Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου....ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Τσαπρούνης σε ηλικία 45 ετών, σήμερα στις 12 η κηδεία του στον ΙΝ Εισοδίων της Θεοτόκου Αμφίκλειας.….......

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: Ο ΒΙΚΤΩΡ ΣΑΜΠΩ 
Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα.....

Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του. Στη 1:23 το πρωί, η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.
Στις 28 Απριλίου, σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και απαίτησαν μια εξήγηση. Παρότι η σοβιετική κυβέρνηση αποπειράθηκε αρχικώς να συγκαλύψει το γεγονός, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπήρξε ένα «μικρό ατύχημα».
Επί δέκα ημέρες, τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας. Ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.
Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.
Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή την τραγωδία παραμένουν άγνωστοι. Διαφαίνεται, όμως, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σειρά αλυσιδωτών παραγόντων, όπως τα ανεπαρκή συστήματα ασφαλείας και προστασίας του αντιδραστήρα, καθώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί (ίσως και χωρίς σχετική εξουσιοδότηση) των ελλιπώς καταρτισμένων εργαζομένων.
Το μοιραίο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.

1 σχόλιο:

  1. Τσέρνομπιλ: Το χρονικό της εξάπλωσης του ραδιενεργού νέφους στην Ελλάδα27 Απριλίου 2019 στις 8:43 π.μ.

    Τσέρνομπιλ: Το χρονικό της εξάπλωσης του ραδιενεργού νέφους στην Ελλάδα
    Η κινούμενη γραφική αναπαράσταση παρουσιάζει την εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους στην Ελλάδα.

    Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν θα ξεχάσουν ποτέ το φόβο που εξαπλώθηκε πάνω από όλο τον κόσμο την 26η Απριλίου του 1986 όταν προκλήθηκε η καταστροφή του αντιδραστήρα Νο 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ.

    Στη χώρα μας προκλήθηκε πανικός με αποτέλεσμα μήνες μετά να μην καταναλώνεται φρέσκο γάλα και φρέσκα οπωροκηπευτικά.

    Γάλλοι επιστήμονες παρουσίασαν έναν αποκαλυπτικό χάρτη για την πορεία που ακολούθησε το ραδιενεργό νέφος μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

    Η κινούμενη γραφική αναπαράσταση παρουσιάζει την εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους που ταξίδεψε πάνω από την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο το διάστημα 26 Απριλίου 1986 με 9 Μαΐου του ίδιου έτους.

    Τα χρώματα της αναπαράστασης δείχνουν την περιεκτικότητα σε όγκο (μ3) της ατμόσφαιρας επάνω από το έδαφος, σε Μπεκερέλ. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται το σύννεφο που έχει μικρή ποσότητα ραδιενέργειας.

    Όσο το χρώμα αλλάζει και γίνεται σκούρο κίτρινο, πορτοκαλί, σκούρο πορτοκαλί και κόκκινο, τόσο τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξάνονται. Το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της 2ας Μαίου 1986.

    Ήταν ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής. Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στις 3 Μαίου 1986, με διαφορετικές εντάσεις ανά περιοχή και χρονική στιγμή.

    Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την 9η Μαίου 1986.

    Δέκα χρόνια μετά (1996) οι μετρήσεις ραδιενεργού καισίου σε πολλές περιοχές της χώρας παρέμεναν αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις προβλεπόμενες «ασφαλείς» τιμές.

    https://www.youtube.com/watch?v=dZYTkaSbHyU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.