Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Τα ΄΄Αγοριανίτικα νέα΄΄ ..... Στο Τραίνο της Ιστορίας!!!!


Μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή στο Σιδηροδρομικό Πέρασμα Μπράλου.
Με στόχο την ανάδειξη της περιοχής, με επισκέψεις σε αξιοθέατα και μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά και του ίδιου του σιδηροδρομικού δικτύου ως έργο τεράστιας βιομηχανικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,......
 ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπράλου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου, διοργάνωσε το Σάββατο 22/6/19, σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το πρώτο τουριστικό δρομολόγιο, στο περίφημο Σιδηροδρομικό Πέρασμα Μπράλου.
Ξεκίνησε από την Αθήνα στις 8.30 το πρωί και μετά από στάσεις σε διάφορους τοπικούς σταθμούς (π.χ. Οινόη, Θήβα, Λειβαδιά κ.ά.), έφτασε στην Τιθορέα, τον σταθμό επιβίβασής μας.
Με το που ξεκίνησε και μπήκε στη νέα γραμμή (με κατεύθυνση τη νέα σήραγγα του Καλλίδρομου, κάθε επιβάτης πήρε το πεσκέσι του: ένα σακουλάκι με σάντουιτς, ένα μήλο, ένα χάρτη της περιοχής, το πρόγραμμα της εκδρομής και …ένα κουταλάκι!
Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισαν και οι εκπλήξεις με τα διάφορα δρώμενα:
Σε κάθε βαγόνι, μέχρι το Λειανοκλάδι, «παρέλασαν» άριστα σκηνοθετημένα στιγμιότυπα με τον Ελεγκτή, τον Αγροφύλακα, τον μικρο-πωλητή της ρίγανης, την μάντισσα («καλέ, να σε πω τη μοίρα σου»), τον γέρο που κυνηγάει τη γριά του…
Στο Λειανοκλάδι έγινε σχεδόν ωριαία στάση, για την αναγκαία αλλαγή της μηχανής που έφυγε από μπροστά και πήγε στη πίσω πλευρά του τραίνου, για την αντιστροφή της κατεύθυνσης!
Μας προσέφεραν ρυζόγαλο (θυμάστε …το κουταλάκι που είχε η σακούλα;!) και φυσικό χυμό ρόδι!
Η επιστροφή φυσικά ήταν από την παλιά γραμμή με πρώτο σταθμό στο Γοργοπόταμο. Έγινε αποβίβαση των εκδρομέων για επίσκεψη στο χώρο των ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων για την ανατίναξη της «Γέφυρας» (μετά από την ιστορική συνεργασία όλων των αντιστασιακών οργανώσεων, μαζί με Εγγλέζους σαμποτέρ), φωτογράφηση του τραίνου πάνω στην γέφυρα, που για το σκοπό αυτό έπαιρνε αυτάρεσκα «πόζες», κάνοντας τα απαραίτητα μπρος – πίσω…!
Ο τοπικός σύλλογος μας υποδέχθηκε με νοστιμότατα κεράσματα, πίτες, λουκουμάκι και δροσερό νερό. Στη συνέχεια «γραμμή» για τις ξακουστές γαλαρίες της Οίτης, με την εξαιρετική ξενάγηση από μικροφώνου, του πολυπράγμονος μέλους του Συλλόγου, κ. Τσίτσα (μεταξύ άλλων συγγραφέως βιβλίων για το Σιδηροδρομικό Πέρασμα), για την Τραχίνα, την Αρπίνη, τον πανέμορφο σταθμό Ασωπού, τέρμα του ιστορικού Μονοπατιού των Σιδηροδρομικών (που έγινε για να βοηθήσει στην κατασκευή της γραμμής, στις αρχές του 1900!), τη γέφυρα της Μανδρίτσας και τη γέφυρα του Ασωπού. Στον επίσης πανέμορφο - καταπράσινο σταθμό του Ελευθεροχωρίου, με τα πολυάριθμα αποστραγγιστικά πηγάδια, σταματήσαμε για να επισκεφτούμε τη γέφυρα της «Παπαδιάς».
Σε κάθε στάση, πρώτοι έξω τρέχοντας, οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου (κατά κανόνα νέα παιδιά), με τις μηχανές και τον φωτογραφικό εξοπλισμό τους, για το «κυνήγι» μιας ακόμη καλύτερης φωτογραφίας!
Η επόμενη αποβίβαση έγινε στο σταθμό του Μπράλου (άραγε πόσοι ειδικά από τους νεώτερους ξέρουν ότι κάποτε ήταν ο τερματικός σταθμός του τρένου στην Ελλάδα, αφού και τα σύνορα έφταναν μέχρι την Θεσσαλία;).
Είδαμε μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με θέμα το τραίνο στο πέρασμα του Μπράλου, ναι, από τους «Φίλους του Σιδηροδρόμου» και ψηφίσαμε για την καλύτερη! Ξανά κεράσματα: λουκουμάκι και παγωμένο νερό! Αναχώρηση κατά τις 3.30μμ.
Η τελευταία στάση έγινε στην Αμφίκλεια!
Τα λεωφορεία του Δήμου, μας μετέφεραν στην πλατεία, για επίσκεψη στο Μουσείο Άρτου και φαγητό. (Στοιχηματίζει κανείς πόσοι επισκέφτηκαν το Μουσείο Άρτου;… Ναι, ο «αγώνας» με αντίπαλο το φαγητό, ήταν άνισος!).
Ραντεβού στις 6.30μμ στο τραίνο και αναχώρηση για Αθήνα.
Ήταν μια από τις καλύτερες εκδρομές μου!!!!!!!
Άριστα οργανωμένη έβλεπες παντού χαμογελαστά πρόσωπα. Ένα σχεδόν γεμάτο τραίνο 4 βαγονιών, με 280 ευχαριστημένους επιβάτες, μιας πρωτότυπης -είναι αλήθεια- εκδρομής!
Οι υποσχέσεις για τις επόμενες ανάλογες εξορμήσεις ήδη υπάρχουν!
Οι ιδέες περισσεύουν!
Ακόμη και για πραγματοποίηση της διαδρομής με ποδήλατα, ειδικά διασκευασμένα για να κινούνται στις ράγες...!
Θόδωρος Χαρμάνης
Για την Εφημερίδα τα ΄΄ Αγοριανίτικα νέα΄΄


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου