Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης σήμερα .Για ποια όμως τηλεόραση μιλάμε?

Σήμερα, 21 Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, που ο εορτασμός της καθορίστηκε το 1996 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ......
Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η «ενθάρρυνση των ανταλλαγών τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών, και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Είναι ηλίου (και οθόνης...) φαεινότερον πως αυτή η Ημέρα είναι ένα ακόμα γελοίο ευχολόγιο, ένα ευσεβής πόθος του ΟΗΕ, που δεν αντανακλά την τηλεοπτική και κοινωνική πραγματικότητα ούτε στο ελάχιστο. 
Και είναι ειρωνικό να συσχετίζεται σήμερα η τηλεόραση με την ειρήνη, την ασφάλεια και τον πολιτισμό, όταν αυτές ακριβώς οι αξίες είναι οι τελευταίες στη λίστα προτεραιοτήτων της παγκόσμιας τηλεοπτικής παραγωγής. Σήμερα η τηλεόραση είναι ο κυριότερος προπαγανδιστικός και εξημερωτικός παράγοντας ελέγχου των μαζών, οι οποίες υφίστανται αυτοβούλως μια εντατική εκπαίδευση, καθώς κάθονται μπροστά στην οθόνη.
Οι τηλεθεατές μαθαίνουν να παραμένουν υποταγμένοι καταναλώνοντας προϊόντα και υπηρεσίες, που εν πολλοίς δεν χρειάζονται, μαθαίνουν να σκοτώνουν τον πολύτιμο, λιγοστό ανεπανάληπτο χρόνο τους βλέποντας ηλίθια υπνωτιστικά θεάματα, μαθαίνουν εντέλει να υποτάσσονται στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική εξουσία, παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων, που το τελευταίο που προάγουν είναι η σφαιρική ενημέρωση, η κριτική σκέψη και η αμφισβήτηση της προπαγάνδας.
Φυσικά υπάρχουν εκπομπές για τη Φύση και τον πολιτισμό, για την Τέχνη και την επικοινωνία και την ανεκτικότητα και την ελευθερία. Όμως είναι σταγόνες στον τηλεοπτικό ωκεανό, που κυριαρχείται από γελοιωδέστατα τηλεπαιχνίδια, γκεμπελικά δελτία ειδήσεων και ψυχοφθόρες διαφημίσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για την Τηλεόραση, που δεν λέει κουβέντα για την αθλιότητα της ισχύουσας κατάστασης, που δεν στηλιτεύει τον πελώριο όγκο του πολύχρωμου τηλεοπτικού πολτού που προβάλλεται καθημερινά, κάθε δευτερόλεπτο, στα δισεκατομμύρια των οθονών, έχει τόση αξία όσο και οι ευχές που σου στέλνει ένας πολιτικός στο μέιλ σου, σε εσένα και σε είκοσι χιλιάδες άλλους ψηφοφόρους. Ο πολιτικάντης ούτε σε είδε ποτέ, ούτε σε ξέρει, αλλά επειδή έχει ανάγκη την ψήφο σου, σου εύχεται «χρόνια πολλά». Όσο ειλικρινής είναι αυτός με τις ευχές του, τόσο είναι και ο ΟΗΕ με το ευχολόγιό του για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
Για την αντιγραφή 
Ν.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου