Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ- ΦΩΤΟ



Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (4-11-2018) και σε κλίμα συγκίνησης, τίμησαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων το Γιάννη Μακρή, τ. Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε. ,  συγγραφέα και ερευνητή για την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς......

    Η Πρόεδρος του Ομίλου Ξανθή Κουτσογιάννη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « … Όσοι γνωρίζουμε χρόνια το σοβαρό εκπαιδευτικό, τον ακούραστο ερευνητή, τον πολυγραφότατο συγγραφέα, μέλος του Ομίλου μας και κυρίως τον άνθρωπο Γιάννη Μακρή, βλέπουμε στο πρόσωπό του έναν ενεργό πολίτη, με κριτική ματιά απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις, πάντα όμως καλοπροαίρετο, που όχι μόνο επισημαίνει προβλήματα αλλά σκέφτεται και δουλεύει ασταμάτητα για την επίλυσή τους, για το καλό του τόπου μας και του κοινωνικού συνόλου.»
    Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης ο οποίος ανέφερε πως τιμούμε με την σημερινή εκδήλωση έναν αξιόλογο άνθρωπο της πόλης μας, το Γιάννη Μακρή. Τιμούμε το συγγραφέα, τον ερευνητή και εμπνευστή των Πανελλαδικών Συνεδρίων Φθιωτικής Ιστορίας, για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του. Κλείνοντας το χαιρετισμό του ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του 6ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας κατά το επόμενο έτος.
    Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός Γιώργος Σταυρόπουλος μίλησε για το έργο του, και τόνισε ματαξύ άλλων τα εξής : «…Ο Γιάννης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σταυρό Λαμίας.  Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης. Εργάστηκε σε σχολεία της Ελλάδας και της Γερμανίας ως δάσκαλος, και ως Σχολικός Σύμβουλος στη Φθιώτιδα.
Ασχολήθηκε με την έρευνα της τοπικής ιστορίας του Σταυρού, αξιοποιώντας άγνωστες μέχρι τώρα πρωτογενείς πηγές σε Φθιώτιδα και Αθήνα, η οποία κατέληξε στην έκδοση του βιβλίου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ. Παράλληλα, δημοσίευσε άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε διάφορα έντυπα της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στο περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.
Ως μέλος (και Πρόεδρος) του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού εξέδωσε για πολλά χρόνια το περιοδικό ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ, του οποίου κυκλοφόρησαν 16 πολυσέλιδα τεύχη μέχρι το 2011. Ακολούθησε η έκδοση της εφημερίδα ΦΩΝΗ του ΣΤΑΥΡΟΥ, που εξακολουθεί να εκδίδεται.
Με πρότασή του άρχισαν να διοργανώνονται σε μόνιμη βάση τα Πανελλήνια Συνέδρια Φθιωτικής Ιστορίας από το 2001. Έκτοτε έχουν διεξαχθεί 5 συνέδρια τα οποία έχουν βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της Φθιωτικής Ιστορίας αλλά και της πολιτιστικής ζωής του τόπου γενικότερα.
Τα Πρακτικά τους έχουν δημοσιευθεί σε πέντε πολυσέλιδους τόμους -2.700 σελίδες συνολικά- και υπάρχουν σε πολλές βιβλιοθήκες ιδιωτών και πανεπιστημίων. Η ανάρτησή τους σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο έχει συμβάλει στη διάδοση της Φθιωτικής Ιστορίας στα πέρατα της γης»
    Μετά δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στο Γιάννη Μακρή, από τον Δήμαρχο της πόλης και την πρόεδρο του Ομίλου. Από τα τρία εγγόνια του δέχτηκε πολύχρωμες ανθοδέσμες. Ήταν μια ευγενική χειρονομία που συγκίνησε τον αγαπημένο τους παππού και χειροκροτήθηκε απ’ όλους.
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τιμώμενο πρόσωπο. Φανερά συγκινημένος ο Γιάννης Μακρής ευχαρίστησε τους δύο διοργανωτές και τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του. Αναφέρθηκε επίσης σε κάποιους χαρακτηριστικούς σταθμούς της ζωής του και του έργου του.
    Την εκδήλωση για το Γιάννη Μακρή τίμησαν : Οι Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας Ευθύμιος Καραϊσκος και Κώστας Αποστολόπουλος, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπέτσιος, οι Βουλευτές Αποστόλης Καραναστάσης- Αθανάσιος Μιχελής- Σαρακιώτης Ιωάννης, η πρ. Βουλευτής και Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, η πρ. Βουλευτής Ελένη Μακρή Θεοδώρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Ζαχαρίας Χαλβαντζής, ο πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Κλειτσάκης, οι Αντιδήμαρχοι Βίβιαν Αργύρη- Γιάννης Ρούλιας- Γιώργος Λάμπρου- Γιώργος Ζαγκανάς, ο Γεν Γραμματέας του Δήμου και πρ. Αντιδήμαρχος Δημοσθένης Καλαμπαλίκης, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Στερεάς Ελλάδας Χρίστος Μαρκαντώνης και Ελένη Μπενιάτα, ο πρ. Διευθυντής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας Τριαντάφυλλος, Εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.
Ευχαριστώ θερμά το Χαράλαμπο Τσουρουπάκη για φωτογραφικό υλικό.


                                                                                 Κώστας Τσιαλαφούτας
                                                                   Δάσκαλος – Αντιπρόεδρος του Ομίλου

                                                                   Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου