Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Νότα Κυμοθόη"Επικνημίδιοι Λοκροί και θεά Αθηνά Κραναία"


Ο νεοέλληνας σήμερα, καλό θα είναι να ερευνά, να μελετά και να ιστορεί ή μάλλον να αφηγείται, με βάση αρχαιολογικά ευρήματα και δίχως καμία σκοπιμότητα. Αναφέρομαι στους Λοκρούς, τους αρχαίους κατοίκους στην περιοχή της σημερινής Στερεάς Ελλάδας. ....
Οι αρχαίοι Λοκροί, άγουν την καταγωγή τους από τον Προμηθέα της παλαιολιθικής εποχής, έρχονται στη νεολιθική εποχή μέσω του Δευκαλίωνα και της Πύρας κι αποκτούν το Λοκρό, που κατοικεί στην περιοχή του όρους Κνημίς (χαρακτηριστική ονομασία). Επάνω λοιπόν σε αυτό το βουνό ονομάζονται Επικνημίδιοι δηλαδή οι επί Κνημίδος κατοικούντες. Αληθές ακούγεται, αφού μετά την απομάκρυνση των νερών του κατακλυσμού της εποχής του Δευκαλίωνα, η Κνημίς ήταν το ασφαλέστερο μέρος στην πλαγιά του Καλλιδρόμου, του νομού Φθιώτιδας. Το ό,τι κατοίκησαν πρώτα οι Λοκροί στο όρος Κνημίς, αποδεικνύεται από τον σεβασμό τους στα ιερά και ιδιαίτερα στην κόρη του Ζηνός (Διός) την θεά Αθηνά. Προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, έχτισαν περίλαμπρο ναό, που ονόμασαν Κραναία Αθηνά.  Γρήγορα εξαπλώθηκαν στις πλαγιές του Καλλιδρόμου, αποφεύγοντας τα ποτάμια και τις παράκτιες περιοχές, για το φόβο των νερών, από τον κατακλυσμό. Ίδρυσαν την αρχαία Νάρυκα, την αρχαία Ελάτεια και το αρχαίο Θρόνιον. Οι περιοχές είχαν άφθονο κυνήγι από ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγούς, αγριόπαπιες, αγριόχηνες αλλά και άλλα πτηνά και ζώα.
Από τους Επικνημίδιους Λοκρούς μεταφέρονται ανατολικότερα και ιδρύουν τον Οπούντα, όπου ονομάζονται Οπούντιοι στη σημερινή περιοχή της Αταλάντης και των γύρω περιοχών της, κυρίως κατοικούσαν σε λόφους και πλαγιές. Τους όσους ασθενούσαν από όζους, οι Οπούντιοι και οι Επικνημίδιοι Λοκροί τους απομάκρυναν προς δυσμάς, πέραν του ογκώδους Παρνασσού, Ήταν οι ασθενείς των οποίων οι πληγές δεν έκλειναν και τους έστελναν δυτικά κι ονομάστηκαν Εσπέριοι από το άστρο Έσπερος, αλλά έμειναν γνωστοί από τους όζους τους να λέγονται Οζόλαι (Οζόλες) Λοκροί. Κατοικούσαν σε περιοχές της σημερινής Φωκίδας κι Αιτωλοακαρνανίας υπό περιορισμό, κάτι σαν εξόριστοι.
Λοκρός
Διάφοροι ερευνητές, ψάχνουν για να βρουν το γενεαλογικό δέντρο του Λοκρού κι έχουν αναρτήσει διάφορες απόψεις ο καθένας.
Ανιχνεύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα κι αυτό το Λ, όπως γράφω στο βιβλίο μου "Το Λ των λέξεων και του Λόγου", ο Λοκρός έχει μια ρίζα πολύ σημαντική, η οποία δυστυχώς εύσχημα αποκρύβεται από τους επιστήμονες ιστορικούς και η Ιστορία, έχει γραφτεί λάθος. Όπως λάθος έχει γραφτεί και η σημασία του ελληνικού Αλφαβήτου, που ισχυρίζονται οι λεξικογράφοι, πως είναι "φοινικικό". Μετά χαράς μεγάλης, χαιρετίζουμε οι όσοι δίχως κερδοσκοπία, ερευνούμε τις αρχαιολογικές έρευνες και μελέτες,καθώς η αλήθεια ναι μεν έρχεται στο φως μέσα από την αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης των αρχαιολόγων, αργούν...


"Αθηνά Κρανία"Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Επάνω στο όρος Κνημίς ή Σπαρτιάς (από τα άφθονα σπάρτα που μέχρι σήμερα φύονται στηνπεριοχή) της οροσειράς του Καλλιδρόμου, υπάρχει ο αρχαίος ναός της θεάς Αθηνάς Κραναίας, στην τοποθεσία αρχαία Ελάτεια, για την οποία αναφέρει και ο περιηγητής Παυσανίας, σε εποχή, όπου είχε φτάσει έως εκεί, ως προστατευόμενος των Ρωμαίων, αναζητώντας αρχαίους τόπους...

Το ό,τι έζησαν οι άνθρωποι αυτοί σε αυτές τις περιοχές, οι αρχαίο Λοκροί, που εξαπλώθηκαν έως την σημερινή Ιταλία, στην περιοχή που ονομάστηκαν Επιζεφύριοι, από τον άνεμο Ζέφυρο, καλό είναι να μαθαίνουν οι νεότεροι της περιοχής, που ίσως καμιά σχέση να μην έχουν μαζί τους... Η μοναδική σχέση που έχουν, είναι πως κατοικούν στον τόπο των αρχαίων Λοκρών κι αυτό τους φορτώνει με τη μεγαλύτερη ευθύνη, για τις αρχαίες αυτές ψυχές, ώστε να σεβαστούν το χώρο, όπου ζουν, ερωτεύονται, παντρεύονται, μεγαλώνουν παιδιά κι εργάζονται ή επισκέπτονται ως τουρίστες. Η ευθύνη που τους βαραίνει, είμαι μεγίστη, διότι από άγνοια, έχουν καταστρέψει σημαντικά μνημεία, αρχαίες τοποθεσίες και ενώ καταπατούν από άγνοια, είναι καιρός να μάθουν, διότι καθώς καλλιεργούν κάποιοι τη γη, βρίσκουν δείγματα, δηλαδή "αρχαία" μνημεία από αυτήν την εποχή και όχι μόνον...
Δεν ξέρω στο μέλλον, αν οι  άνθρωποι μνημονεύουν τους σημερινούς κατοίκους, αλλά εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως με μαύρα γράμματα θα καταγραφούν όλες οι καταστροφές των αρχαίων τόπων και ιδιαίτερα αυτές των Λοκρών. Και τούτο, διότι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με την αρχαία εκείνη εποχή, που ονομάζεται μετακατακλυσμιαία ή νεολιθική εποχή. Μια εποχή που ανέπτυξε σιγά-σιγά πολιτισμό και δεν είναι καθόλου τυχαίο, που ο ναός της θεάς Αθηνάς Κραναίας στην αρχαία Ελάτεια του σημερινού νομού Φθιώτιδας, σχετίζεται με τα νομίσματα αλλά και με τους ναούς των κατοίκων που ονομάστηκαν  τότε Επιζεφύριοι Λοκροί, και κατοικούσαν στη σημερινή Ιταλία.


Ο αρχαίος ναός των Επιζεφυρίων Λοκρών ομοιάζει με αυτόν της θεάς Αθηνάς Κραναίας στην αρχαία Ελάτεια, των Επικνημιδίων Λοκρών. Το κοινό χαρακτηριστικό είναι οι κίονες του ναού και όχι μόνον. Τα νομίσματα των αρχαίων Επικνημιδίων Λοκρών είχαν το κεφάλι της θεάς Αθηνάς Κραναίας κι έγραφαν Ε, ενώ τα αρχαία νομίσματα των Επιζεφυρίων Λοκρών είχαν κι αυτά από τη μια όψη τους το κεφάλι  της θεάς Αθηνάς Κραναίας γράφοντας ΛΟΚΡΩΝ!..


Το σπάνιο νόμισμα με το κεφάλι της θεάς Αθηνάς Κραναίας είναι αυτό κι είναι αρχαίο νόμισμα των Λοκρών Επικνημιδίων της αρχαίας ελληνικής πόλης Ελάτεια, στη σημερινή Φθιώτιδα. Το νόμισμα παριστάνει την Κραναία Αθηνά τιμητικά για τον ναό που την λάτρευαν, κι είναι ο πρώτος ναός που έχτισαν μετά από τον κατακλυσμό, φέρει Ήλιο, τον οποίο λάτρεψαν για το ό,τι  λάτρευαν το Φως ως Θεό και έχει έναν πυρσό, φανερώνοντας την καταγωγή τους αφ΄ ενός από τον Προμηθέα, που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους, αφ΄ ετέρου γιατί με αυτήν δημιούργησαν ανάπτυξη εκείνη την αρχέγονη εποχή!..
(συνεχίζεται..στο βιβλίο μου για την Ελάτεια)
ΠΗΓΗ: 10/02/2018 https://lokroi.blogspot.com/
Nota Kimothoi <kimothoinota@gmail.com>

1 σχόλιο:

  1. Η Ελάτεια δεν ήταν ΠΟΤέ πόλη των Λοκρών! Ανήκε στις Φωκικές πόλεις. Άλλωστε δικοί της στρατηγοί ήταν ο Ονόμαρχος, ο Φαύλος, ο Φιλόμενος, που ΠΑΝΤΑ αναφέρονται από ΟΛΕΣ τις αρχαίες πηγές ως "στρατηγοί των ΦΩΚΕΩΝ". Τόσο οι Μακεδόνες του Φιλίππου, και αργότερα του Αλέξανδρου, όσο και οι Ρωμαίοι, ως πόλη των Φωκέων την αντιμετώπιζαν. Ακόμα και ο... Ξέρξης, ως φωκική πόλη την κατέστρεψε. Οι Επιζεφύριοι Λοκροί (ονομάστηκε έτσι επειδή κτίστηκε στο ακρωτήριο Ζέφυρος της Κ. Ιταλίας) δημιουργήθηκε ως πόλη από τα νόθα παιδιά των Οζόλων Λοκρών, τα οποία είχαν αποκτηθεί από τις γυναίκες τους με δούλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή