεί ή συμπληρώνει κάτι που η εφαρμογή του ανέδειξε ως λάθος ή κενό, αλλά παρεμβαίνει σε κάτι που δεν πρόλαβε καν να δοκιμαστεί.

Πρόκειται για μια Αντιδημοκρατική προσέγγιση που εχθρεύεται τη λαϊκή έκφραση λειτουργώντας με τη λογική «έχω τη πλειοψηφία - κάνω ότι θέλω», «δεν μου αρέσει η πραγματικότητα – κακό δικό της». Πρόκειται για μια παρέμβαση που κινείται στα όρια της ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑΣ αφού νοθεύει ασύστολα τη προσφάτως εκδηλωθείσα Λαική Βούληση, που εκφράσθηκε συγκεκριμένα γνωρίζοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης με την απλή Αναλογική και δεν εκβιάστηκε από τις σειρήνες της  Ακυβερνησίας , αλλά στη πλειοψηφία επέλεξε την επιβολή της βασανιστικής διαδικασίας των πραγματικών προγραμματικών συνεναίσεων στην άσκηση της Διοίκησης από τις νέες δημοτικές και Περιφερειακές αρχές. 

Τροποποιούνται θέματα  για τα οποία όταν νομοθετήθηκαν είχε προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση κοντά 2 χρόνια με ατέλειωτες θεσμικές συναντήσεις , συνέδρια της Αυτοδιοίκησης κλπ και τώρα καμμιά ενέργεια ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε πάρεξ της παρουσίας του κ. Υπουργού στη συνεδρίαση  της ΚΕΔΕ (στην ΕΝΠΕ άραγε ενώ υπήρχε πρόσκληση με απόφαση του ΔΣ της ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΠΉΓΕ;).

 Έτσι θα λειτουργήσει φαίνεται η περίφημη Δια-Κυβέρνηση των Περιφερειαρχών που με τόσο κομπορυμοσύνη εξάγγειλε προεκλογικά ο νέος  Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα φαίνεται αρχίζει να γίνεται -εσμός στη ΝΔ η Νομοθέτηση με πρότερα ισχύ, αλλοίωσης δεδομένων που δεν της αρέσουν.

Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ είναι πασιφανής: Επιστροφή στο Δημαρχο-περιφερειαρχιακό μοντέλο εξουσίας. Ο απόλυτος έλεγχος της Αυτοδιοίκησης , εκφρασμένων ήδη και των συσχετισμών σε αυτήν. 

Αυτό σημαίνει ότι: 
  • Ετοιμάζεται να εφαρμόσει σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές και δε θέλει αναχώματα αντίστασης.
  • Θέλει παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας που γύρω από πόλους-  άρχοντες να συγκροτεί μηχανισμούς διαπλοκής και εξαρτημένους στρατούς συνειδήσεων υποστήριξής του.
  • Θέλει να σβήσει κάθε φωνή αμφισβήτησής στο εσωτερικό του.

Αυτό σηματοδοτεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα αντιπροσωπευτικά αιρετά λαϊκά σώματα (Συμβούλια) στις Επιτροπές και η πάση θυσία πλειοψηφία  σε αυτές πχ Θεσ/κη που πέρα ασπό την πριμοδότηση στο συνδυασμό του Δημάρχου σε διαδοχικά στάδια κόβει σε κάθε κατανομή από τον τελευταίο της μειοψηφίας που είχε δικαίωμα  εκπροσώπησης μέχρις να δώσεις πλειοψηφία στο συνδυασμό του 15%. 
   Αυτό σημαίνει σε θέματα που εκ νόμου έχει αρμοδιότητα μια επιτροπή να μην υπερισχύει η απόφαση του Συμβουλίου.

Αυτό σημαίνει ο εκφυλισμός της έννοιας συναίνεση με τη σύμπραξη  «γάμο» μόνο με το Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη αλλά «χωρίς δικαίωμα διαζυγίου». Προφανώς για τσουβάλιασμα , ιδιαίτερα των πολλών σχημάτων ανταρτών στη πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση του Κυβερνώντος κόμματος, στον απόλυτο έλεγχο του ηγεμόνα. 

Αυτό σημαίνει η αλλαγή στο Κλεισθένη, όταν χρειάζεται αντικατάσταση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη ή, ο Αντιδήμαρχος και  Αντιπεριφερειάρχης να προέρχεται αποκλειστικά από την παράταξη του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, ούτε καν από τη πιθανή σύμπραξη.

Αυτό σημαίνει – μαζί με το βόλεμμα ημετέρων – και η δυνατότητα πρόσληψης ειδικής κατηγορίας συμβούλων από την Β’θάθμια εκπαίδευση.

Στην αυταρχική τους βέβαια βιασύνη νομοθέτησης άφησαν μάλλον και σε άσχετους ή τουλάχιστον μακρυά από την αυτοδιοίκηση να συγγράψουν το σχέδιο νόμου. Λές και είναι δυνατόν ποτέ να μπορέσει η μειοψηφία – για να έχει δικαίωμα να καταψηφίσει – να εκπονήσει και συντάξει ολοκληρωμένο αντι-Προυπολογισμό και αντι-Τεχνικό Πρόγραμμα, με τη συνδρομή μάλιστα της Υπηρεσίας . Γνωρίζει ο συντάκτης την υφιστάμενη πραγματικότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες; Ακόμα και σε αυτή την  περίπτωση, τι θα γίνει αν- στα υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια - αυτός είναι εκτός ΚΥΑ προϋπολογισμού και Παρατηρητηρίου;

Η Κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τη μάχη στη Βουλή . Η Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχτεί όμως να χάσει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της. Οι αιρετοί δεν θα δεχτούν εύκολα να γίνουν πιόνια μιας κεντρικής εξουσίας και να απεμπολήσουν το δικαίωμα να έχουν γνώμη και άποψη για τις τοπικές υποθέσεις, λογοδοτούντες και απολογούμενοι σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Οι δημοκράτες αιρετοί θα βρούν τρόπους –όπως έκαναν μέχρι τώρα- να βρίσκουν συνεναίσεις και πραγματικές προγραμματικές συμπράξεις που θα προωθούν τα λαικά συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, κόντρα σε όσα και όποια αντιδημοκρατικά εμπόδια υψώνει η εκάστοτε εξουσία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς , που συνεδριάζει αύριο, οφείλει με βάση και την εμπειρία της μέχρι τώρα λειτουργίας του να πάρει θέση.

 ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ     

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

                                       ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου