Ο κ. Ταγκαλής μας ασκεί κριτική με αφορμή τη δημοσίευση της διακήρυξης δημοπρασίας για την μακροχρόνια εκμίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου του Κάστρου της Άμφισσας.....
Επειδή το θέμα έχει ενδιαφέρον, θα παρακαλούσα τους συμπολίτες μου να αφιερώσουν λίγο χρόνο στην ανάγνωση των θέσεων μου, που δίνουν μερικές ακόμη χρήσιμες προεκτάσεις στο ζήτημα.
Αντικείμενο της κριτικής του Παναγιώτη Ταγκαλή αποτελεί η κατ’ αυτόν «εγκατάλειψη» του Τουριστικού Περιπτέρου από τη δημοτική μας αρχή και μάλιστα ισχυρίζεται ότι αυτό (συν την οικονομική κρίση) αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Είναι όμως σαφές ότι (όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις), εμείς προσπαθούμε όπου είναι δυνατό και νόμιμο να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική επένδυση (προσφέροντας τους πιο ευνοϊκούς δυνατούς όρους), ακριβώς επειδή ο Δήμος μας, με τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνει για δημόσια έργα, είναι πρακτικά αδύνατον να συντηρήσει όλες του τις υποδομές.
Ο κ. Ταγκαλής ωστόσο, αντίθετα με τη φερόμενη ιδεολογική του τοποθέτηση, σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ιδίως σε πολύ κρίσιμα ζητήματα έχει εμφανίσει θέσεις με τις οποίες «μας τη βγαίνει από αριστερά» και μάλιστα από την «κρατικιστική αριστερά». Μας εγκαλεί διότι δεν έχουμε αρκετό δημόσιο χρήμα (που ως γνωστόν δεν έχουμε…) για να φτιάξουμε τα πάντα και αντιστέκεται σε όλες τις προσπάθειες μόχλευσης ιδιωτικών επενδύσεων.
Ακριβώς αυτό έπραξε λ.χ. με τη μεγάλη επένδυση αντικατάστασης του συνόλου του οδοφωτισμού μας με φωτισμό τύπου led, που επιλέξαμε να εκτελέσουμε με σύμβαση εκχώρησης. Ο διαγωνισμός παρ’ όλα αυτά πήγε κατ’ ευχήν και τις επόμενες εβδομάδες θα υπογράψουμε τη σύμβαση, με την οποία (πέραν της τεράστιας ενεργειακής εξοικονόμησης και των σημαντικών οικονομικών οφελών για το Δήμο) επιπλέον ο ανάδοχος θα αναλάβει και την πλήρη συντήρηση του συστήματος για δώδεκα χρόνια.
Ο κ. Ταγκαλής αντίθετα πρότεινε να χρηματοδοτήσει το έργο ο Δήμος (από πού;), να εγκαταστήσει το σύστημα (με το προσωπικό του…) και να αναλάβει και τη συντήρηση του συστήματος (αλλαγή λαμπτήρων κ.λπ.) με το ίδιο πάντα προσωπικό. Την αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα της θέσης του, την αφήνω στην κρίση του καθενός.
Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Ταγκαλής και σε αρκετά ακόμη παρόμοια ζητήματα (λ.χ. αιολικά πάρκα Δεσφίνας και ας μη θυμίσω την περίφημη ιστορία με το Χάνι της Γραβιάς…).
Την ίδια λογική επέλεξε και στη θητεία του ως Αντιδήμαρχος, όταν στη διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση του Δασικού Χωριού (Μάρτιος 2014) δεσμεύτηκε απέναντι στους υποψήφιους μισθωτές ότι ο Δήμος θα παραδώσει το Δασικό Χωριό λειτουργικό και έτοιμο για αδειοδότηση (με άλλα λόγια ότι ο Δήμος Δελφών θα έκανε μια επένδυση της τάξης κατά μετριοπαθή εκτίμηση των 200.000 ευρώ…). Αποτέλεσμα: Ο μισθωτής που αναδείχτηκε (ο μοναδικός που ήρθε) από την πρώτη μέρα μας υπενθύμιζε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει ο Δήμος απέναντί του με τη σύμβαση μίσθωσης και μας καλούσε με δεκάδες έγγραφα να τις υλοποιήσουμε! Εν τέλει (λόγω της πλήρους αδυναμίας του Δήμου να εκπληρώσει τέτοιες εξωπραγματικές δαπάνες), ο μισθωτής έφυγε και τον αποζημιώσαμε και από πάνω με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για να αποφύγουμε τα χειρότερα…
Εγώ αντίθετα, χειριζόμενος αποκλειστικά τα έτη 2012-2013 (τότε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) το θέμα της εκμίσθωσης του αναψυκτηρίου της Χάρμαινας, επέλεξα να μην αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις ο Δήμος, αλλά αντίθετα προέβλεψα ώστε κάθε βελτιωτική κτιριακή επένδυση να αναληφθεί από το μισθωτή και εν συνεχεία αυτή να συμψηφιστεί με τα μισθώματα, χωρίς να φέρει καμία ευθύνη ο Δήμος για τη λειτουργικότητα του χώρου και για τις αδειοδοτήσεις (κατά κοινή ομολογία η μίσθωση αυτή εξελίχθηκε ικανοποιητικά και αποτελεί σήμερα τον πυρήνα της παραδοσιακής συνοικίας της Χάρμαινας).
Το ίδιο μοντέλο επιλέγουμε σήμερα για το Τουριστικό Περίπτερο του Κάστρου, καθώς σε λίγους μήνες θα εκδοθεί η πρόσκληση για το Leader των ιδιωτικών επενδύσεων (και προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα στους επιχειρηματίες, όσο και αν ο κ. Ταγκαλής σαφώς τους αποθαρρύνει…). Πρώτα μάλιστα φροντίσαμε να αδειοδοτήσουμε επιτέλους το κτίριο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να άρουμε τις αυθαιρεσίες του, κάτι που δεν είχε πράξει ο κ. Ταγκαλής στα τέσσερα χρόνια της θητείας του.
Τώρα το ότι ξαφνικά ο πρώην Αντιδήμαρχος έσπευσε να φωτογραφίσει τα προβλήματα του χώρου και να δώσει τις φωτογραφίες στη δημοσιότητα, αυτό προφανώς γίνεται από αντιπολιτευτική και ψηφοθηρική διάθεση.
Αν θέλαμε, θα ήταν πολύ εύκολο για εμάς να του κάνουμε φωτογραφική αντιπαραβολή για τα «μαύρα χάλια» στα οποία επί ημερών του είχαν αφεθεί εμβληματικοί χώροι της πόλης, όπως το Κάστρο, η Χάρμαινα, τα Πηγάδια, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Παναγία, η Σκάλα του Αγίου Νικολάου κ.α., τα οποία εμείς με συστηματική δουλειά τα αναβαθμίσαμε! Κι αυτό μολονότι είχαμε στη διάθεσή μας πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ο ίδιος διαχειρίστηκε στη θητεία του (τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί και θα δημοσιευτούν ξανά σύντομα…).
Συμπέρασμα: Ο Παναγιώτης Ταγκαλής με τις θέσεις του εκφράζει το παλαιό «κρατικιστικό» (και δυστυχώς υπερκομματικό) μοντέλο διοίκησης και οικονομίας, αυτό ακριβώς που χρεωκόπησε τη χώρα και την περιοχή μας. Ειλικρινά αναρωτιέμαι ποια άποψη έχουν επ’ αυτού ο πρόεδρος και κάποια στελέχη της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανώς και με μεγάλη σπουδή έχουν επιδοθεί στη συγκρότηση συνδυασμού για τον κ. Ταγκαλή.
Όσο για τον περιφερειακό δρόμο, απαιτεί πραγματικά θράσος να μας εγκαλεί ο κ. Ταγκαλής για ένα έργο στο οποίο ο ίδιος δεν συνέβαλε το παραμικρό, αλλά αντίθετα εμείς το οραματιστήκαμε, το σχεδιάσαμε εκ του μηδενός, βρήκαμε τρόπο να χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες και σήμερα πλησιάζουμε να το υλοποιήσουμε (ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα…), έχοντας ήδη μάλιστα εντάξει το έργο αυτό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό περίπου 4.000.000 ευρώ.
Όσο για το στάδιο των μελετών του Περιφερειακού Δρόμου προς το Κάστρο, επί τη ευκαιρία ας ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι: α) Έχει ήδη εγκριθεί πριν από ενάμιση μήνα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (αυτό είναι το δύσκολο στάδιο γιατί προϋποθέτει να έχεις τελειώσει με Αρχαιολογίες, Δασαρχείο κ.λπ.), β) Στο Δημοτικό Συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας 17.12.2018 παραλαμβάνονται οι προμελέτες του έργου και δίνεται αμέσως μετά εντολή για σύνταξη της οριστικής μελέτης, γ) Στο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας την Τετάρτη 19.12.2018 εγκρίνεται και η μελέτη του κόμβου με την εθνική οδό Άμφισσας – Λιδωρικίου. Συνεπώς εκτιμούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα παραληφθούν και οι οριστικές μελέτες και το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται με το στάδιο των απαλλοτριώσεων και με τη δημοπράτησή του. Επαναλαμβάνω: Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα!! Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν και βοηθούν πολιτικά για την ωρίμανση και την υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου (Περιφέρεια, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης), αλλά λυπούμαστε ειλικρινά για τη στάση του κ. Ταγκαλή.
Εν κατακλείδι, εμείς καλούμε τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης και του Δήμου μας να μην αποθαρρύνεται, αλλά αντίθετα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Δήμου Δελφών, προκειμένου να αναλάβει το Τουριστικό Περίπτερο του Κάστρου της Άμφισσας. Η διακήρυξη δημοπρασίας εκμίσθωσης πραγματικά περιέχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και το Τουριστικό Περίπτερο μεσοπρόθεσμα αποτελεί μεγάλη επενδυτική ευκαιρία.
Κυρίως όμως θέλω να τονίσω ότι όσοι αγαπάμε ειλικρινά τον τόπο αυτόν πρέπει να πιστέψουμε στο συλλογικό όραμα της πόλης για τις δυνατότητες ανάδειξης του κορυφαίου μνημείου μας και του σπουδαιότερου ιστορικού συμβόλου μας, που χωρίς αμφιβολία είναι το Κάστρο των Σαλώνων.
Και ο στόχος αυτός απαιτεί σχέδιο, μεράκι, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες, που από την πλευρά μας τις κάνουμε με σύστημα και επιμονή!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Δήμαρχος Δελφών
Εσείς κε μολιωτη δεν ειστε πλεον με τον κο παναγιωτοπουλο?οι δημότες που σας εμπιστεύθηκαν με τη ψήφο τους πρέπει να ξερουν. Εκτός αν είστε στο ψάξιμο για νέα πολιτικη στεγη.
ΑπάντησηΔιαγραφή