Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τίμησαν την πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδας Αγανίκη Αινιάνος – Μαζαράκη

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων παρουσίασε, με εξαιρετική επιτυχία, το αφιέρωμα στην πρώτη ποιήτρια της φθιώτιδας Αγανίκη Αινιάνος – Μαζαράκη, την Κυριακή 24-3-2019, στο Εργατικό κέντρο Φθιώτιδας, στα πλαίσια του 2ου Μαραθώνιου Ποίησης, που φέρει το όνομά της. ...

   Η πρόεδρος του Ομίλου  Ξανθή Κουτσογιάννη καλωσόρισε, εκ μέρους του Δ.Σ. , τους παρευρισκόμενους με τους παρακάτω στίχους της Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη:
Ω! μίαν μόνην επί γης είχα φιλοδοξίαν!                                                                                                   
 Να καταπαύω δάκρυα, να σβύνω την οδύνην…
να χύνω βάλσαμον γλυκύ εις την απελπισίαν…
να φέρω πάντοτε χαράν… των πόνων την γαλήνην!

και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «…Οι στίχοι της εκφράζουν την προσωπικότητα αλλά και  την στάση ζωής της ποιήτριας, η οποία έγραφε κρυφά από ψυχική και καλλιτεχνική ανάγκη και δεν δημοσίευσε τίποτα όσο ζούσε. Η ηρωική εποχή, η προσωπική της ζωή και το φυσικό και οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τρόπο της ποιητικής της έκφρασης. Γεννήθηκε το 1938 στην ιστορική Υπάτη. Μεγάλωσε με πολλή αγάπη, σε ένα περιβάλλον λογίων, από τους οποίους κληρονόμησε τη δίψα για μάθηση. Σπούδασε και έζησε στην Αθήνα.[…] Ένα χρόνο μετά το θάνατό της, το 1893,οι δικοί της συγκέντρωσαν τα σκορπισμένα ποιήματά της και εξέδωσαν μια ανθολόγηση απ’ τα διασωθέντα σε έναν τόμο με τον τίτλο «Ποιήσεις». Παρόλο, που η ανθολόγηση έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια εκείνης της εποχής και πολλά έργα της δε συμπεριλήφθησαν και χάθηκαν, «οι ποιήσεις» μας παρουσιάζουν ένα πηγαίο ταλέντο με  πρωτοποριακή σκέψη, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία. Μια γυναίκα που γεννήθηκε ποιήτρια.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος παρουσίασε τον μεγάλο δάσκαλο, με την ανεκτίμητη προσφορά  στην εκπαίδευση, στα γράμματα και τις τέχνες, τον καταξιωμένο και πολυγραφότατο συγγραφέα και κριτικό θεάτρου, τον χαρισματικό ομιλητή, τον συμπατριώτη μας και επίτιμο μέλος του Ομίλου  Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο οποίος  μίλησε για το έργο της Αγανίκης Αινιάνος – Μαζαράκη, της πρώτης Λυρικής Γυναικείας Φωνής της Φθιώτιδας» τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «…Η Αγανίκη Αινιάνος – Μαζαράκη έζησε σε δύσκολη εποχή και ήταν τόλμημα για μια γυναίκα να γράψει, ήταν ηρωική μορφή. Προέρχεται από ιστορικές και οικονομικά ευκατάστατες οικογένειες, όπως ήταν οι Αινιάνες και οι Μαζαράκηδες. Η οικογένεια της Αγανίκης δεν ήταν μια λαϊκή οικογένεια, αλλά μια οικογένεια υψηλών προδιαγραφών, με αστική ζωή. Δεν ασχολείται με τα αγροτικά θέματα αλλά με τα πάθη των ανθρώπων όπως : Ο θάνατος, οι αρρώστιες, οι φίλοι που χάνονται και ξενιτεύονται, οι μαζικές γιορτές της κοινότητας, όχι της οικογένειας.
[… ]Ευαίσθητη ψυχή η Αγανίκη μιλάει για την καθημερινότητα, μέσα από μια τραγική ματιά. Ανήκει στη γενιά της απογοήτευσης. Ζει τον 19ο αιώνα. Είναι η εποχή που αυτοκτονούν οι ποιητές, γιατί δε βλέπουν μέλλον. Δεν μπορεί να εκφραστεί δημόσια και γράφει … γράφει συνεχώς. Είναι τρόπος εκτόνωσης. Σπουδαία ποιήτρια ως προς την τεχνική της. Γράφει στίχο καίρια τεχνικό, με τέλεια αίσθηση. Αλλάζει ρυθμούς, αλλάζει μέτρα.[…]Είναι μια ποιήτρια «επαγγελματίας», που την νοιάζει η μορφή, ξέροντας πως δε θα βγει προς τα έξω, δε θα διαβαστεί από κανέναν. Γράφει τέλεια για τον εαυτό της. […]Γράφει ποιήματα και στη δημοτική γλώσσα. Έχει συλλάβει τον καινούριο κόσμο που έρχεται …»
Η εκδήλωση έκλεισε με ποιήματα της Αγανίκης Αινιάνος- Μαζαράκη που απήγγειλε με εκφραστικό τρόπο η χορογράφος Ευγενία Σινάνη,  με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της κιθάρας του μουσικού  Κώστα Νέλλα.  Στο τέλος της εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου  Κώστας Τσιαλαφούτας προσέφερε, εκ μέρους του Δ.Σ. , στον εκλεκτό καλεσμένο και ομιλητή τους δύο τελευταίους τόμους του περιοδικού του Ομίλου : ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ «Οι Θερμοπύλες στα Γράμματα και τις Τέχνες» και ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ «Αλαμάνα και Αθανάσιος Διάκος».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Οι αντιπεριφερειάρχες  Ευθύμιος Καραΐσκος, Δημήτρης Κυρίτσης και Κώστας Αποστολόπουλος, η Αντιδήμαρχος Λαμιέων  Βίβιαν Αργύρη, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας  Ελένη Μπενιάτα, ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδας  Χρίστος Μαρκαντώνης, , ο πρ. Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς και ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης  Νίκος Μπέτσιος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου