Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου.....

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Ανακοίνωση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δεσφίνα και την καταστροφή στο δάσος του Πευκιά


Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών της 4 Φλεβάρη, ήρθε προς συζήτηση το θέμα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. ....
Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέδειξαν μέσα από τη συζήτηση πως αυτό «επικυρώνει μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στο δήμο Δελφών, στη Φωκίδα και στη Στερεά, και την πάει παραπέρα δίνοντας επιπλέον εργαλεία και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο να συνεχίσει ασύδοτα την εκμετάλλευση του τόπου και των ανθρώπων του». Περιγράφει «ένα δήμο Δελφών βορά στις ορέξεις και στην ανάγκη της καπιταλιστικής κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της εξόρυξης, της μεταλλείας, δεσμεύοντας και τους τρεις ορεινούς όγκους του δήμου κατ’ αποκλειστικότητα», ενώ «όλο το παράλιο μέτωπο απ’ τη Δεσφίνα ως τη Ναύπακτο, παραδίδεται στις ορέξεις των εταιριών ανεμογεννητριών και οι θάλασσες, στα μονοπώλια των ιχθυοκαλλιεργειών Γαλαξιδίου και Νηρέα». Ζητήσαμε να προσφύγει ο δήμος Δελφών κατά του αναθεωρημένου χωροταξικού πλαισίου στο ΣτΕ ή όπου αλλού κρίνεται δόκιμο. Συνολικά για το πώς μπαίνουνε τα ζητήματα μεταλλείας, ανεμογεννητριών και ιχθυοκαλλιεργειών σε αυτό. Κάτω από το βάρος προεκλογικών σκοπιμοτήτων προφανώς, την πίεση από τις τοπικές κοινότητες και φορείς των δημοτών, αποφασίστηκε ομόφωνα και απ’ τις άλλες παρατάξεις η αίτηση ανακοπής του δήμου κατά του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου στο ΣτΕ.
Δύο μέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων της Δεσφίνας για την κοπή εκατοντάδων δέντρων στον «Πευκιά» από τη θυγατρική της Γερμανικής Enercon, Vector, προκειμένου να ανοιχτούν δρόμοι και να στηθούν 8 ανεμογεννήτριες στo δάσος. Στη γνήσια αγανάκτηση των κατοίκων για την καταστροφή, ο αντιδήμαρχος Δεσφίνας και οι τοπικοί σύμβουλοι υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της εταιρίας επικαλούμενοι τη νομιμότητα της επένδυσης και των παρεμβάσεων. Λες κι ένας πολυεθνικός όμιλος που επενδύει τόσα κεφάλαια, έχει ανάγκη να κάνει κάτι παράνομο. Αφού αυτός ορίζει τους περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις. Ισχυρίστηκαν πως δεν τρέχει τίποτα με την κοπή μερικών δέντρων, καθώς η εταιρία θα φυτέψει άλλα, κάπου αλλού. Έψεξαν τους κατοίκους της Δεσφίνας πως αργά θυμήθηκαν την περιβαλλοντική καταστροφή, λες και τους είχανε ενημερώσει ποτέ πραγματικά τι σημαίνει η εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στον τόπο τους. Μόνο τα δήθεν πλεονεκτήματα τους παρουσίαζαν τόσα χρόνια. Το «τυράκι» και όχι τη «φάκα».
Και σα να μην έφταναν αυτά, στις 8 Φλεβάρη το τοπικό συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα  - και οι 5 σύμβουλοι των παρατάξεων Παναγιωτόπουλου, Ταγκαλή και Μέγκου - την εκμίσθωση 2 δημοτικών εκτάσεων σε άλλη εταιρία, σε άλλη περιοχή της Δεσφίνας για το στήσιμο νέων ανεμογεννητριών. Τις αποφάσεις αυτές έφερε ως εισηγήσεις ο αντιδήμαρχος Δεσφίνας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της 15 Φλεβάρη, σα να μην έτρεχε τίποτα. Δίχως μελέτες, φωτογραφίες, τοπογραφικά σχέδια, ενημέρωση για το που βρίσκονται οι τοποθεσίες. Όπως συνηθίζει ο αντιδήμαρχος και το τοπικό συμβούλιο να κάνει. Κάλεσε δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει «γουρούνι στο σακί». Έτσι αντιλαμβάνονται τον ρόλο των αιρετών στην τοπική διοίκηση οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων. Το δημοτικό συμβούλιο Δελφών, υπό το βάρος και όσων είχαν προηγηθεί, καταψήφισε τελικά την εισήγηση του τοπικού της Δεσφίνας και του αντιδημάρχου, με 12 έναντι 10.  
Αυτή την περίοδο η Vector κατασκευάζει 35 ανεμογεννήτριες, ενώ βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άλλες 11 στην ίδια περιοχή. Σύνολο 46 ανεμογεννήτριες από τον Μακραϊνικόλα ως πάνω απ’ τα Γεννημάκια. Από τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΕ, η φέρουσα ικανότητα σε τυπικές ανεμογεννήτριες της Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας είναι 156. Σήμερα καλύπτεται, από όσες λειτουργούν και κατασκευάζονται, το 35% αυτού του αριθμού. Ας φανταστούμε τι πρόκειται να γίνει όταν καλυφθεί όλος αυτός ο αριθμός. Μέσα στις αυλές των σπιτιών των κατοίκων θα εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες… Και δεν είναι υπερβολή αυτό. Ο λόφος πάνω απ’ τη Δεσφίνα, ο Προφήτης Ηλίας, έχει σύμφωνα με τους χάρτες της ΡΑΕ το κατάλληλο αιολικό δυναμικό γι’ αυτή τη δουλειά…
Γι’ αυτό οι κάτοικοι της Δεσφίνας, και μπροστά στις εκλογές, ας σκεφτούν σοβαρά τι μέλλον θέλουν για τους ίδιους και τον τόπο τους. Οι «τοπικοί άρχοντες» στην κοινότητα και στο δήμο, η περιφέρεια και η κυβέρνηση έχουν ήδη αποφανθεί: μια τεράστια ανεμογεννήτρια όλη η Δεσφίνα. Αυτή είναι η πολιτική θέση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης όσον αφορά το ζήτημα της ανάπτυξη του τόπου, από ποιον και για ποιον: Ανάπτυξη για το κεφάλαιο στις πλάτες του εργαζόμενου λαού λένε. Προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων με μέτρα διευκόλυνσης της ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με κάθε τρόπο εφαρμόζουν.
Το βασικό ερώτημα στο οποίο θεωρούμε πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι μας, είναι: Αποδεχόμαστε το ρεύμα να είναι εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή όχι.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι ξεκάθαρο πως και η ηλεκτρική ενέργεια, όπως το νερό, η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, το φάρμακο, δεν είναι εμπορεύματα αλλά δημόσια κοινωνικά αγαθά τα οποία πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το κράτος και τους φορείς του, σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Δεν είναι λογικό, ούτε ανθρώπινο στον 21ο αιώνα, με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και των παραγωγικών δυνάμεων, η ενεργειακή φτώχεια να μαστίζει τη χώρα μας. Με κομμένα ρεύματα, με χιλιάδες οικογένειες να αγωνίζονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, να μπαίνουν σε ρύθμιση και να τη χάνουν και αυτή. Ούτε να υποτασσόμαστε και να δικαιολογούμε αυτή την κατάσταση λέγοντας «έτσι είναι, δεν υπάρχει εναλλακτική». Και τον μουτζούρη τον πληρώνουν βέβαια πάντα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το  δικαίωμα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έχει καταντήσει να κοστίζει χρυσάφι. Όλη αυτή η κατάσταση φαντάζει και είναι λογική, μόνο από τη σκοπιά της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Των λίγων που πλουτίζουν σε βάρος των πολλών.
Προσπαθούνε να μπολιάσουν τη συνείδηση του λαού με την ιδέα των ανταποδοτικών που αφήνουν οι εταιρίες, στη λογική του «μικρότερου κακού». Καμία ουσιαστική διαφορά δεν είδανε όμως στο τελικό αποτέλεσμα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οι κάτοικοι των περιοχών που λειτουργούνε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Κανένα επιπλέον έργο στον τόπο τους που να προέρχεται απ’ αυτά τα έσοδα. Πρόκειται για ελάχιστα ποσά, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μπροστά στα εκατομμύρια που έχει περικόψει το κράτος απ’ τη χρηματοδότηση του δήμου. Σε πάνω από 60% ανέρχεται το ύψος των περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Σπρώχνοντας έτσι τους δήμους και τις δημοτικές αρχές να ψάξουν ιδία έσοδα, χαρατσώνοντας τους δημότες τους με ανταποδοτικά τέλη. Γίνανε οι δήμοι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, δίπλα στο κράτος, ώστε αυτό να μπορεί να φοροαπαλλάσει και να επιδοτεί βιομήχανους, τραπεζίτες και εφοπλιστές. Γιατί μορφή επιδότησης είναι και οι εγγυημένες τιμές πώλησης που εξασφαλίζουν οι εταιρίες ΑΠΕ. Έχουν έτσι τη δυνατότητα, και ψίχουλα ανταποδοτικών να δίνουν, και να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κερδοφορία τους στον ανταγωνισμό με άλλους κλάδους και ομίλους.
Ας σκεφτούμε μόνο: Με όλα αυτά τα εκατομμύρια που έχει αφαιρέσει το κράτος και οι αστικές κυβερνήσεις από το δήμο Δελφών, δίχως να κάνουν κιχ οι δημοτικές αρχές, πόσα έργα μπορούσαν να έχουν γίνει σ’ ολόκληρο το δήμο και στη Δεσφίνα; Βρεφονηπιακοί σταθμοί δίχως τροφεία και σειρά προτεραιότητας, δωρεάν για όλους τους γονείς; Δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες ώστε να παρέχουν δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα στους δημότες; Πόσα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας να έχουν φτιαχτεί, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της Δεσφίνας να πηγαίνουν ξεκούραστα και να απολαμβάνουν το φυσικό πευκοδάσος του Πευκιά;
Σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτή τη γραμμή πάλης καλούμε τους κατοίκους της Δεσφίνας να πορευτούνε, μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο και στην περιφέρεια, για μια ζωή με δικαιώματα, για την κάλυψη των αναγκών μας.
Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Δεσφίνας και τις μορφές πάλης που αυτοί θα επιλέξουν ενάντια στην ασύδοτη δράση των εταιριών ανεμογεννητριών. Για την πλήρη αποκατάσταση, με ευθύνη της εταιρίας, της ζημιάς που έγινε. Για να μη μπει ούτε μία ανεμογεννήτρια  στον Πευκιά.
Άμφισσα, 17/02/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.